用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道 vs KTS
樓主: pigpigwing
go

真道 vs KTS [複製鏈接]

回覆樓主:

星期六分別到了兩間學校聽家長會,我們覺得KTS會較適合自己小朋友, 明天真道會放位, 謝謝各位的意見

pigpigwing 發表於 22-8-21 15:44
星期六分別到了兩間學校聽家長會,我們覺得KTS會較適合自己小朋友, 明天真道會放位, 謝謝各位的意見
...
恭喜!祝小朋友有愉快充實的小學生活

JKLhome 發表於 22-8-21 01:06
回覆 kpc2015 的帖子

明明可以12年讀嘅嘢點解要11年去完成 (呢樣嘢係我一直唔明白的,我哋唔係要快而係要 ...

以前会有一班鐵粉撲出來話入真道唔係追求成績,要追成績唔好選真道,近兩年少見了這些回應。

記得以前見過有人話創校校長孩子是資優,11年無問題。

pigpigwing 發表於 22-8-21 15:44
...

恭喜您,好好享受6年快樂的kts生活
好多人講KTS死谷爛谷。其實睇家長目標,一心要跳船神校爭級頭應該讀邊間家長都會自己去谷。谷的是家長,不是學校。
用家心聲,kts真係唔算谷,功課量適中(可以叫做少),測考少,冇無謂抄寫或背誦,教乜考乜(絶無教淺考深)。
如果咁都覺得學校谷可能是學生本身不太適合。
我小朋友到畢業一刻未補過習,靠平時跟着進度,做齊功課,認真上課基本野,升中也有合意結果。
以今年計,95%畢業生升讀B1,60%B1A..其實保持一般水平已可收成碩果。

真道相信也有其優勝之處,待用家分享

kpc2015 發表於 22-8-19 16:35
咁又有分別, KTS 係由頭谷到尾, 要段段搶放, 比同學排得前, 先可中途跳船或者臨尾入神校. 真道係要趕, 但只 ...
KTS 係由頭谷到尾??? 另一個POST先話考前兩日先溫書都中中庭庭... 哈!!

starry_night 發表於 22-8-17 13:37
死谷難谷度11年,如果最後入dse班真係喊都無謂
我係今年報24-25, 我都諗緊呢個問題~ 攪咁耐最後入DSE, 仲要跳唔到船.. 攪唔掂....

回覆樓主:

真道用家,11年要讀完1 2年課程絕對緊湊,要有心理準備唔會輕鬆家長要跟到足,學校不會催谷,但有補底有拔尖,要考慮有信心小朋友在跳級之餘又讀到中上成績才有機會入ib, 100%入大學

miujoey 發表於 23-5-15 19:31
真道用家,11年要讀完1 2年課程絕對緊湊,要有心理準備唔會輕鬆家長要跟到足,學校不會催谷,但有補底有拔 ...

真道呢樣野真係好令人卻步。。。

dorodonut 發表於 23-5-15 11:03
我係今年報24-25, 我都諗緊呢個問題~ 攪咁耐最後入DSE, 仲要跳唔到船.. 攪唔掂.... ...

真道2022年考生130人
DSE 84(64.6%) + IB 46(35.4%)
IB 績優 DSE 3322最高只有45%(B2B)

真道2022年文憑試成績
----------------------------------------------------------
考生 84人
最佳成績 最佳五科29分

中文 3+ 45.2%(38) | 2+ 94.0%(79)
英文 3+ 85.7%(72) | 2+ 98.8%(83)
數學 3+ 65.5%(55) | 2+ 92.9%(78)
----------------------------------------------------------
CEM 3+ 65.5%(165) | 2+ 95.2%(240)
通識 3+ 56.0%(47) | 2+ 92.9%(78)
主科 3+ 63.1%(212) | 2+ 94.6%(318)
整體 3+ [65.8%^] | 2+ 94.4%

3322 [16.7-45.2%]([14-38]/84)

^ 據各科3+/2+推算科次

IBDP May 2022
Logos Academy | Global
Candidates 46 | 88,767
Average 39.5 | 32.00
Pass 100% | 86.11%

45 2 (4.35%) | 772 (0.87%)
44 1 (2.17%) | 1,493 (1.68%)
43 5 (10.9%) | 2,062 (2.32%)
43+ 8 (17.4%) | 4,327 (4.87%)
42 [≤18 (≤39.1%)] | 2,567 (2.89%)
41 [≤18 (≤39.1%)] | 2,846 (3.21%)
40 [≤18 (≤39.1%)] | 3,305 (3.72%)
40+ 26 (56.5%) | 13,045 (14.7%)

School Plans & Reports
https://www.logosacademy.edu.hk/en/about-us/school-plans-reports/

2021-2022 Annual School Report (p.25-26)
https://www.logosacademy.edu.hk/wp-content/uploads/2022/11/2021-2022-Annual-School-Report.pdf

2022 HKDSE Examination Results
https://www.logosacademy.edu.hk/en/2022-07-20-2022-hkdse-examination-results/

2022 IB Examination Results
https://www.logosacademy.edu.hk/en/2022-07-05-2022-ib-examination-results/

73662710 發表於 22-8-21 12:44
同意,年年都在report寫只用了11年,所以引以为傲,但是讀12年根基更好,入更好的學校不是更好吗? ...
我記得當年校長o係小一簡介會時好強調佢地既學生只係用11年時間去完成12年既野,仲話可以慳唔少時間,可以快人一步出黎做野,我果下心諗唔係卦。
我親戚一心諗住仔女讀IB,點知入唔到,要讀DSE,最後連8大都入唔到

Poyau 發表於 23-5-16 07:20
真道2022年考生130人
DSE 84(64.6%) + IB 46(35.4%)
IB 績優 DSE 3322最高只有45%(B2B)

可以把46個ib生計入取得3322入大學資格,咁有64%, 屬什麼水平?

poonseelai 發表於 23-5-16 09:51
可以把46個ib生計入取得3322入大學資格,咁有64%, 屬什麼水平?

真道計 IBDP Pass + DSE 3322
歷屆有3-4年高於70%(B1C)

Year IBDP + DSE Candidates
2022 46(35.4%) + 84(64.6%) = 130
2021 47(40.5%) + 69(59.5%) = 116
2020 38(28.6%) + 95(71.4%) = 133
2019 44(29.5%) + 105(70.5%) = 149
2018 58(36.3%) + 102(63.8%) = 160

2017 56(35.2%) + 103(64.8%) = 159
2016 43(25.1%) + 128(74.9%) = 171
2015 43(30.7%) + 97(69.3%) = 140
2014 26(20.2%) + 103(79.8%) = 126
2013 15(15.0%) + 85(85.0%) = 100

Year IBDP Pass | DSE 3322
2022 100%(46) | [16.7-45.2%(14-38)]
2021 100%(47) | 53.6%(37)
2020 100%(38) | [36.8-61.1%(35-58)]
2019 100%(44) | 51.4%(54)
2018 98.3%(57) | 37.3%(38)

2017 92.9%(52) | 56.3%(58)
2016 100%(43) | 63.3%(81)
2015 97.7%(42) | 54.6%(53)
2014 100%(26) | 51.5%(53)
2013 100%(15) | 75.3%(64)

Year IBDP Pass + DSE 3322
2022 [46.2-64.6%]([60-84]/130)
2021 72.4%(84/116)
2020 [54.9-72.2%]([73-96]/133)
2019 65.8%(98/149)
2018 59.4%(95/160)

2017 69.2%(110/159)
2016 72.5%(124/171)
2015 67.9%(95/140)
2014 61.2%(79/129)
2013 79.0%(79/100)

2013 IBDP 1st cohort

Poyau 發表於 23-5-16 12:53
真道計 IBDP Pass + DSE 3322
歷屆有3-4年高於70%(B1C)

thank you, 整體成績幾反覆

真道讀DSE用家,小朋友將會海外升學
其實我唔明,為小朋友揀學校,係應該搵一間合唔合適小朋友既個性既學校比小朋友讀,如果要入真道為IB既話,其實大可去搵IB學校讀,如果要唔谷,大可以去讀國際學校,但我個朋友對龍鳳胎讀緊英基,都係谷緊,如果真係覺得唔啱自己既小朋友既話,真心可以放位比一啲合適自己小朋友既家長。
再講,喺香港讀書,邊間唔谷?邊間學校家長跟得舒服?就算你讀一年兩年甚至幾多年都要跟,跟到真係跟唔到為止,入主流小學要跟,入真道都要跟,喺香港讀書就係要跟,再講,上到中學揀IB定DSE都唔係家長一廂情願,都要同你哋既小朋友坐底傾,要大家拎共識
每間學校都有辣有唔辣,有佢地既優點同缺點,好睇你哋家長自己放大果間學校既優點定缺點,揀學校係揀一間合適小朋友既去讀,唔係揀一間合適家長既而去比小朋友讀,祝願今年大家都有一間合適自己小朋友既學校☺️

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊