用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網
go

34校網

請問大家點排?

fungfung060922 發表於 22-8-21 21:07
請問大家點排?

34網2022年大抽獎天與地?
兩女校加陳瑞祺/福馬/何壽南佔35%
自行餘位比例最高4間佔26%

34網2022年統一/學額
----------------------------------------------------
女校
協恩(女) 42/90 (46.67%)
聖羅撒(女) 56/120 (46.67%)

男女
陳瑞祺 63/150 (42%)
福馬 56/125 (44.8%)
何壽南 70/150 (46.67%)

合一堂 44/100 (44%)
牧愛 23/50 (46%)
聖公會聖十架 58/125 (46.4%)
農官 48/100 (48%)
基道(九龍城) 37/75 (49.33%)
新獻 37/75 (49.33%)
舊獻 50/100 (50%)
靈光 25/50 (50%)

聖匠 50/75 (66.67%)
領島 75/100 (75%)
李炳 41/50 (82%)
紅磡信義 46/50 (92%)

總數: 821/1,585 (51.80%)

Poyau 發表於 22-8-21 23:11
34網2022年大抽獎天與地?
兩女校加陳瑞祺/福馬/何壽南佔35%
自行餘位比例最高4間佔26%

請問學校村嘅小學係咪全部Band one?

Rpp 發表於 22-12-3 20:27
請問學校村嘅小學係咪全部Band one?
小學冇分 band
應該唔係全部小學都係一線

eit2003 發表於 22-12-3 21:20
小學冇分 band
應該唔係全部小學都係一線

我真係唔識呢d,仲以為有分,笑死人喇。

Rpp 發表於 22-12-3 21:34
我真係唔識呢d,仲以為有分,笑死人喇。

你所講的band是計算有幾多小六生升入1A 1B 1C 2A 2B 的學校!然後根據數量去評估該所小學實力

melodychui 發表於 22-12-3 22:37
你所講的band是計算有幾多小六生升入1A 1B 1C 2A 2B 的學校!然後根據數量去評估該所小學實力
...

我以為小學Band one就係一線,一線就係區內公認升中最好,學習最有實力便係一線,係咪好好笑喇。

好幸運三個小朋友無經過攪珠入小學中學。幼兒園只揀一間,並且係屋村既只為可以返全日,脫離苦海。

Rpp 發表於 22-12-3 22:45
我以為小學Band one就係一線,一線就係區內公認升中最好,學習最有實力便係一線,係咪好好笑喇。

好幸運 ...

其實你的觀念冇錯,官小與一線官中有聯繫,果間官小可以話是優質。正如有中學部的小學或宣道呢類小學與中學接軌一樣。不同的地方是小學部佔中學部學額的差異影響受歡迎程度。

melodychui 發表於 22-12-3 22:51
其實你的觀念冇錯,官小與一線官中有聯繫,果間官小可以話是優質。正如有中學部的小學或宣道呢類小學與中 ...

就係咁諗囉。