用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2023
樓主: 小時了了
go

[英國] UCAS 交流區 2023   [複製鏈接]

回覆 alpham0m 的帖子

請問你仔仔報邊科?

Jpeg74 發表於 22-12-7 14:06

請問你仔仔報邊科?
阿仔報讀law

isis_dad 發表於 22-12-7 10:00
我囡終於有一間Russell group Medicine有得interview了...希望順利啦!其他2間冇reject都可能有機會! 謝謝大 ...

叻女

回覆 Banyan1212 的帖子

多謝

好叻仔呀,希望佢順利

alpham0m    發表於 22-12-8 07:46

醒目開學勳章 貢獻勳章

少少info 俾後人...
報UCAS 時,係用咗阿仔私人email,爸媽都無password 無得幫佢check

14 Oct 交application,阿仔無跟貼check email,錯過咗C大學交additional info 嘅deadline ,响之後一個星期先發現,send email 同職員講,佢地好好,幫忙填返上system

然後,我地收到I大學面試通知
面試當日行緊去I,收到C email 問點解no show,先知原來一星期前出咗C 面試通知,早一日有reminder,阿仔都無睇到!
即時回覆 無睇到email,並解釋唔能夠即時登入 (因為撞咗另一面試),C話可能可以安排另一日期
最後,confirm reschedule 到

只想講,佢地行政真係好好,容許一個candidate 一錯再錯,無諗過面試係可以改期!

不過呢d性格,真係暫時唔適合讀大學住....

twhkleung    發表於 22-12-9 15:16
恐龍家

小曳人 發表於 22-12-9 15:08
少少info 俾後人...
報UCAS 時,係用咗阿仔私人email,爸媽都無password 無得幫佢check
都選好彩,一而再不check email,但機會仍有

相信一定係佢仔仔成績好好好叻仔,C 大學好想收,所以先會再比機會

醒目開學勳章 貢獻勳章

2jkidsfather 發表於 22-12-9 15:15
都選好彩,一而再不check email,但機會仍有
係,真係估唔到,我地已經"放棄"咗,覺得上次搞一大輪,可能已經黑豬咗架喇...
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Jpeg74 發表於 22-12-9 16:47
相信一定係佢仔仔成績好好好叻仔,C 大學好想收,所以先會再比機會
阿仔係用實質IAL 成績報,最大缺點係underage之前有問過其中一個熱門college,佢地話自己college從來未收過underage,而早前同學系嘅meeting 亦有討論過,underage 一般較唔成熟,未能自行安排所需嘅大量reading time, 所以佢地一般都唔傾向收underage

但呢次,其實亦表現咗佢唔成熟嘅一面,但同時亦因為父母教路,佢又能夠適時回應並提出要求.尋求幫助

恐龍家

小曳人 發表於 22-12-9 18:01
阿仔係用實質IAL 成績報,最大缺點係underage之前有問過其中一個熱門college,佢地話自己college從來未收過 ...
分享吓,我哋之前都問過,應該係視乎間Uni或College 會否support Tier 4(Child) 即16歲以下既visa, 如果係移居英國既就應該唔駛呢個visa, 但都可能有其他因為年齡既考慮因素。Imperial College 以前有age policy 係肯收below 16, 網頁見過但唔肯定international student 得唔得因為有要求父母或監護人一齊住,唔知係咪因為疫情政策有變,去年我哋check過個網頁冇咗。
Oxbridge 係比較肯收underage, 每個college 政策唔同,大部份都要17、18歲先收。

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實16歲係一個好重要嘅年齡,英國教育工作者如果教16+就唔駛交無性罪行證明,<16 就要

我聽過有前人 (access aboard 義工) 提過,佢15歲收到cambridge offer,但因為家人唔想去陪讀,最後係申請defer 1年,足16歲先入學

而收唔收underage,係要睇科目,收得最多係Maths,但要入實驗室嘅科目,又同保險有關
我之前問過幾間大學,只有manchester 答係無問題,但就要簽一大堆免責文件
其他top uni一般係關注成熟度問題

其實cambridge 某college 職員都講咗好多佢地嘅concern俾我知,簡單d講,underage 搞唔掂多,所以佢地有可能出defer offer,但最終我仔報另一間college
恐龍家

isis_dad 發表於 22-12-7 10:00
我囡終於有一間Russell group Medicine有得interview了...希望順利啦!其他2間冇reject都可能有機會! 謝謝大 ...

Congratulations

請問大家有冇開whatsapp group? 如有, 想加入,thanks!

請問是不是所有物理治療都要interview 才出CO? 有沒有朋友已經收到interview letters

醒目開學勳章 貢獻勳章

LOKITLING 發表於 22-12-18 09:44
請問大家有冇開whatsapp group? 如有, 想加入,thanks!
你找c,EK嚴禁另外開谷,講下都可以舉報你!
恐龍家

Sophie0804 發表於 22-12-30 12:59
請問是不是所有物理治療都要interview 才出CO? 有沒有朋友已經收到interview letters
...

應該係,聽過有D已in,但不少應該新年後

回覆樓主:

有個关於UCAS的stupid question想請教大家,千奇唔好笑我。
如申請5间,最后係2xRejected+2xCO+1×UO,或2xRejected+1xCO+2×UO, 咁选择两間時有以下六种可能;
1. co+co -- 最正路
2. uo+co
3. co+uo
4. uo+uo
5. uo only
6. co only
唔知2至6可唔可以发生呢,e.g., 心儀某問,但第二間唔差好远又有情人在,暫時未决定到。
唔知大家有冇这經验呢?

twhkleung 發表於 23-1-5 00:03
有個关於UCAS的stupid question想請教大家,千奇唔好笑我。
如申請5间,最后係2xRejected+2xCO+1×UO,或2xR ...

如果用最終考試成績報, 才會收UO , 即用2022年公開試成績報2023年UCAS

poonseelai 發表於 23-1-5 00:32
如果用最終考試成績報, 才會收UO , 即用2022年公開試成績報2023年UCAS

即只可4或5?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊