用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 【 1, 2, 3, 3, 6 】點用呢5個數字用「加減乘除」計出24 ...
go

【 1, 2, 3, 3, 6 】點用呢5個數字用「加減乘除」計出24? [複製鏈接]

親子童讀樂 醒目開學勳章 +3金熱血

題目1:如何利用「加減乘除」4式運算,把5張分別為「1」、「2」、「3」、「3」和「6」的字咭,計算出答案為24的方法?(每張字咭只可使用1次)

題目2:你可唔可以諗到6個或以上的計算方法?

題目3:如果將答案轉換為42,你又計唔計到?用到幾多種方法去計?

其實要學好數學是要「掌握好運算概念」和把題目「做寛」。以上的題目,就是其中一個例子,運用不同的運算方法去解同一條題目,稱為「掌握運算概念」。把24轉成42是把題目做寛。

唔知各位家長又做到幾多個答案呢?

想知道答案,請點擊下列的文章,去睇睇喇!

https://bit.ly/3QhdLsd

0    0    0    0
教育王國 www.edu-kingdom.com

出色的教育王國父母,出色的新一代

3×6 2×3=24

我讀小學時數學老師叫我地玩呢個遊戲,我地幾個同學次次小測都過百分,但升中試我被告知得77分,個位老師話我係盧溝橋事變。之後我都有同個仔玩呢個24遊戲
‹ 上一主題|下一主題