用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 留校 vs 轉校
樓主: Mynova
go

留校 vs 轉校   [複製鏈接]

傻太 發表於 22-8-10 13:00
今年放榜日有小學共11人入SPCC,不同學校俾人嘅想像空間不同

你講的是3私1直之一的TSL,一向多人入到SPCC。

3私1直是另一個級數,根本不能用來與其他的官津小學比較升中派位成績。

其實呈分,除了數學常識,中英文閲讀的分數實打實,有標準答案。中英文作文真的就是學霸們爭取分數的最後限定。而這個分數,也是最難進步的。因爲作業的評分未必全面,可能最終只靠2次大測,一次考試來琢磨,補救。
不過,博主應該已經有決定讓小朋友轉校的,那就祝福小朋友轉校順利,適應地順利。家長可能要多和班主任,任課老師磨合。才能幫助小朋友儘快適應,考得佳績。

apple1990 發表於 22-8-10 13:44
每所小學考試模式風格也不同,大部份小朋友都要時間去適應考試模式!若樓主小朋友明年升小三、小四,縱吏 ...
樓主而家係轉小五,小五下學期先呈一,仲有9個月,一線小學一個上學期會有1測1考,下學期仲有1測,最後大考先係呈分,最少有3次試身手or 習慣試卷機會。

如果係我的話,與其留原校都有機會輸番個級一出黎,為何不放手一搏?

都係果句,而家試下申請,睇下心餓學校收唔收先,收先再諗。

其實,講來講去都係睇家長屬邊類型?保守穩陣型、進取型!
若係進取型家長,應該早兩年已步署並跳船!

Poyau 發表於 22-8-10 11:46
明白 請問是那區
沙田區? 一呂/沙呂可以考慮
71區

Mynova 發表於 22-8-10 14:16
71區

按小朋友現時名次,有信心入屯門四大中學嗎?如有,可能唔轉好D

當然,如果心宜四大以上,則可能要跨區了

根本以樓主小朋友嘅track record, 轉唔轉校好大機會都係喺b1個pool裏面,如果轉嘅小學唔係有心儀龍中直上的話,真係諗唔到點解要係呢個關建時刻多此一舉。除非轉嘅小學係另一區,嗰區嘅中學網又係樓主心儀啦

ok3 發表於 22-8-10 14:41
根本以樓主小朋友嘅track record, 轉唔轉校好大機會都係喺b1個pool裏面,如果轉嘅小學唔係有心儀龍中直上的 ...
可能想再上一層樓,出去外區神校。71區應該想插何日東吧照估計

Zleep 發表於 22-8-10 13:56
樓主而家係轉小五,小五下學期先呈一,仲有9個月,一線小學一個上學期會有1測1考,下學期仲有1測,最後大考 ...

睇小朋友意見呢

Mynova 發表於 22-8-10 14:16
71區

假如留屯門區升中 心儀那間中學?
可考慮同網何日東或70網梁周順琴
前者聯中 梁銶琚/譚伯羽
後者聯中 百周年/董王娣

何日東2022年升中派位

何日東2021年升中派位
聯中 49.2% (58/118人)
B1校 [58.5-62.7%] [69-74]/118人
B1校+英中 65.3% (77/118人)

https://www.hytps.edu.hk/tc/content.php?wid=127

梁周順琴2022年升中派位
https://www.plklcsk.edu.hk/Files/popup/202208031058587298742-1718569559.jpg

梁周順琴2021年升中派位
聯中 36.875% (59/160人)
B1校 41.875% (67/160人)
B1校+英中 58.125% (93/160人)

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869227&pid=49128774

回覆樓主:

鎖定兩三間目標小學,交左表先算。
插班要考卷,pass到考卷部分證明起碼達標。
要預計插班後有可能未必可保級頭光環。
我小朋友學校試過有一線津小以級一之成績插班入來,即變中游。好彩有60%band 1A率,仍然考到B1A.

Mynova 發表於 22-8-10 10:21
真心想請求一下,兒子小四第一次級一(之前多數5-10),少量 STEM 獎,區內一線與二線之間的小學。

讓他留校 ...
需要考慮既係:
第一,間「更好的小學」有無收到你小朋友?
第二,間「更好的小學」有無中學部?

啲一線小學級1-10都係學霸,要考10 幾名唔容易。

樓主你個case好難假設喎⋯⋯有朋友個仔二線小學轉一線,由級一變級二十~三十。而且到五,六年級,個個小朋友發力又唔同一番景象。

小5本身已經開始辛苦大壓力,轉校既話就雙重壓力辛苦.
加油樓主.

回覆 Mynova 的帖子

其實小朋友會話你知佢想唔想轉,我仔小四考一線有聯繫1A學校,收咗插小五,有人覺得我冒險,有人叫我要轉,最後係我仔堅持要轉,讀了一年,雖然由級頭變級中上,但睇嘅嘢,學嘅嘢,同學都真係唔一樣。連我自己都估唔到。所以你如果考咗又收,你仔仔又想轉就轉

Mynova 發表於 22-8-10 10:21
真心想請求一下,兒子小四第一次級一(之前多數5-10),少量 STEM 獎,區內一線與二線之間的小學。

讓他留校 ...
唔支持轉校,若然小朋友在此校讀得開心更不用轉,更何況在原校得到好成績,歸屬感也會多啲,自然投入感都會更好,且這段時間都是比較多網課,能維持到証明本身基礎穩定,好好保持著到自行選校都有一定機會入到理想中學(當然都係孩子鐘意既學校為主).

Mynova 發表於 22-8-10 12:21
我們都有這樣的想法,如果去到更好的小學,自然有鬥心,進步會更快。到了中學,表見會更好。 ...

學習係重要,但轉去了若未能如所願,退步一樣都會很快. 小朋友成長中係要有豐富感,每個地方出世的小朋友都係未來花朵,要在最美麗時候(到成年人階層),讓自己生活更加豐富多彩,學習娛樂兩不誤先係主道,唔好將分數睇得咁重.  

erica-camy 發表於 22-8-11 08:38
回覆 Mynova 的帖子

其實小朋友會話你知佢想唔想轉,我仔小四考一線有聯繫1A學校,收咗插小五,有人覺得我 ...
很同意! 插班面試過程中,對小朋友又是一場學習經驗。之後他開始有自己的相法,然後再決定好了。
‹ 上一主題|下一主題