用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Skh pm/ SH am/ 靈糧am
樓主: Happybabyhbb
go

Skh pm/ SH am/ 靈糧am [複製鏈接]

siraK 發表於 22-10-20 15:34
係啦,幾時家長要喺班group share升小資訊變左選學校既其中一個指標?

同埋係要咩升小資訊呢?我相信有心 ...
真係唔知仲要係班group share啲乜…成日話人收收埋埋…

舊生家長分享詳細,PTA又有培養自信活動,升小考咩,係呢度爬下文都好多資訊。我哋無上面試班都有idea會考咩,剩低落嚟係家長擺時間心機教小朋友。
就算實時分享面試題目,可以幫到小朋友嗎,有咁重要影響到小朋友考小結果嗎?

比較谷連鎖有面試班嘅名幼都有小朋友offer寥寥可數,資訊係幫到考小,但唔係關鍵…

jbbmom    發表於 22-10-21 08:53

azure7689 發表於 22-10-20 19:11
真係唔知仲要係班group share啲乜…成日話人收收埋埋…

舊生家長分享詳細,PTA又有培養自信活動,升小考咩 ...

SKH有無小朋友offer寥寥可數?

其實我諗唔係話要期望响家長group度得到咩重要資訊,呢啲資訊有咩風吹草動,出面實有人講,洗乜靠幼稚園家長group!而係寄望考少過程裏面大家吹下水,話哂大家同校同班,互相傾訴下傾吓偈,唔會蝕抵呱?

不過唔緊要架,唔想傾就自然覺得無需要傾,亦都唔會覺得自己裝哂桿,名校競爭大,唔通真係會交心咩

我都係用家....... ,仔仔 而家已經小三, 我都仲係好慶幸我的兒子是在SKH長大。 一開始當然不多不少被他的名氣吸引, 但讀咗之後完全比佢哋嘅教學理念...校長老師嘅親切同幫助吸引, 以致即使佢如果已經唔係名校, 我再有小朋友都會好想佢去讀。 一個德育好嘅小朋友比一個成績好入名校既小朋友更重要。(更何況佢哋升學真係好好, 雖然學術唔算最強但你N無還是可以有很不錯的學校)

順帶一提我哋班嘅家長感情好好, 成日都互相分享升小資訊, 家長質素 、同埋家長之間感情 好因人而異,亦要講運氣,, 不適宜做一個選校的標準。

jbbmom    發表於 22-11-20 01:45
azure7689    發表於 22-11-18 11:07
‹ 上一主題|下一主題