用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 誠心請教, 應唔應該轉更好的學校?
go

誠心請教, 應唔應該轉更好的學校? [複製鏈接]

thanks
   0    0    0    0

761kk 發表於 22-8-18 15:02
唔好意思, 有點長, 現在有點迷惘, 誠心請教家長們意見:

小二男仔, 在一間二線私校就讀.

去級數高既學校, 唔一定谷架喎.

你覺得呀仔能力高, 建議你報 SPCCPS, DBS 呢D 學校.. 佢地功課唔多, 特別SPCCPS 俾好多時間你發展自己既興趣, 當然你亦可以用D 時間HEA 下.

千萬唔好報D 功課多既所謂一線津校... 聽你形容, 似乎你仔及你地都係唔谷得的.

去試吓考插班啦,當評估吓仔仔能力都好。亦喺面試過程俾仔仔感受吓其他學校,俾多個選擇仔仔,可能佢對轉唔轉校有自己嘅睇法呢。

不過去一線就應該會競爭大啲,可能頭5變2x-3x名,亦可能要家長跟得緊啲。有辣有唔辣,你要衡量吓。

不過都係考咗先,收你先再諗。

回覆樓主:

試下無妨,話唔定去到一間好龍校,中學唔洗傷腦筋,又可以激發你仔潛能。

我都有這個疑問,現在小女在一線津校二年級就讀,級二,平時我無谷小朋友,屬於比較放養狀態。真的有必要外闖嗎?

有冇外闖必要其實都好睇家長同小朋友嘅諗法!我個女(冇谷)初小成績唔錯,我問佢有冇興趣試吓考插班去其他學校,
佢話佢都好想試吓考之前心儀嘅學校(因為當年小一派位派得唔好),
於是我就幫佢報考,結果如願成功

我覺得小朋友嘅意願好重要!
你試吓問吓小朋友自己有冇興趣試吓另一間學校先

Ps 我女今年升小四

tsuenwan000 發表於 22-8-19 15:18
我都有這個疑問,現在小女在一線津校二年級就讀,級二,平時我無谷小朋友,屬於比較放養狀態。真的有必要外 ...
這裡很多資深都講轉會合適,但睇家長自己,若小朋友有心讀書且讀得開心不變都可以,我就不知道其他家長做法,我小朋友就維持下去到升中,事實証明......冇問題.

回覆 天外之人 的帖子

Thanks.
不轉校擔心:津校英文、數學教得淺;升中時小學名氣蝕底;上左中學初初會學習吃力;限制小朋友的綜合發展(假設小朋友是大魚)
轉校擔心:重新來過,小朋友會否適應,不確定是否可以級頭;老師給與的機會不如津校時多;

回覆 crazy66 的帖子

對於轉校,我女兒是無所謂的心態。她的同學有轉去更好的學校,她其實也很羨慕。

回覆 tsuenwan000 的帖子

教育得好成長健康既小朋友,先係父母最主要做既野. 小朋友見到同學去更好學校有羨慕之心,這方面父母更要好好引導它的利與幣, 你都稔到有擔心和不擔心分別,更何況擔心主要都是父母自己深底裡有要求.  小學在於小朋友領會"基礎"為根本,唔需要過份高深,所以令佢開開心心享受學習係最要緊,這方面攪好,中學肯定唔會有多大問題, 我可以同你講,我的小朋友小學都是普普通通學校,自行都一樣去到佢鐘意既津貼中學(印象中可能沒有師兄師姐入過),到現在高中都冇咩太大吃力既問題.

tsuenwan000 發表於 22-8-19 15:18
我都有這個疑問,現在小女在一線津校二年級就讀,級二,平時我無谷小朋友,屬於比較放養狀態。真的有必要外 ...

我本身都係有啲懶嘅家長,其實係自己唔谷得多

另外就傾向俾佢發展多項興趣好似較好

天外之人 發表於 22-8-19 18:14
回覆 tsuenwan000 的帖子

教育得好成長健康既小朋友,先係父母最主要做既野. 小朋友見到同學去更好學校有羨 ...

我嘅初心都係咁,係令佢唔好失去讀書學習嘅興趣為主

而且佢留係呢間學校應該將來會比好多機會佢發揮,班主任/老師似乎對佢都幾照顧

問左小朋友暫時佢就想留低唔想轉,因為佢讀得好開心

回覆 761kk 的帖子

其實你有一年思考機會。如果轉,小三升小四前需完成。如決定留低,可聽老師健議,多學一種語言,可能小朋友有這方面天份。

回覆樓主:

你問得呢條問題,已經講佐你想試插班啦。。
我只可以講,考得插班的小朋友,係要有鬥心和高eq。
邊個考插班係唔叻。。無
但插到又讀到又開心就要靠小朋友啦

dordor12345 發表於 22-8-20 17:11
你問得呢條問題,已經講佐你想試插班啦。。
我只可以講,考得插班的小朋友,係要有鬥心和高eq。
邊個考插班 ...

其實並不是,對插班只係50 50

覺得繼續讀上高小,學校應該會比好多機會佢發揮,而學校本身不是太谷,有時間會幫佢報多一d非學術性嘅興趣班

但另一方面睇,如果佢去勁嘅學校又可能會激發佢更上一層樓⋯⋯

761kk 發表於 22-8-19 18:36
我本身都係有啲懶嘅家長,其實係自己唔谷得多

另外就傾向俾佢發展多項興趣好似較好

其實你傾向唔轉校

同我心態好似。
我本來最看中小學階段離家近,小朋友有足夠睡眠和玩樂時間,學業優秀之餘能掌握一門樂器,小朋友返學開心。現在我有少少動搖,覺得使唔使更上一層樓。

那你認為點樣才知小朋友可以更上一層樓? 同埋咩為知更上一層樓? 教育好係要小朋友全心全意去享受,轉了又覺得唔好是否又轉?會否令小朋友提早覺得有東家唔打打西家慨念,歸屬感自然慢慢都唔會有.更甚有機會影響將來人生,什麼都以利益和好處為依歸,不論對人對事,將人最重要既"情"丟棄於九霄雲外,咁既"教育"又會好嗎? 本質好,係金子總會有發光既機會,唔會局限喺咩地方.

你睇返你地間私校的級頭大概去那些你都覺得係所謂更好的學校,試下無防,現實係全港太多級頭,有希望就有失望,最緊要小朋友/你考不到不會懷疑自己唔夠人叻。

2jkidsfather    發表於 22-8-25 10:54
‹ 上一主題|下一主題