用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網 李賜豪係唔係一間好差既學校?
樓主: Xtremblaze
go

12網 李賜豪係唔係一間好差既學校? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Xtremblaze 發表於 22-8-8 18:52
回覆 azure7689 的帖子

我兩個都係女,我自己都唔敢咁大想頭,將來入到聖鄧就好好 ...

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK2_2022.pdf

20/22 HK2 可選女仔b1校位(非直屬聯繫位)
瑪利曼9
聖保祿12
真光50
聖鄧 64
聖方濟各 9
高主教3
聖提女3
英華女4

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK4_2022.pdf

南區HK4 可選女仔b1校位(非直屬聯繫位)

聖心15
聖嘉勒4
聖提女3
英華2
聖鄧3
BPS 2

你自己諗諗

Charlotte_mom 發表於 22-8-8 21:56
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general ...

唔好意思,我唔熟中學派位,想學下野。請問假設住南區,讀南區小學,申報抽獎時仍可選擇非本區的學校?我見有幾間他區有幾個位提供。

回覆 Xtremblaze 的帖子

宜家如無其他offer都要讀住先再諗插班。自己眼見讀普通南區小學,中學跨區Band 1中學英文底子會係一個幾大問題。
如果你想小朋友中學入到Band 1而讀得上,小學要打好個底。

版主已俾好明確答案你,你應該開始準備小一嘅嘢,先可以幫到你同女向前行。

shirleyandchu 發表於 22-8-8 23:13
唔好意思,我唔熟中學派位,想學下野。請問假設住南區,讀南區小學,申報抽獎時仍可選擇非本區的學校?我 ...

升中大抽獎
甲部 不分區
乙部 可選所屬校區表中他區借位

醒目開學勳章 王國長老

shirleyandchu 發表於 22-8-8 23:13
唔好意思,我唔熟中學派位,想學下野。請問假設住南區,讀南區小學,申報抽獎時仍可選擇非本區的學校?我 ...

會有「借位」情況,但每間得幾個
總之你睇當年教育局派嘅選校名冊,有在名單上就可以填了

Charlotte_mom 發表於 22-8-9 10:02
會有「借位」情況,但每間得幾個
總之你睇當年教育局派嘅選校名冊,有在名單上就可以填了
...

明白,謝謝

佢今年係插年班。我都好重視佢既英文成績,暫時都叫做還可以。希望黎緊係灣仔讀書都會有憶較好既表現。遲啲三年級再考慮要唔要再一次轉校

回覆 Charlotte_mom 的帖子

路過撘咀
其實SJS 近幾年升中派位都好好, 今年係67% 升英中, 以灣仔區和中西區為主.

我覺得就算SJS 唔係大家既TIER 1, 但佢和灣仔其它二線小學都絶對值得從南區叩出嚟讀, 因為BAND 1 位係多好多。 如果小朋友呈分係band 1 學生, 基本可盡放band 1 學校, 保底已經係聖鄧了。  

(利申: 小朋友今年升中)

2jkidsfather    發表於 23-1-11 17:02
Xtremblaze    發表於 22-8-9 17:28

11922645co 發表於 22-8-9 12:19
回覆 Charlotte_mom 的帖子

路過撘咀
SJS 是否指St James? 升中67%英中, 多唔多入到band 1A/B 中學如皇仁/ St Jo嗎?

回覆 akiki_bobo 的帖子

QC / St Jo 加埋7個其它有Kings/ 英華女/ MSS /ssg / spc / 港同/港華/ 真光/ SPSS / 高主教/聖鄧, 跟住就係其它直資或跨區.  

重點唔係SJS 好唔好, 係12網既學校派位相對地好, 當然你係BAND 2尾/BAND 3 都係難搞同無乜選擇

2jkidsfather    發表於 23-1-11 17:04

本身南區讀緊邊間小學?

11922645co 發表於 22-8-9 12:39

QC / St Jo 加埋7個其它有Kings/ 英華女/ MSS /ssg / spc / 港同/港華/ 真光/ SPS ...
St James入band 1 學校嘅機會率應該比留係南區多~

南區係田始, 仲要係精英班先多機會外闖band 1中學

akiki_bobo 發表於 22-8-9 15:23
St James入band 1 學校嘅機會率應該比留係南區多~

南區係田始, 仲要係精英班先多機會外闖band 1中學
所以樓主唔係有其他12網學校喺手,區內有更強勢同更好既選擇都唔會影響到揀唔揀李賜豪,點都好過南區學校。

除非唔想小朋友年年轉校,叠埋心水谷多年先轉間好啲。

Xtremblaze    發表於 22-8-9 17:29

回覆 11922645co 的帖子

好實用 多謝!出年成績好再考慮轉sjs

聽完各位既分享我都好認同灣仔是但一間都好過選南區學校。大家既跑道係完全唔同既

回覆 shirleyandchu 的帖子

置始

回覆 Xtremblaze 的帖子

依間就更加要轉出灣仔讀啦, D 老師都走得7788, 新校長唔知要執幾耐先可以搞返好間學校

11922645co 發表於 22-8-9 12:39

QC / St Jo 加埋7個其它有Kings/ 英華女/ MSS /ssg / spc / 港同/港華/ 真光/ SPS ...
實情是入到精英班,不怕派不到英中。
最終派得幾好,就看自己級名次和呈分了。

Xtremblaze 發表於 22-8-9 17:36
回覆 shirleyandchu 的帖子

置始

呢間即走,一定要入李錫豪。

11922645co    發表於 22-8-11 10:23

回覆 11922645co 的帖子

老師走晒,真係有排搞。雖然而家校長都冇癮走埋。
‹ 上一主題|下一主題