用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 留校 vs 轉校
樓主: Mynova
go

留校 vs 轉校   [複製鏈接]

lskstephen 發表於 22-8-10 14:27
按小朋友現時名次,有信心入屯門四大中學嗎?如有,可能唔轉好D

當然,如果心宜四大以上,則可能要跨區了 ...
能入四大當然好,但感覺是競爭很大,除非是聯小,不敢說有把握。可能都係同其他家長一樣,真資、四大都要試下。

除非有直屬或聯繫中學,否則小五轉校風險太高,好可能會得不償失

Mynova 發表於 22-8-10 14:16
71區

71沒邊間值得轉,水平差不遠,何日東也不是那麼神啫

個人建議樓主轉,我小朋友無轉過,因為學校好鍾意佢,比好多機會同支持佢,我地亦無諗過。亦入到1A學校,但當想試下叩傳統名津卻發現無offer,所以我會同意轉校,身邊朋友亦有兩個轉校成功的例子。暫時未到升中所以結果未知,但讀得開心嘅。
來年細女報小一,阿哥間二線小學有20分,就算抽唔到都肯定會收,其他沙田一線小學得10分,如果報一線小學就會失去呢個保障,然後又經歷多次大抽獎,叩門嘅麻煩。亦唔好意思返原校叩門。

BB-Tiger 發表於 22-8-14 10:57
個人建議樓主轉,我小朋友無轉過,因為學校好鍾意佢,比好多機會同支持佢,我地亦無諗過。亦入到1A學校,但 ...

轉校,尤其轉沒有中學的學校,就唔會當你親生仔,亦唔會比你好多機會支持你,惟有全部靠自己。做人要懂得感恩,轉了學校最後都有好大機會叩唔到名津,成績亦會有波動,亦唔會有依家的信心。沒有十全十美的學校,你轉了學校又會有其他問題出現。所以活在當下,懂得感恩。學校係你小朋友讀,唔係你去讀,要放低舊校所有的一切,老師的關愛,學校的支援。唔係你認為開心,小朋友就會開心,內向點小朋友就唔會同你講佢的傷心。佢的都只是小學生。

簡單啲來講 發表於 22-8-14 16:23
轉校,尤其轉沒有中學的學校,就唔會當你親生仔,亦唔會比你好多機會支持你,惟有全部靠自己。做人要懂得 ...

唉,係而家先咁興插班唧…..插完一次都未必停㗎,插到頂峯為止,咁先威水㗎嘛

以前啲人都唔會咁插班,讀緊咩都會讀到畢業。所以2線都會有很top啲學生,以前人多,即使運氣唔好band1生抽入band2學校都會照讀埋,一樣考入理想大學。香港這邊的學制其實系唔想band1,band2分得咁清楚,初衷都係要百花齊放。依家一窩蜂都要衝到spcc才罷休,就好似一種認證咁。分唔清楚邊個學校適合自己。

Jean1769 發表於 22-8-14 19:23
唉,係而家先咁興插班唧…..插完一次都未必停㗎,插到頂峯為止,咁先威水㗎嘛
...

集郵、打卡,EK所見真係嘆為觀止,自己孩子學渣限制我嘅想像力

medicine    發表於 22-8-14 21:49

簡單啲來講 發表於 22-8-14 19:36
以前啲人都唔會咁插班,讀緊咩都會讀到畢業。所以2線都會有很top啲學生,以前人多,即使運氣唔好band1生抽 ...

聽過地區一線插英華,再插喇沙,下一站abcc都唔出奇

反正有12年,每年都有機會,插到上哈佛都夠時間

簡單啲來講 發表於 22-8-14 19:36
以前啲人都唔會咁插班,讀緊咩都會讀到畢業。所以2線都會有很top啲學生,以前人多,即使運氣唔好band1生抽 ...

所以這就是我所講歪曲教育原意。亦因此攪到幼儿園就開始。。。。

回覆 Face3366 的帖子

我女學校又係有個插班生以級一成績插班,但考試都係級三十幾

既然有級一光環, 就試下插名神津, 收你咪即係有實力囉. 個制度係咁, 睇學校,睇名次, 就算小朋友冇退步, 只要同學勁左, 或者出卷淺左, 或是其他因素, 級頭甚至前列都有機會保唔住, 風險咪一樣大! 入到 名神津,唔包尾個批都是band1, 甚至有直龍, 真係唔同世界喎!

我們的結論是在原有小學繼續努力,focus on 學校考試內容,希望讀得開心,也讓他靠自己的能力,覺得這樣對孩子較好,考到好名次,向名中直衝!

各位EK 朋友的見解真的很有用 !! 感謝!!

angelanala    發表於 22-9-2 11:21
Tunghk    發表於 22-9-2 10:17

回覆樓主:

你小朋友都是剛剛小四才考到第一吧! 應該在原校不是太超班的。那倒不如在原校打好底保持第一名! 另外如果你小朋好輕鬆有多餘課外時間就去報續一些準備升中/中一課程! 準備名校升中面試吧!

Mynova 發表於 22-8-10 10:21
真心想請求一下,兒子小四第一次級一(之前多數5-10),少量 STEM 獎,區內一線與二線之間的小學。

讓他留校 ...

我地學校早年入左個小四, 來自好普通村校.  來到只有去到1/3既邊緣位置.

Mynova 發表於 22-8-10 10:21
真心想請求一下,兒子小四第一次級一(之前多數5-10),少量 STEM 獎,區內一線與二線之間的小學。

讓他留校 ...

留在原校好好保持著讀落去仲好,起码原校己十分適应,若轉了可能要重新適应未必係好事。

小一至小五普通校都未有过级一都入到所謂中学名校都有人試过,所以有乜好為入中学名校而轉小学。
‹ 上一主題|下一主題