用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Checklist - 帶d乜嘢去英國(讀大學)
樓主: LAUGHT
go

[英國] Checklist - 帶d乜嘢去英國(讀大學)   [複製鏈接]

呀女過去帶的有飯煲(1L)、迷你直立式風扇、風筒、熱水壺,仲有些床上用品和一些日用品,去到先添置,行超市就可以買其他用品!除咗電飯煲風扇係必須之外,床上用品我覺得可以的話都帶一套過去,起碼佢一入到房間就可以套上,當晚就瞓到覺,之後再慢慢去買,因為有所準備,好快就已經settle好,衫褲鞋襪唔夠都可以喺嗰邊買,不過阿女話貴又唔捨得,好似一件UNIQLO嘅T恤香港$99 ,但英國就要15磅,佢就話貴,慳妹一名冇辦法

tulipgdn 發表於 22-8-18 14:14
回覆 A4family 的帖子

床上用品又被, 又枕頭....都幾件野

床單被袋和薄被一套用壓縮袋就搞掂,好方便!佢執拾好間房就可以上床休息,佢話瞓醒先出去shopping

bkfans123 發表於 22-8-18 23:06
行李可放到1L飯煲仲有風扇熱水壺?全是寄倉嗎?請問你女女係兩個寄倉行李嗎?
...

全部紙箱唔要,用啲衫和毛巾包實就唔會爛,佢有兩個大行李寄倉,仲有一個手提,已經夠晒用!

bkfans123 發表於 22-8-19 09:36
阿仔都係兩件大加一個手提背囊,但我覺得好似好多嘢咁….因冬天衫厚又多(4至5件)又厚底衫又羽絨..
...

我女都帶咗啲冷衫去,但好多地方都會開暖氣,入到室內太熱,反而著普通衞衣+底衫,再一件保暖大衣/外套,頸巾戴帽仲舒服,聽佢講有啲衫都冇用到,可以壓得到的就抽真空,慳地方,所以要衡量仔女需要邊一樣物件多一啲,唔夠去到再補充,因為得兩個大行李箱真係有限,唯有種類多份量少

bkfans123 發表於 22-8-19 09:30
薄被都放到,

抽咗真空之後好細個咋

bkfans123 發表於 22-8-20 09:56

請問你女heattech底衫帶幾多件?有長袖有短袖,又有extra ...

好似薄長袖Heattech 帶咗3、4件,羽絨一薄一厚,又有裙又有褲樣樣DD,當時9月去計劃12月返,所以返咗嚟就再補給,用唔著的又帶返嚟!

etoile 發表於 22-8-20 10:08
heattech 真係唔使帶咁多,我兩隻化骨龍冇乜點著,帶曬返香港。有需要寄過去都好輕好細件。
...

我岩岩第一次寄咗D短T和裙過去,用speedpost 4.5 KG 7百幾,9日就到,真係好方便

上年聖誕節阿女都無返,女仔嘅衣物比男仔多,呢樣先頭痕,今年我個女聖誕都唔翻所以我寄咗箱衣服俾佢

bkfans123 發表於 22-8-21 18:18
請問你用咩郵寄方式?全箱是衫嗎?幾多錢?

Speedpost ,最快果種,佢話10日至3星期到,都係要睇到達英國派遞時間,但最後10日就送到

etoile 發表於 22-8-21 10:52
下次考慮下E Express,2kg $275,時間差唔多,舊帖有討論。

郵局又冇介紹呢一款俾我,我就係話寄啲衫最快到達嗰隻,佢就用speed post計價錢俾我,我研究吓你呢一款先唔該晒

TTEE1819 發表於 22-8-23 06:10
因為E express 個limit係最多2kg, 你要拆開去變兩三盒去寄,所以post office無特別介紹比你。我成日寄重量 ...

咁呢個都好喎,寄少少野好方便,下次佢急用嘅嘢我都用呢個方法先
‹ 上一主題|下一主題