用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2023
發新帖回覆
樓主: 小時了了
go

[英國] UCAS 交流區 2023   [複製鏈接]

回覆樓主:

Hi, 各位,我女都計劃2023年到英國讀書,暫時同幾間嘅agent了解過,應該會經agent報,暫未開UCAS戶口,想9月開學向學校取predicted grade n reference letter之後先報

小曳人 發表於 22-10-4 00:43
say 個hi~

我仔都係今年報UCAS

請問你顧問如何幫忙準備面試?訓練面試是否要付費?

回覆樓主:

請問英國大學出的interview時間是指英國時間嗎?然後自己需要再計時差?

DYPT 發表於 22-11-5 16:07
回覆 magiccandy 的帖子

是英國時間

謝謝回覆

請教大家, conditional offer: 128 UCAS tariff points from HKDSE, including grade 3 in Math, 其實一般計幾多科? 如果計3科即是要554, 還是計3科再加數學(共4科)?

小豬脾 發表於 23-2-17 19:01
通常計三科,咁寫法應該三科要其中一科係數,而數要最少Level 3. 我位年輕人嘅CO, 全部寫清楚幾多科electiv ...

謝謝你嘅回覆,我女其他offers都多數寫DSE每科要咩level,係呢個offer寫得唔夠清楚

回覆樓主:

去升學教育展好有效,一放榜就去,可即場面試,唔夠分都可以爭取一下,不過教育展好似做到昨日,如已完結,你可嘗試直接聯絡agent, 佢哋同院校admission team 熟,直接電話溝通,較容易幫你爭取到offer,個人send email去大學,佢哋未必咁快覆

fby 發表於 23-7-24 18:06
回覆 luckyangel 的帖子

而家大學嗰邊話要等埋A-Level放榜先可以confirm收唔收…有參加過叩門都有學校派of ...

我女考低咗一個grade, 放榜後等咗一日一夜先確定收到firm choice ,我已覺得好煎熬,如要等到8月中先回應俾唔俾位,我覺得好冒險,因為現在已是clearing階段,趁A level未放榜仍有多啲位剩,唔夠分都有機會收,到有學位又要搶機票,仲有好多手續,不過視乎你係咪好心儀呢個choice而決定等唔等

NAMNAM媽媽 發表於 23-7-30 10:54
原來報clearing有限制, 我念佢agent 係講這個意思

佢話睇過好多間的entry requirements 都係2科差一分,  ...

OT 唔算太難入,多數要求3科544,UWE Bristol多港生入,另外 Essex 較新名氣低啲,現階段可能都仍有位,可問agent叫佢幫手爭取下
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊