用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2023
樓主: 小時了了
go

[英國] UCAS 交流區 2023   [複製鏈接]

回覆 btty 的帖子

親友嘅小朋友都係。

btty 發表於 22-12-5 20:49
Oxford 通知下星期一補考admission test, 唔知係咪全部香港考生都同日補考呢?

evacalbee 發表於 22-12-6 07:00
有補考,應該唔同test唔同日子,我哋係呢個星期考。

反而想知本來要考admission test的科,但打風考唔到 ...
我聽見有人冇面試,可能又係唔同學系有唔同做法,如果俾機會有back up admission test, 應該唔會shortlist 考生面試及補考,可能有D學系決定唔安排補考,只靠PS及CV做assessment 再shortlist 面試。
你哋今個星期補考,咁面試係咪都係呢個星期? 我個仔連續3個面試+補考都幾忙碌。

btty 發表於 22-12-6 08:39
我聽見有人冇面試,可能又係唔同學系有唔同做法,如果俾機會有back up admission test, 應該唔會shortlist  ...

evacalbee 發表於 22-12-6 10:21
是的,interview到下星期二。我哋有兩個college interview,兩間interview安排有d唔同,感覺一間嚴謹d,有 ...
"何況係一個未見過世面的 o靚仔,叫做有機會見識下"--------------Agree

是的,interview到下星期二。我哋有兩個college interview,兩間interview安排有d唔同,感覺一間嚴謹d,有 ...
應該係first college 安排2個面試,second college 就1個面試,first college 通常係你報嗰個college, 亦有可能會assign 咗另一college, second college 就比較random, 我個仔報嗰科聽見係咁

btty 發表於 22-12-6 11:29
應該係first college 安排2個面試,second college 就1個面試,first college 通常係你報嗰個college, 亦有 ...

evacalbee 發表於 22-12-6 11:39

哦,原來係咁
我聽見係,3個面試既分數會加埋一齊,比重一樣,加埋其他考慮因素例如admission test或contextual data, 決定收生,我估分數高既first college 會收先,都聽過allocate去second college 或未面試過既college 都好平常,咁做係希望有能力既學生唔會因為某college 競爭大而機會細咗,所以我聽過有人講其實報邊間college 都唔緊要。
不過我哋都係有了解過情況先報,唔敢亂報啦。

btty 發表於 22-12-6 14:29
我聽見係,3個面試既分數會加埋一齊,比重一樣,加埋其他考慮因素例如admission test或contextual data, 決 ...

evacalbee 發表於 22-12-6 14:45
好利害, 謝謝你的資訊, 好多呢方面的資料未必睇到!
查實我仔報joint course... 一共5個interview 再 ...

嘩5個面試好忙。去年DSE只有9個入到?咁真係好大競爭

是的,interview到下星期二。

識得個熟嘅小朋友上年有參與Oxford 的面試。總共有三輪面試,第一,二輪都係是所報的college的面試。第三輪面試就分派到另外一間college面試。

第一輪面試啲教授非常之友善,但係問啲問題比較難,小朋友唔太清楚應該怎樣去回答,佢帶人遊左一陣花園之後才發現教授有點預咗你唔識,但會從旁指導睇吓你可以行得幾遠。佢發現得較場,浪費左少少時間。最後唔算答得好多問題。所以表現算中挺。

第二輪面試之前半小時會比一大堆essay 比你睇,之後面試的討論內容都係同文章內容相關。佢呢埸的表現最好,答完所有文章相關的問題之後還有少少間討論左另外一些東西。

第三輪面試,係去到另外一個college, ,亦都係有之前30分鐘的pre reading。但係啲教授唔算friendly, 基本上無論你怎樣回答,都會challenge 你呢様個樣,不停地挑戰你的答覆,總之有單冇讚。面試完都幾有hard feeling.

最後原本的college 收咗

barque 發表於 22-12-6 19:53

識得個熟嘅小朋友上年有參與Oxford 的面試。總共有三輪面試 ...

請問是邊個科目,小朋友好叻入咗(emoji)(emoji)

Bean 發表於 22-12-6 20:35
請問是邊個科目,小朋友好叻入咗(emoji)(emoji)

法律

barque 發表於 22-12-6 19:53

識得個熟嘅小朋友上年有參與Oxford 的面試。總共有三輪面試 ...

btty 發表於 22-12-6 14:29
我聽見係,3個面試既分數會加埋一齊,比重一樣,加埋其他考慮因素例如admission test或contextual data, 決 ...

我前幾日先同某學系有做admission嘅professor傾過,基本上你揀邊個college唔太影響你最後入讀大學嘅機會,通常first choice college同你面試,如果收唔晒佢想要嘅人,second或third choice college都會收你,就算冇見過你

我囡終於有一間Russell group Medicine有得interview了...希望順利啦!其他2間冇reject都可能有機會! 謝謝大家之前資料分享!!!

小時了了    發表於 22-12-8 06:49
alpham0m    發表於 22-12-7 12:08
alpham0m    發表於 22-12-7 12:08
Ericau    發表於 22-12-7 10:50
evacalbee    發表於 22-12-7 10:22

isis_dad 發表於 22-12-7 10:00
我囡終於有一間Russell group Medicine有得interview了...希望順利啦!其他2間冇reject都可能有機會! 謝謝大 ...

好叻女,申請medicine 真係唔容易。要讚下佢!祝福佢順利面試,繼續收到另外兩個面試機會。

請問cambridge 既面試有幾多輪?

回覆 TTEE1819 的帖子

謝謝鼓勵

Jpeg74 發表於 22-12-7 10:40
請問cambridge 既面試有幾多輪?
我見到TSR既討論 不同學院及課程都有不同的安排。阿仔暫時收到一個pre-reading加一個面試時段。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊