用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Invictus Secondary School 你問我答
樓主: akkxndi
go

[中學] Invictus Secondary School 你問我答   [複製鏈接]

PSKLAI 發表於 22-9-12 10:07
間學校衰落唔係正正因冇咗mr Harvey 及其團隊咩?你唔認同?唔想成個團隊可以重掌?
...

你是學校的人?還是其他覺得ok的家長?為何認為是前校長和其團隊責任?  發言的家長和學生唔係咁講喎

poonseelai 發表於 22-9-12 10:23

你是學校的人?還是其他覺得ok的家長?為何認為是前校長 ...
唔明...我都跟thread睇住係覺得之前好好, 而家唔好, 唔係咁咩?做乜無啦啦我會變咗話而家冇問題呢?

好喇, quote 返同學仔嗰句, 等你知返成件事來龍去脈

”佢所帶著嘅老師同management team又做得好,好難會唔鍾意間學校...”

PSKLAI 發表於 22-9-12 10:37
唔明...我都跟thread睇住係覺得之前好好, 而家唔好, 唔係咁咩?做乜無啦啦我會變咗話而家冇問題呢?

好明顯你所謂「跟 thread,」,都唔係好明 / get 到人哋嘅意思,所以你嘅留言令人摸不著頭緒。

有D人係咁嘅,明明有睇,但就係睇唔明人哋講嘅重點,自己製造咗另一D九唔答八嘅嘢出嚟。咩叫返舊校長返來?(emoji)(emoji) 你仲高級過學校 management ? 真勁(以為)!

其實家長能做的好少,學校擺明炒咗舊校長,你提議叫返佢炒嘅人返嚟?無論佢係唔係香港/有冇搵到工,都係太陽從西邊升起嘅事。

呢位朋友嘅嘢我只會回應一次。本人很忙,冇時間回應九唔答八嘅留言。

dingdongfish 發表於 22-9-12 11:12
好明顯你所謂「跟 thread,」,都唔係好明 / get 到人哋嘅意思,所以你嘅留言令人摸不著頭緒。

有D人係咁 ...
阻到你做嘢真係唔好意思, sorry sorry.我當然唔清楚件事啦, 但唔可以怪我喎, 同學仔講得咁少

回覆 PSKLAI 的帖子

乜esf有咁多堂用作活動同興趣班? 我睇番個timetable, 基本上堂堂上igcse課堂,老實講上到y10就要選科,個個同學的timetable都唔同㗎啦,睇你選咗甚麼科啫,

PSKLAI 發表於 22-9-12 11:44
阻到你做嘢真係唔好意思, sorry sorry.我當然唔清楚件事啦, 但唔可以怪我喎, 同學仔講得咁少

...

怨我直言,想問你係咪Invictus嘅打手?同埋我想問下你,我究竟有邊一部分講少到?我相信大部分人都睇得明我所打出嚟嘅嘢,都已經大概明學校究竟有幾多要改善嘅地方,係你自己製造啲好多9唔搭8嘅答案出嚟,講到係成班學生同家長嘅錯咁。

puiyima 發表於 22-9-12 14:57
回覆 PSKLAI 的帖子

乜esf有咁多堂用作活動同興趣班? 我睇番個timetable, 基本上堂堂上igcse課堂,老實講 ...
係喎
吉堂/自修/drop 科
會唔會都係一樣
個個同學…唔同呢...?

akkxndi 發表於 22-9-12 16:51

怨我直言,想問你係咪Invictus嘅打手?同埋我想問下你,我 ...

放心, 我唔係乜野打手(唔知你係唔係), 只係好奇
同學仔你講得少但又已經足夠令我明白了你呢位"學生"入呢間學校讀IGCSE, 咁短時間內, 一個新生,
明明忙於準備考試
但一個學生竟然知代校長同副校長係好熟,好互相信任,
副校長唔妥前校長, 唔會俾前校長返來,
跟住又有一班"家長"又不斷指出前校長走咗間學校變差會執笠

你真係好忙, 我都唔再阻你"做野"了

PSKLAI 發表於 22-9-12 16:52
係喎
吉堂/自修/drop 科
會唔會都係一樣

科係同學自己選,讀唔讀少一科又係最终自己選擇,咁你所謂的吉堂/自修/drop科,個個同學又点会一樣呢?

樓主,其實一路看你講都知道是學校既問題。家長信任學校,將小朋友放響度讀,學生讀好晒科,今年就要考試,已經要花全力應付。而家突然又要學生drop科,影響左學生全盆計劃。

再講,返學唔係學野,係自修,同響屋企自學有咩分別。

樓主都係講事實,如果唔係樓主講都唔會知道間學校實際運行情況。想入lee間學校既家長可以自行決定是否申請入讀。選擇權都係在家長。

akkxndi 發表於 22-9-12 16:51

怨我直言,想問你係咪Invictus嘅打手?同埋我想問下你,我 ...

唔好理佢啦,浪費時間,由得佢自彈自唱。我哋傾返正經野。好多謝你嘅分享,幫咗好多人,期待你的 update. 無論讀邊間學校,預祝 你 IGCSE 考試成功!

小燈泡 發表於 22-9-12 20:28
樓主,其實一路看你講都知道是學校既問題。家長信任學校,將小朋友放響度讀,學生讀好晒科,今年就要考試, ...

除非學校減學費….d 錢拎出去補習。

dingdongfish 發表於 22-9-13 14:05
唔好理佢啦,浪費時間,由得佢自彈自唱。我哋傾返正經野。好多謝你嘅分享,幫咗好多人,期待你的 update.  ...

多謝你嘅祝福,我會加油架啦,到時學校處過有啲咩update會再喺度講

dingdongfish 發表於 22-9-13 14:05
唔好理佢啦,浪費時間,由得佢自彈自唱。我哋傾返正經野。好多謝你嘅分享,幫咗好多人,期待你的 update.  ...

多謝你嘅祝福,我會加油架啦,到時學校再有啲咩update會再喺度講

akkxndi 發表於 22-9-13 14:23
多謝你嘅祝福,我會加油架啦,到時學校處過有啲咩update會再喺度講

非常感謝

dingdongfish 發表於 22-8-22 13:10
咪又係果幾間:ESF, KIS, DSC, 今年出面好多位,去邊度都不難。

請問ESF 都有咁多位嗎?

前幾日去海旁吃飯,经過這學校,外看像一間店子。

akkxndi 發表於 22-9-13 14:23

請問同學有冇 update ? 有冇校長?之前要 yr 10 同學 drop 科,有冇開返?

請問有無人知道近況?
我女係小學部讀緊,想問下而家中學咩情況,淨係知道黎緊有新校長,好似話係新加坡個邊請過來,係咪屬實?

如有任何update,請告知,感謝各位

siuwing6 發表於 22-12-7 17:26
請問有無人知道近況?
我女係小學部讀緊,想問下而家中學咩情況,淨係知道黎緊有新校長,好似話係新加坡個 ...

香港防疫解鬆,應該易啲請校長了,總算有個希望
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊