用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2022年35校區升中派位結果
樓主: Arabellahk
go

2022年35校區升中派位結果 [複製鏈接]

zenobiawong 發表於 22-10-29 11:56
奉基的確派得好好, 我朋友個仔係幾年前既畢業生, 考4X(接近50) 都派到黃芴南(全級都只係100人左右, 啫係接 ...

真係估唔到奉基派得咁好,無意冒犯,但早兩年認識好幾個奉基學生,都話在學校成績中上,但感覺學術底子好一般。

回覆 Mchacha 的帖子

可能每個人既感受又唔一樣, 我朋友就話好好, 佢個仔初小時唔算好努力, 但一上到三年級就唔同哂,
聽聞校長老師都好有推動力, 佢個仔就越來越好, 初初都無聽佢話揀B1, 班主任話可以試一間B1, 佢就第一志願收左.

所以可能每個用家都有不一樣既感受, 不過睇返衣幾年奉基又真係一直都派得唔錯.

回覆樓主:

35網裡面,天神吾計,好似奉基升中派位成績最好,但係聽住嗰區既朋友講好似吾係咁受歡迎,黃宣吾講,好似成績差啲既奉基千禧都受歡迎過佢,有無35網既家長可以解解惑?定係朋友講既係流料?

clifford0311 發表於 22-11-8 17:43
35網裡面,天神吾計,好似奉基升中派位成績最好,但係聽住嗰區既朋友講好似吾係咁受歡迎,黃宣吾講,好似成 ...
因為不少家長係"外貌協會"會員

Soming    發表於 22-11-25 14:35
Arabellahk    發表於 22-11-9 15:55
aptt    發表於 22-11-9 08:39
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

clifford0311 發表於 22-11-8 17:43
35網裡面,天神吾計,好似奉基升中派位成績最好,但係聽住嗰區既朋友講好似吾係咁受歡迎,黃宣吾講,好似成 ...

可能其他家長覺得,奉基比較谷,升小一個年的暑期有張英文生字紙叫人返去讀左先;比較多功課;一年四次考試好多...

其實一年四次考試,中間冇測驗,默書中英文隔個禮拜默。功課我覺得唔算多。仲有升小一個張英文生字紙,其實開學會再教,慢慢默書先默返,唔係一開學就默。

35網中,紅馬、黃宣、奉千同奉基我都去過聽升小講座,係奉基個校長講野我最buy,所以當年揀左奉基。

aptt    發表於 22-11-9 08:39

ney 發表於 22-11-8 18:45
可能其他家長覺得,奉基比較谷,升小一個年的暑期有張英文生字紙叫人返去讀左先;比較多功課;一年四次考 ...

我聽街坊都咁講,聽晒咁多學校講座才揀奉基。

今日轉了校長,更谷還是鬆些?有無用家意建?謝謝~

Soming 發表於 22-11-25 14:38
我聽街坊都咁講,聽晒咁多學校講座才揀奉基。

今日轉了校長,更谷還是鬆些?有無用家意建?謝謝~

暫時唔覺得有分別

回覆 ney 的帖子

如果係奉基考包尾, 會派到去咩中學?仔成績好差.

niyu 發表於 23-1-17 11:54
回覆 ney 的帖子

參考樓上#15

niyu 發表於 23-1-17 11:54
回覆 ney 的帖子

試下問下老師,之前大約呢個名次可以報咩學校...
‹ 上一主題|下一主題