用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2023
樓主: 小時了了
go

[英國] UCAS 交流區 2023   [複製鏈接]

twhkleung 發表於 23-1-5 00:03
有個关於UCAS的stupid question想請教大家,千奇唔好笑我。
如申請5间,最后係2xRejected+2xCO+1×UO,或2xR ...
情人嘅因素好大喎

2jkidsfather 發表於 23-1-5 09:06
情人嘅因素好大喎

oh,打錯字,係親人
差d比自己個錯字笑死

有個关於UCAS的stupid question想請教大家,千奇唔好笑我。
如申請5间,最后係2xRejected+2xCO+1×UO,或2xR ...

如果未有實際公開考試成績,基本上只會出CO唔會出UO,整1-6個可能性出黎會唔會有D自尋煩惱?

如果係用PG經UCAS報大學,英國政府非常唔鼓勵大學出UO,所以收到UO嘅機會微乎其微。(我唔敢講實冇,不過就算有都可能係野雞嗰啲,原先你UCAS嗰五個choice都未必會揀)。1同6應該係唯有嘅選擇,即係1=揀間firm + insurance,6=只揀firm。

如果已經考咗試(AL/IB/IAL/DSE 等等),揸住成績去報,就唔會有CO。一係收一係reject,唔會再叫考試。應該只有5,因為就算有幾間UO,最後都只會揀一間去讀。

所以應該唔存在2-4嘅situation。

回覆樓主:

多謝大家意見,因為是这样的,呀囝係用加拿大OSSD报大学,所以报名時只提供了G11成績,校外獎,refer letter,同PS,沒法提供PG,但上星期收到ust的CO, bristol, Manchester,同IC也在問G12的1st semester成績,咁月尾出左成绩,比左d大學,咁可能会开始收到reject或CO,但也有可能有些会再等2nd semester的成绩才直接比reject或uo,如果真係咁,到時uo,co,reject都会有,所以想先想清楚。唔知会唔会有这可能性? beastiebistro,你經验多,有沒有这情况发生过呢?

twhkleung 發表於 23-1-5 10:46
多謝大家意見,因為是这样的,呀囝係用加拿大OSSD报大学,所以报名時只提供了G11成績,校外獎,refer lette ...
真係冇聽講過。
不過都係嗰句,大學係唔傾向俾UO。如果未有2nd semester成績,我相信都會傾向俾CO based on全年總成績。我想信出offer應該唔會遲得過三四月,到時應該未有2nd semester/總成績卦?

今日收到Durham CO, 好感恩!

2jkidsfather    發表於 23-1-6 20:41
alpham0m    發表於 23-1-6 20:09
小時了了    發表於 23-1-6 18:21
Jasber    發表於 23-1-6 16:15
Ericau    發表於 23-1-6 16:06

beastiebistro 發表於 23-1-5 21:26
真係冇聽講過。
不過都係嗰句,大學係唔傾向俾UO。如果未有2nd semester成績,我相信都會傾向俾CO based on ...

明白了,謝謝。
因為我以為冇時間限制d大學几時出result(就算推遲到七月都可以), 如果三四月前大学一定要比CO/reject, (或applicant用去年成績报,大学便会出uo/reject),咁明白了。唔怪得佢地成日email來要呀囝比PG佢。bristol 話11月尾前比唔到PG就當unsuccessful(应該衰左了). 前几日收到manchester通知,問点解老師唔肯比PG,我照講話老師話所有安省既State school都唔会比PG,再問佢係咪其它安省d state school applicants 比倒PG佢,結果佢回覆係如果一月十三日前收唔到PG就當位applicant 自己withdraw左個application.
睇泥應屆加拿大學生係不可能报英国大學了(除非自己神早考定其它試).

BTW, 從admission 覺度來講,manu 比較用詞好d,佢當個applicant係自己退出而不是不合格

twhkleung 發表於 23-1-7 10:21
明白了,謝謝。
因為我以為冇時間限制d大學几時出result(就算推遲到七月都可以), 如果三四月前大学一定要比 ...

international students最遲 6 月尾要報UCAS 啦,7月開始已經係 clearing, 即仍可報大學仲有學位的學科,選擇會少咗

熱門大學同學科,相信不用等到6月尾已出哂CO

twhkleung 發表於 23-1-7 10:21
明白了,謝謝。
因為我以為冇時間限制d大學几時出result(就算推遲到七月都可以), 如果三四月前大学一定要比 ...
呢個就係取消公開試嘅最大壞處...不過佢都係預咗加拿大學生升返加拿大大學...

如果唔介意gap year一年,咁係可以用今年成績報出年大學嘅。有咗成績就會係UO/reject喇。

beastiebistro 發表於 23-1-7 11:04
呢個就係取消公開試嘅最大壞處...不過佢都係預咗加拿大學生升返加拿大大學...

如果唔介意gap year一年,咁 ...

其实gap year都可能係好事,如终OSSD比Alevel學少好多野,就算收左,其实都唔知会唔会讀唔惦跟唔上。
thx beastiebistro同大家意見

poonseelai 發表於 23-1-7 10:32

international students最遲 6 月尾要報UCAS 啦,7月開始 ...

明白,thanks.

回覆樓主:

大家会点选,先多謝大家意見。

1. 最后冇UK大學收,take gap year, 出年再考过
2. 多伦多大學也考唔到,只有二线大學收
3. HKUST收左,讀UST先,畢業后再去海外讀postgraduate

實况
1. 想讀CS
2. 希望將來在外面發展一段時間先再算
3. 普通學生,唔蠢,但绝对唔算好聪明

twhkleung 發表於 23-1-7 12:02
大家会点选,先多謝大家意見。

1. 最后冇UK大學收,take gap year, 出年再考过

假設問題定實際情況係咁?

sleung2020 發表於 23-1-7 12:17
假設問題定實際情況係咁?

估計好大機会最后係咁

twhkleung 發表於 23-1-7 12:31
估計好大機会最后係咁

如果科大收,冇理由英國冇大學收,除非你淨係報牛或劍

如果真係出現你所講嘅情況,我會揀2

其實讀cs又想海外發展,應該報美國啲大學

sleung2020 發表於 23-1-7 12:37
如果科大收,冇理由英國冇大學收,除非你淨係報牛或劍

如果真係出現你所講嘅情況,我會揀2

係呀,我都好其怪,点解UST咁快收左呀囝(都係冇PG比ust),個CO要求重好低,低到依家既accumulated score 己經高过过CO要求,所以,我為一想到的原因係HK冇乜學生鈡意讀cs,所以見在唔係太差就收左先。
致於冇报美国,主要因為HK的report card一d都唔好睇,如报,恐怕也只得二线u会收。

option 2. 收到,謝謝意見

twhkleung 發表於 23-1-7 12:47
係呀,我都好其怪,点解UST咁快收左呀囝(都係冇PG比ust),個CO要求重好低,低到依家既accumulated score  ...

唔怪得勞福局長去咗菲律賓搶人才

twhkleung 發表於 23-1-7 11:29
其实gap year都可能係好事,如终OSSD比Alevel學少好多野,就算收左,其实都唔知会唔会讀唔惦跟唔上。
thx  ...
收得都唔會跟唔上嘅...不過現實就係冇PG係難啲有offer,揸住成績報會易啲。
我係你個situation ,我個人會照讀HKUST year 1,同時攞住成績報下年嘅英國大學。到時有offer先再決定留港繼續HKUST Year 2或者去英國(嗰年咪可以增加knowledge打底)。

twhkleung 發表於 23-1-5 10:46
多謝大家意見,因為是这样的,呀囝係用加拿大OSSD报大学,所以报名時只提供了G11成績,校外獎,refer lette ...

想問問,G12 的1st semester 讀幾多科? 成績喺 final 最終最後分數嗎? 抑或是期中 mid term分數
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊