用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔係好明呈分計法,999632
樓主: AndreaLaaa
go

唔係好明呈分計法,999632 [複製鏈接]

worldcat 發表於 22-8-5 18:30
PRE S1 分數唔受學生RO影響,分數純粹由高至低排序。

成績會交去教局做日後學生既配對喎

cattz288 發表於 22-8-5 18:18
我又想知,考完pres1,假設係要交分比教局,A ro係高過b, 但考既pres1分數低過b, 咁又點做對比成績?
...

RO據前兩屆雙數年畢業生PS1成績
因應疫情 2020年及2022年唔計
PS1影響學弟學妹嘅RO及B1/2/3%

cattz288 發表於 22-8-5 18:31
成績會交去教局做日後學生既配對喎

配分係配個分,同考PRE S1位學生的名次無闗係。

假如今年取樣兼且同之前一次同分。
2022級1 - 同學A - PRE S1 90分
2022級2 - 同學B - PRE S1 95分
2022級3 - 同學C - PRE S1 92分

咁之後師妹師弟配分就會係
2023級一 配 95 分
2023級二 配 92分
2023級三 配 90分

唔會因為2022學生本身的名次而影響配分次序。

worldcat 發表於 22-8-5 18:56
配分係配個分,同考PRE S1位學生的名次無闗係。

假如今年取樣兼且同之前一次同分。

明白,謝謝

Poyau 發表於 22-8-5 16:52
標準分計算如下
如原始分低於平均分 標準分負數
主科強 視藝音樂亦不可低於平均

所以999632計完後只係可以知道級排名?而下一部先標準法計,再呈分排名,然後先Pre-S1的配對排名(emoji),明左標準分,又難明Pre-S1的配對!考完分數都唔差,又唔知衰邊先慘,總之做個全能之人風險先無唔大!

‹ 上一主題|下一主題