用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC VS 王錦輝
go

SMC VS 王錦輝 [複製鏈接]

小女註冊了SMC, 又被王錦輝 call到,小女性格慢熱,不主動,是否SMC 更適合?謝謝大家意見。
   6    0    0    0

2間都好好,邊間近,讀邊間。

gesanghua 發表於 22-8-13 16:56
小女註冊了SMC, 又被王錦輝 call到,小女性格慢熱,不主動,是否SMC 更適合?謝謝大家意見。
...

SMC  

WKF校舍環境一流,兩間語境應該唔爭太多

...

SMC 2022年 DSE 成績亮麗
英文5+ 63% 高於不少B1A中學
CEM/主科5+ 約30%/>25% 達B1B
物理/化學/生物5+ 媲美港同

高中行雙軌 亦有 AL 可選

《SMCespc 聖瑪加利男女英文中小學》#48
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869568&pid=49142521

Poyau 發表於 22-8-13 20:48
SMC 2022年 DSE 成績亮麗
英文5+ 63% 高於不少B1A中學
CEM/主科5+ 約30%/>25% 達B1B

非常感謝

...
SMC 除中學成績較佳之外,也比較文静,看來較適合你囡囡。

...

兩間小朋友應該都會讀得開心,會否考慮學校位置?另外,個人感覺SMC小班教學都有一定好處。
利申:小朋友不是本屆小一考生

renaya 發表於 22-8-14 15:15
兩間小朋友應該都會讀得開心,會否考慮學校位置?另外,個人感覺SMC小班教學都有一定好處。
利申:小朋友 ...

王錦輝離家500米,不用搭校車,SMC 小班教學更適合內向小女孩。。。

gesanghua 發表於 22-8-14 17:05
王錦輝離家500米,不用搭校車,SMC 小班教學更適合內向小女孩。。。

WKF是split class 實際上課也是小班

兩間都係好學校,兩間都適合內向女孩. 離家500 米超吸引,唔洗咁早起身, 之後返全日仲可以中午送上新鮮熱辣飯盒. 又唔怕課後活動冇校車. 唔洗坐車每日慳返好多時間

反而諗下內向女孩是否適合搭校車. 在課堂大家同齡一般相處都ok, 校車就不同班不同級, 比較容易有欺凌情況( 當然非絕對). 如可避免,加上wkf 咁近, 似乎更適合

其實我覺得2間學校的條件好相近,但當年我沒有報smc,因為校舍較細,學費較貴,路程較遠,交通費又一筆。

返學要揀就近的,你的情況選wkf理想好多!

除非你角得內向係優点,否則,应想想怎样幫小朋友变得更活潑自己,否则,弟時点讀大学,同出來做理時点算!
两間都是較活的教学,鼓勵小朋友多参与,學習单獨站出來表达/現自己。
我姪女,SMCwaiting, 有GH同王锦辉offer,最后選了王锦輝

Pano 發表於 22-8-14 13:51
SMC 除中學成績較佳之外,也比較文静,看來較適合你囡囡。

哈哈,单看我仔同佢d同學,真係唔覺得佢地文靜,考第一果幾個,直情覺得几有leader風範。
成日做group project時都拗來拗去,不過勇於表达自己看法係好事泥

twhkleung 發表於 22-8-15 05:12
除非你角得內向係優点,否則,应想想怎样幫小朋友变得更活潑自己,否则,弟時点讀大学,同出來做理時点算 ...

Good pick! (emoji)

選近啦。我估樓主住碩門邨,每日來回兩小時SMC,定10分鐘WKF,我個人就一定會選WKF。

慳番兩個鐘,休息一都好。SNC不是一間值得每日來回兩小時上學的學校吧。

Choose the one closer to your home, though personally I prefer smc.Please inform smc asap, many people are waiting.

piglover 發表於 22-8-15 11:26
選近啦。我估樓主住碩門邨,每日來回兩小時SMC,定10分鐘WKF,我個人就一定會選WKF。

慳番兩個鐘,休息一 ...

其實石門去西九行尖山隧道20分已到,不過唔知早上出九龍有幾塞車。
其實西九接駁了好多公路,揸車去屯門元朗都唔洗30min.
不過如果兩間學校差唔多,同意揀近D個間,唔熟WKF, 但SMC識兩三個讀緊都好滿意,有泳池和外語學。

964000 發表於 22-8-15 12:08

其實石門去西九行尖山隧道20分已到,不過唔知早上出九龍有幾 ...

你用揸車來講,無得好比較,全香港嘅學校都算近㗎啦。

公平d,我係用公共交通工具。

假設樓主屯馬線,石門到南昌,等車時間,車程,之後仲要步行到學校。真係一程最快都要45分鐘。

二選一 會揀wkf 因為近樓主屋企, 校舍大
純感覺學術兩間差不多 有錯請指正
另外 如樓主話小朋友較內向怕醜 個人會更傾向於揀一間可以給予多些presentation 機會的學校 build up佢自信心和學習teamwork . WKF 應該係唔錯的選擇
‹ 上一主題|下一主題