用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Invictus Secondary School 你問我答
樓主: akkxndi
go

[中學] Invictus Secondary School 你問我答   [複製鏈接]

964000 發表於 22-9-11 14:50
邊間ESF?
Island 喎...

供有興趣者參考:

成日話GCSE兩B兩C就OK
話中文同數學一定可以攞到B另外+2科攞埋C就升到A Level, 就算其他科全部fail都唔緊要是真的嗎,是真的這麼簡單嗎

客觀講,每間學校都有minimum requirement去決定俾唔俾你升sixth form,可能GCSE BBCC就俾你升,呢個係正確既講法
如果最後真係考BBCC既話,我建議你唔好俾佢讀GCE,去讀foundation啦,結局都係一樣。老實講家長咁辛苦搵錢,一年學費幾十萬,花錢如倒水,如果抱住考BBCC既心態,得過且過不如咪_讀,我認識既呢類師兄冇一個有好下場,全部GCE CCC以下,一係讀廢U、一席讀廢U foundation,繼續無限燒父母錢欺騙自己。

PSKLAI 發表於 22-9-11 18:02
供有興趣者參考:

成日話GCSE兩B兩C就OK

正正常常咁讀我未聽過人2B2C都冇

964000 發表於 22-9-11 18:26
正正常常咁讀我未聽過人2B2C都冇

正正常常係...不過...有啲人一邊讀DSE, 一邊又考幾科IGCSE...又有啲本身喺LS讀開唔知乜原因揾間IS做自修生...
真係乜人都人..

如果真心like IS, 都係正正經經早少少開始讀, 去到都大個仔大個女, 又唔係名校尖子出身...無啦啦轉去IS跟住唔三唔四又勁唔滿意咁...
無謂啦...讀返LS好啲

PSKLAI 發表於 22-9-11 19:25
正正常常係...不過...有啲人一邊讀DSE, 一邊又考幾科IGCSE...又有啲本身喺LS讀開唔知乜原因揾間IS做自修生 ...

怎樣找 IS 做自修生?

poonseelai 發表於 22-9-11 20:11
怎樣找 IS 做自修生?
唔係好識, 唔知呢段野係咪咁意思

Private candidates

If you don’t attend a Cambridge school or are studying with a Cambridge Online School, you can still enter our exams as a private candidate.

First, you will need to find a Cambridge school in your country that accepts private candidates and register with them to take Cambridge exams. You are responsible for making your own arrangements with the school and must liaise directly with them – not with Cambridge International – if you have any exam-related queries, such as special arrangements.

Some syllabuses or options are not available to private candidates, and this is detailed in the specific syllabus under the ‘availability’ heading.

講真, 家長們當年中四五準備緊會考時, 會唔會喺自修時間唔努力温書, 而係去好俾心機咁去揾學校轉? 怪怪地咁囉

PSKLAI 發表於 22-9-11 19:25
正正常常係...不過...有啲人一邊讀DSE, 一邊又考幾科IGCSE...又有啲本身喺LS讀開唔知乜原因揾間IS做自修生 ...

其實好多人都係唔滿意LS嗰種填鴨式嘅教育制度先會轉去IS,如果唔係咁當初轉去IS做咩呢?

同埋遲轉去IS有咩問題呢?香港都有好幾個藝人明星都係去到高中先轉去IS,例如:牙醫(許廷鏗)。又或者咁講,可能最初覺得LS係適合自己,到頭來發覺原來有更加適合自己嘅教育制度。

無論讀邊間學校都好,目的就係為咗返學讀書,依家問題係,每個月俾成萬幾蚊學費,返學校自修嘅時間仲多過入課室上堂,根本都唔係唔滿意嗰教育制度,而係唔滿意班management team同老師校長,希望你搞返清楚。

akkxndi 發表於 22-9-11 22:07
其實好多人都係唔滿意LS嗰種填鴨式嘅教育制度先會轉去IS,如果唔係咁當初轉去IS做咩呢?

同埋遲轉去IS有 ...
讚同, 正如有某啲學校冇功課, 又hea教, 家長完全唔知小朋友學緊乜, 真係好令人擔心又憤怒

PSKLAI 發表於 22-9-11 22:14
讚同, 正如有某啲學校冇功課, 又hea教, 家長完全唔知小朋友學緊乜, 真係好令人擔心又憤怒 ...

ching,睇嚟你唔太清楚成件事嘅來龍去脈,你講到我好似為咗想鬧而鬧嗰啲人咁...

你講嗰個例子,係講緊有班家長嘅小朋友入咗唔啱自己教育理念嘅學校之後,就上嚟教育王國/親子王國鬧學校,呢啲係戇居,係自己無揀啱學校啫。

好,依家講返Invictus,佢本來應該係提供IGCSE+A Level課程俾一班學生讀,但開咗間學校之後,就無同學生提供一啲好基本嘅資源,就收學生每個月成萬幾蚊,作為一個消費者,俾啲咁嘅學費,條氣都唔會順得去邊,同埋唔好講到我入去讀呢間學校係我嘅錯咁,更加唔好講到我好似為咗想發洩情緒而鬧間學校,明明成件事嘅錯係學校度。你搞清楚啲邏輯先。

akkxndi 發表於 22-9-11 22:07

同埋遲轉去IS有 ...
如果學生朋友們, 真係高中唔想再讀LS, 真係應該去一啲有歷史大規模的IS, 唔好話hard sell, ESF真係好有制度

akkxndi 發表於 22-9-11 22:35
ching,睇嚟你唔太清楚成件事嘅來龍去脈,你講到我好似為咗想鬧而鬧嗰啲人咁...

你講嗰個例子,係講緊有 ...

係, 作為消費者, 無理由俾咗錢仲要忍受唔啱心水嘅待遇,.不過好奇一問, 咁多間國際學校點解係要入一間咁新嘅學校呢?

係咪因為當初個校長係Harvey, 好好, 而家Harvey 過咗檔, 間學校就變晒? 學生們有冇去揾返Harvey 先生回巢重掌間學校?

PSKLAI 發表於 22-9-11 23:57
係, 作為消費者, 無理由俾咗錢仲要忍受唔啱心水嘅待遇,.不過好奇一問, 咁多間國際學校點解係要入一間咁新 ...

我自己當初入去就係因為學校距離屋企唔遠,而且Mr Harvey喺度,佢對IGCSE+A Level嘅課程又熟悉,佢所帶著嘅老師同management team又做得好,好難會唔鍾意間學校,自從Mr Harvey唔知咩事“消失”之後,成間學校嘅質素就滑梯式下降,諗極都諗唔明點解要由一個對課程完全唔熟悉嘅人嚟管理成間學校。當初有班家長嘗試問學校Mr Harvey咩事而離開,學校淨係覆話“私人理由,唔會答”,既然佢都離開咗,佢嘅email自然就變做unknown user,想搵方法去聯絡佢都已經夠難,想搵佢回巢更加難。

akkxndi 發表於 22-9-12 00:07
我自己當初入去就係因為學校距離屋企唔完,而且Mr Harvey喺度,佢對IGCSE+A Level嘅課程又熟悉,佢所帶著 ...
我就係覺得成間學校原本係天堂咁, 而家Mr. Harvey 過咗檔, 成間學校變晒, 你哋唔為自己, 都為下其他同學仔啦, 你哋咁都唔出手聯絡Mr.Harvey, 只係顧住自己轉校...唉
算啦算啦, 轉校算, 又唔係同間學校有親, 理Q得佢執笠

PSKLAI 發表於 22-9-12 00:19
我就係覺得成間學校原本係天堂咁, 而家Mr. Harvey 過咗檔, 成間學校變晒, 你哋唔為自己, 都為下其他同學仔 ...

其實真係好難,唔係咁易,因為副校長Mr Lau本身都唔妥協Mr Harvey,而且佢同Mr Jackson本身嘅關係好好,再加上間學校好多嘢嘅話事權都係喺Mr Lau度,以佢咁嘅性格,就算班學生同家長真係搵返Mr Harvey都好,唔覺得Mr Lau真係會放手俾Mr Harvey回巢繼續做落去。

akkxndi 發表於 22-9-12 00:27
其實真係好難,唔係咁易,因為副校長Mr Lau本身都唔妥協Mr Harvey,而且佢同Mr Jackson本身嘅關係好好,再 ...

Mr Harvey 去咗馬來西亞
上個月上任做 Austin Heights 做校長

https://z-upload.facebook.com/AustinSchools/posts/5361751387195942

In the school Chairman and Founder’s welcoming speech during the combined assembly, Dato’ Steve Chong, extended a warm welcome to new and returning students. He went on to thank Mr Lui Lai Nam, our previous Principal who retired at the end of July 2022, for all his efforts and contributions to the school over the past 11 years. Mr Lui Lai Nam has been appointed to the school’s Board of Governors and will continue to serve in an advisory capacity. Subsequently, Dato Steve Chong introduced the new Principal, Mr. Lee Andrew Harvey, who took over the reins of the school since 1 August 2022.

akkxndi 發表於 22-9-12 00:27
其實真係好難,唔係咁易,因為副校長Mr Lau本身都唔妥協Mr Harvey,而且佢同Mr Jackson本身嘅關係好好,再 ...
咁講法, 即係mr Lau先係中學部決策人, 而mr Jackson 同佢又合作得好好. Mr Lau其實識唔識IGCSE + alevel先? 又有冇教職員想mr Harvey 返來先?

PSKLAI 發表於 22-9-12 06:35
咁講法, 即係mr Lau先係中學部決策人, 而mr Jackson 同佢又合作得好好. Mr Lau其實識唔識IGCSE + alevel先? ...

你係咁叫人找前校長回來是什麼意思?

poonseelai 發表於 22-9-12 08:45
你係咁叫人找前校長回來是什麼意思?

間學校衰落唔係正正因冇咗mr Harvey 及其團隊咩?你唔認同?唔想成個團隊可以重掌?

Poyau 發表於 22-9-12 03:05
Mr Harvey 去咗馬來西亞
上個月上任做 Austin Heights 做校長
我仲以為mr Harvey 出任其他香港國際學校考長添, 原來已經離開咗香港, 去咗大馬...咁又真係難啲聯絡佢...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊