用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2023
樓主: 小時了了
go

[英國] UCAS 交流區 2023   [複製鏈接]

Brianmommy 發表於 23-1-30 19:29
其實依家出名學校已經收少咗私校生,阿仔話學校里面來自公校嘅學生成績要求低唔少,例如要求私校A*AA的,公 ...

B 都收,會唔會入去都跟得吃力?

sumikogurashi 發表於 23-1-30 19:56
B 都收,會唔會入去都跟得吃力?
咁就冇聽佢講,話哂只係讀佐幾個月

其實依家出名學校已經收少咗私校生,阿仔話學校里面來自公校嘅學生成績要求低唔少,例如要求私校A*AA的,公 ...
你覺得係好事定壞事? 係咪"公平"咗?

最終拖低整體大學水準,當平平無奇都入到G5,甘G5含金量就會越來越低,父母有錢亦捨得投放教育資源比孩子,呢個唔應該反而成為負面因素。

收到Bristol 大學的Scholarship 申請資料信,但又冇收過CO. 係咪都可以照申請先?

yuyueng 發表於 23-1-31 08:30
最終拖低整體大學水準,當平平無奇都入到G5,甘G5含金量就會越來越低,父母有錢亦捨得投放教育資源比孩子, ...
有冇拖低就唔知,話晒都要過到入學試同面試,ALevel成績要求通常都唔係特別高。但係屋企人話咁樣阿仔會睇到社會縮影,唔似私校時咁,活在象牙塔。-開學就不停有同學病,阿仔帶咗好多喉糖去都捱唔到聖誕放假,隔離左右都拍門問佢拎

Brianmommy 發表於 23-1-31 18:32
有冇拖低就唔知,話晒都要過到入學試同面試,ALevel成績要求通常都唔係特別高。但係屋企人話咁樣阿仔會睇到 ...
哈哈哈, 點解咁多人病同埋拎喉糖好攪笑

Brianmommy 發表於 23-1-31 18:32
有冇拖低就唔知,話晒都要過到入學試同面試,ALevel成績要求通常都唔係特別高。但係屋企人話咁樣阿仔會睇到 ...

唔明點解甘多人病同要喉糖?涯夜?

yuyueng 發表於 23-2-1 08:50
唔明點解甘多人病同要喉糖?涯夜?
我鄰居話Year 1係多人病,但係個個都冇喉糖,唔熟都問人拎先奇怪。以前私校相熟同學仔先會互相接濟,阿仔係帶咗500g喉糖去,唔夠兩個先用哂,今次返去帶定幾Kg喉糖,以免唔夠用

回覆樓主:

報料:阿仔話今日lunch時分有同學仔(當事人報BioMed)收到KCL打來既電話,詢問接受offer既意願。有報到KCL既記得同小朋友講收到英國長途電話要聽啊,唔好當詐騙電話收線啊。

是biomedical science 或是biomedical eng?
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

回覆 Fionyiu 的帖子

BioMed Science.

alpham0m 發表於 23-2-3 21:00

報料:阿仔話今日lunch時分有同學仔(當事人報BioMed)收到KCL打 ...
咁如果返緊學或者時差missed 點算

應該係會收到offer先,之後再有電話跟進,唔知係咪科科都係咁。TSR都有幾個學生哥收到電話,有人話miss call有再打返去。KCL offer holders thread 2023有人分享。

bettyay    發表於 23-2-4 09:48
bettyay    發表於 23-2-4 09:47

睇翻KCL的報告,在2021學年大約55%的申請人收到Offer, 但是yield得25%左右。所以學校可能會心緊想知你收到offer後是否會來讀

請教大家, conditional offer: 128 UCAS tariff points from HKDSE, including grade 3 in Math, 其實一般計幾多科? 如果計3科即是要554, 還是計3科再加數學(共4科)?

magiccandy 發表於 23-2-17 17:36
請教大家, conditional offer: 128 UCAS tariff points from HKDSE, including grade 3 in Math, 其實一般 ...
通常計三科,咁寫法應該三科要其中一科係數,而數要最少Level 3. 我位年輕人嘅CO, 全部寫清楚幾多科electives, 要求DSE level幾,有啲會另外要求英、數,甚至中文及LS嘅level, 冇見用tariff points.

小豬脾 發表於 23-2-17 19:01
通常計三科,咁寫法應該三科要其中一科係數,而數要最少Level 3. 我位年輕人嘅CO, 全部寫清楚幾多科electiv ...

謝謝你嘅回覆,我女其他offers都多數寫DSE每科要咩level,係呢個offer寫得唔夠清楚

小時了了你好, 我女兒準備報2024大學, 她在溫哥華讀中學, 請問你小朋友用OSSD成績報大學, 有考ILETS? 是在香港考? 謝謝!

回覆 isis_dad 的帖子

你囡囡其他學校有冇好消息呀?我囡囡情況和你的類似,PG IB 45/45, UCAT 97%。報了4間,只有一間有 interview, 一間直情 pre-interview rejection, 兩間完全冇消息,好似石沉大海咁。我地冇諗過競爭咁激烈,失哂預算。寄語各位想報醫的家長,一定要事先做足功課,要有兩手準備。我地現在非常頭痛。作最壞打算,可能要 take gap year.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊