用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2023
樓主: 小時了了
go

[英國] UCAS 交流區 2023   [複製鏈接]

sleung2020 發表於 23-1-7 12:50
唔怪得勞福局長去咗菲律賓搶人才

唔通UST出错左比呀囝,唔會呱?多謝提醒,都係馬上交留位費先

beastiebistro 發表於 23-1-7 12:52
收得都唔會跟唔上嘅...不過現實就係冇PG係難啲有offer,揸住成績報會易啲。
我係你個situation ,我個人會 ...

又係禾,如果讀UST 1styear, 可以打好個低,1st year當係gap year都好禾,進可攻退可守,worst-case UST 1st year后再transfer返加二线大學应該也可以吧!

good suggestion

小時了了 發表於 23-1-7 12:54
想問問,G12 的1st semester 讀幾多科? 成績喺 final 最終最後分數嗎? 抑或是期中 mid term分數 ...

依家只出到1st semester midterm 成绩,重要係學校1st semester 分得两科比呀囝,2nd semester要讀四科,學校話熱门科1st semester 唔夠老師....

twhkleung 發表於 23-1-7 12:54
唔通UST出错左比呀囝,唔會呱?多謝提醒,都係馬上交留位費先

done. 刚交左deposit. 本來可拖到一月三十一号先交

twhkleung 發表於 23-1-7 13:01
依家只出例1st semester 成绩,重要係學校1st 分得两科比呀囝,2nd semester要讀四科,學校話熱门科1st se ...

以小女依家讀緊 OSSD Grade 12 為例,她最少要讀6科,再加 Ontario 今年省政府新加OLC4O 必修科代替 OSSLT 才能成功畢業 ---"關於更改 OSSLT - 安大略省高中讀寫測試的 *重要* 提醒。 加拿大教育部剛剛宣布修改OSSLT的制度(通過這個測試是OSSD的畢業要求)。 對於在加拿大境外學習的學生,OSSLT 將被自修課程 *OLC4O* 取代。"

小女2022年10月中時OSSD Grade 12 已讀及完成4科 ,UCAS 我親自輸入咗Grade 12 嘅4科 final grade 最终分數係 predicted grade 嗰版。Durham, KCL, Manchester 及 Leeds 只以呢4科出CO 俾小女,而LSE 就直接出reject offer. 作個比喻,這情况好比你仔仔 1st semester 12月尾有2科 final grade 分數, 我個人估UCAS 大學會以你仔仔呢2科出 CO 或 Reject offer。

依家2023年1月,我女仍有2科未讀完未有成绩故未能upload 俾UCAS 內嘅大學,呢2科我去年10月UCAS 只係選pending 無輸入分數的。情况正如你仔仔未讀及未有2nd semester 4科嘅成績。

twhkleung 發表於 22-10-13 11:17
你講得arm, 聽你講完后,決定只报ust同polyu 算 了,慳番啲嚟幫補下機票錢都好
慳番啲嚟幫補下機票錢
...

前幾日,login PolyU non Jupus account 睇,Choice 1 原來已出结果係 On Waiting List (我唔知原來香港嘅大學有Waiting list); Choice 2:Application being considered

中大及 UST 仍未有任何CO 或 reject offer 通知

小時了了 發表於 23-1-7 13:34
以小女依家讀緊 OSSD Grade 12 為例,她最少要讀6科,再加 Ontario 今年省政府新加OLC4O 必修科代替 OSSLT ...

咁似乎真係一定要final result先有机,咁冇办法了,就算到六月,呀囝都只係得两科有final...

小時了了 發表於 23-1-7 13:47
前幾日,login PolyU non Jupus account 睇,Choice 1 原來已出结果係 On Waiting List (我唔知原來香港嘅 ...

呀囝也有报polyu, 即刻login睇,原來一個係寫住application being considered, 一個寫on waiting list...

但cu就乜未有消息...

回覆 twhkleung 的帖子

請問HKU, CU會一樣出waiting list 嗎?

kaetsu 發表於 23-1-8 05:02
回覆 twhkleung 的帖子

請問HKU, CU會一樣出waiting list 嗎?

应該未开始,所以不知道,sorry.

thank you

想請問一下我看過綱上講A Level results 應該是8月17曰出. 那學生是否應該留在英國到A Level出了. 看要不要有些跟進要做或是可回港等?再作安排

kaetsu 發表於 23-1-12 06:09
想請問一下我看過綱上講A Level results 應該是8月17曰出. 那學生是否應該留在英國到A Level出了. 看要不要 ...

基本上和實際上,係唔洗留英。如果怕出result 後meet唔到requirements, 要向心儀大學求情或在ucas再搵有學位餘額的大學,都係用電腦處理或有人會急call大學詢問,所以可以回港。

回覆 TTEE1819 的帖子

明白了謝謝

我個仔經UCAS報咗三間音樂學院,全部有offer, 1月底前要決定!

Jpeg74    發表於 23-1-21 17:07

回覆 penny_li 的帖子

恭喜, 請問那三間 ?

penny_li 發表於 23-1-19 18:17
我個仔經UCAS報咗三間音樂學院,全部有offer, 1月底前要決定!

恭喜。
要唔要面試?

回覆 penny_li 的帖子

勁呀

仲有一間U未有offer, 今年幾時要決定邊個係confirmed offer, 邊個係secured offer?

LAUGHT 發表於 23-1-22 17:42
仲有一間U未有offer, 今年幾時要決定邊個係confirmed offer, 邊個係secured offer?

//If you receive your last decision on or before 18 May 2023, your reply date is 8 June 2023 (except if you're using Extra to find a place).//

2jkidsfather    發表於 23-1-22 19:17
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊