用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 係咪一定要term starts 26/9之前到?
go

[英國] 係咪一定要term starts 26/9之前到? [複製鏈接]

大學寫term start 26/9, 係咪一定要26/9或之前到埗?末見有關于迎新的email,但上網揾到上堂時間表,見大約2-3/10先上堂。
宿舍有寫24/9開始,早到/遲到可通知校方。
但學校登記入學就唔見有資料。
請指教!

0    0    0    0

回覆 plumdeer 的帖子

唔一定要26/9或之前到埗

cow 發表於 22-8-15 15:17
回覆 plumdeer 的帖子

唔一定要26/9或之前到埗

唔該曬,因為冇經驗,有點混亂

plumdeer 發表於 22-8-15 15:07
大學寫term start 26/9, 係咪一定要26/9或之前到埗?末見有關于迎新的email,但上網揾到上堂時間表,見大 ...

New Student Orientation 好有用的,協助新生了解校園和各事項,所以我建議在開課日前抵英。

如果academic calendar 真係無提及orientation 的資料,可以send email 去admission office問。另外有唔少大學會有車在機場接overseas student, 你可以留意下,方便好多。

TTEE1819 發表於 22-8-15 15:33
New Student Orientation 好有用的,協助新生了解校園和各事項,所以我建議在開課日前抵英。

如果academi ...

我剛上網找到International Student Orientation Webinars資料, 全部係8月尾,九月頭,同埋仲有個online orientation course可報名。但就唔知仲有冇其他orientation events。
其實係咪通常到埗後係online portal搞掂,唔需要親身去做registration ,咁收到正式時間表就自己依時上堂?

回覆樓主:

睇吓今年orientation 係咪online, 有啲人都唔上亦唔係日日有得上。

我女間上年個個星期時間表都唔同呀! 入返大學inteanet 睇。唔知其他係咪一樣?

有很多大學有香港學生的學會,如有建議在港參加它會搞的迎新會

正常等A Level 放榜至收到大學CAS跟住至約時間做VISA,邊趕得切9月尾到英國?
‹ 上一主題|下一主題