用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國每年生活費用
樓主: pccw2017
go

[英國] 英國每年生活費用   [複製鏈接]

pauline_c 發表於 22-8-12 15:04
連學費,大約40萬港幣左右。同朋友夾租 house,£1550 per quarter。
謝謝 ! 我會用40萬做預算.

pccw2017 發表於 22-8-12 13:58
Marketing. 在Leicester.
咁只係生活費就豐儉由人,自己買送煮食好平. 一個人煮食幾千蚊已經好夠.出去蒲就唔得啦.住宿都有得選擇,Marketing又係平科,40差唔多了.

cfs 發表於 22-8-12 16:53
咁只係生活費就豐儉由人,自己買送煮食好平. 一個人煮食幾千蚊已經好夠.出去蒲就唔得啦.住宿都有得選擇,Mark ...

對,聽個女講佢有啲朋友鍾意clubbing,又成日出街食,好快已洗哂d錢。

pccw2017 發表於 22-8-12 13:58
Marketing. 在Leicester.

另一個做法係買屋。係Leicester U 附近其實有好多屋仔。離開學校1公里内。10萬鎊可以買間兩房的了。自己住一間,租另一間比同學仔。畢業時賣出,通常都會升少少。

假如你會經常去探佢,酒店都慳返。

ok_ko 發表於 22-8-12 17:21
另一個做法係買屋。係Leicester U 附近其實有好多屋仔。離開學校1公里内。10萬鎊可以買間兩房的了。自己住 ...

這方法可以,但如果只讀三年,就唔多化算。第一年緊係揀學校宿舍啦,一來體驗大學生活,二來要識多d人。買間屋,做甘多功夫,只住第2第3年,唔多值。之後出租或出售,都多安排呀。如果讀4年或5年課程,時間長一些,值得多一點。況且,在英國買屋,stamp duty 多少,又要睇你全球其地方有無物業,如有,stamp duty又多dd。

pccw2017 發表於 22-8-12 14:28
我估Leicester應該會平過 London. 40萬預算係包埋學費?

Leicester讀marketing,£17500,中價。如果預40萬,真係幾鬆動呀,除非你孩子好大洗。

cfs 發表於 22-8-12 16:53
咁只係生活費就豐儉由人,自己買送煮食好平. 一個人煮食幾千蚊已經好夠.出去蒲就唔得啦.住宿都有得選擇,Mark ...
謝謝!

另一個做法係買屋。係Leicester U 附近其實有好多屋仔。離開學校1公里内。10萬鎊可以買間兩房的了。自己住 ...
雖然讀4年(有placement year)但都唔會去買樓, maintenance麻煩又要交乜費物費. 唔會搵自己笨.

TTEE1819 發表於 22-8-12 18:28
Leicester讀marketing,£17500,中價。如果預40萬,真係幾鬆動呀,除非你孩子好大洗。
...

佢唔大洗. 400K都鬆動.

pccw2017 發表於 22-8-12 20:06
雖然讀4年(有placement year)但都唔會去買樓, maintenance麻煩又要交乜費物費. 唔會搵自己笨. ...

你真係聰明,捨難取易,我贊成。你講開placement year, 我孩子下個月就係開始placement year, 要去另一city, 又要揾屋。

TTEE1819 發表於 22-8-12 20:13
你真係聰明,捨難取易,我贊成。你講開placement year, 我孩子下個月就係開始placement year, 要去另一cit ...
依家主要衡量緊英國讀好定香港讀好.

pccw2017 發表於 22-8-12 20:15

如香港和英國的offer都好嘅,就睇你孩子意願
http://hk.myblog.yahoo.com/

pccw2017 發表於 22-8-12 20:15

我地都係比佢自己選。

我無所謂,但爸爸覺得英國offer要好過香港既先比佢去,始終海外讀書負擔較重。 所以都係一齊傾最後得出既結果。

而家買大機會摸頂

YuYuMother 發表於 22-8-13 08:43

我地都係比佢自己選。

比香港好,睇你着重那方面啦,3年獨立生活係一個好好體驗

poonseelai 發表於 22-8-13 09:19
比香港好,睇你着重那方面啦,3年獨立生活係一個好好體驗

每個人睇法唔同…..爸爸覺得要比香港好無可厚非,唔會勉強要佢認同我嘅諗法。

所以我話我無所謂,擴闊眼界當然好,留香港亦可以。爸爸諗法亦正常,始終要考慮家庭經濟狀況,所以一家人一齊商量啦。

我女下個月返去讀PG啦,所以其實係好support佢既。

回覆 YuYuMother 的帖子

請問你女兒英國讀書時是否自己煮食?你覺得佢去咗英國讀書幾年有沒有什麼變化?謝謝你。

aa06 發表於 22-8-13 09:49

請問你女兒英國讀書時是否自己煮食?你覺得佢去咗英國讀書幾年有沒有什麼變化?謝 ...

平時自己煮,不過佢煮好簡單既食物。

佢由細到大都好有主見同獨立,揀大學報讀搞visa全部自己一手一腳,完全唔使我哋操心,所以你話分別係咪好大又唔多覺。不過處理各樣事務更加成熟有信心,始終獨自海外生活會遇到好多突發事件,總括而言佢自己一個生活完全無問題。

你女兒真係好叻,樣樣嘢自己搞掂,,想問佢煮啲咩簡單嘢食?

aa06 發表於 22-8-13 10:24

你女兒真係好叻,樣樣嘢自己搞掂,,想問佢煮啲咩簡單嘢食? ...

我又無問太仔細。佢第一年住catered hall,第二三年先自己煮食。其實好多選擇嘅,麵/意粉/沙律/三文治,我估佢好少煮米飯。大個女自己搞掂啦,問太多會嫌你煩。
‹ 上一主題|下一主題