用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 我中了COVID,下星期要回港
go

[英國] 我中了COVID,下星期要回港 [複製鏈接]

下星期要回港,之前問過Cx康復後要搵註冊醫生做一次快速證明才可登機,我而家身在Nottingham,有冇啲BK媽咪可以提供意見
   16    0    0    0
Pig

flyingpigpig 發表於 22-8-4 16:18
下星期要回港,之前問過Cx康復後要搵註冊醫生做一次快速證明才可登機,我而家身在Nottingham,有冇啲BK媽咪 ...
要中招14日後有recovery 証明加上機前快測先可以上機,一係就自己日日快測,等到陰性再做pcr,我朋友上次一星期已經可以pcr陰性,不過真係人人唔同。

flyingpigpig 發表於 22-8-4 16:18
下星期要回港,之前問過Cx康復後要搵註冊醫生做一次快速證明才可登機,我而家身在Nottingham,有冇啲BK媽咪 ...

你上呢個網了解下
https://www.coronatestcentre.com/?fbclid=IwAR2vzjjNSXSlKDHImetTe7TylL_20qDvcROVq_6DJ9yUTnYSl3wzFf8QGOQ&fs=e&s=cl

回覆 flyingpigpig 的帖子

首先,你中左COVID , 有無PCR test result 證明你幾號開始中? 因為你下星期上機前48小時內可以做多一次PCR test,如果negative 就可上機,但仍然positive 就會以你report 顯示第一次positive 為第一日起計,要14日後持recovery certificate & RAT negative result 先可以再上機!

謝謝回覆

今日我去做了pcr test ,等中了的報告。
等14曰後,做Rat
Pig

要做呀⋯因為隔離酒店需要證明先可以幫你免費改期或取消。14日後上機文件,除了要recovery certificate, RAT negative result, 都要呢張positive PCR test result,三樣都要帶返港! 在港強檢期間, day 3/5/9/12 有可能PCR test result 仍然positive, 但不用擔心,因為你已經有recovery certificate!

就算好返,病菌會有殘餘物係身體入面,PCR都會check到,我有朋友就係咁,成日月都未返到香港

connielcl 發表於 22-8-4 18:18

首先,你中左COVID , 有無PCR test result 證明你幾號開始中? 因為你下星期上 ...

請問點攞recovery certificate?

回覆 yoyo123 的帖子

我女上月從UK返港,親身經驗,你可以參考一下:我女6月27日PCR test result positive, 從27/6 day 0 開始計,10日後可以申請recovery certificate, 我就係10/7在Corona test Centre 用網上申請,3個鐘已經有report。因為坐12/7 中午機返港,就在11/7下午3點做左個RAT test, 即時upload 上網,非常快,都唔使10分鐘就有RAT negative report! (套RAT test 係早幾日在Corona test Centre 買左寄過來,所以要預delivery 時間)
隨即我就upload 3樣文件(1. PCR positive results, 2. recovery certificate, 3. RAT negative result)上CX fly ready, 成功取得confirmation!

參考網址:https://www.coronatestcentre.com/choose-test?utm_campaign=TGH+-+MA+-+Bought+a+test&utm_content=Email+3+-+TGH+-+MA+-+Buy+clinic+test+%28not+rapid%29&utm_medium=email&utm_source=customerio&utm_term=email_action

canterlau    發表於 22-8-6 10:22

回覆樓主:

明白,謝謝,希望不要用不要用不要用,兩手準備啫!嘩原來recovery cert 又59£, 只上網申請無test 㗎嘛?真呃錢呃錢#mouth:

connielcl 發表於 22-8-6 09:40

我女上月從UK返港,親身經驗,你可以參考一下:我女6月27日PCR test result positive ...

即係上機前唔駛 48 hours pcr?
謝資訊
我好驚中咗改唔切機票

我女上月從UK返港,親身經驗,你可以參考一下:我女6月27日PCR test result positive ...

請問知唔知道嗰套RAT test係咪一定要跟你做嗰間test Centre買?還是自備都可以?
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

回覆 Grace1010 的帖子

唔一定用呢間centre, 其他都可以,只要有RAT negative report 就可以

Grace1010 發表於 22-8-15 09:29
請問知唔知道嗰套RAT test係咪一定要跟你做嗰間test Centre買?還是自備都可以?
...

唔可以自己show 快測結果,要有cert 證明,同做PCR 差不多,只係做唔同test,時間限制不同。

回覆樓主:

明白,謝謝

補充一下資料: 其實國泰網站有見議大家用邊幾間做test, 可以參考一下:
https://www.cathaypacific.com/cx/en_GB/prepare-trip/travel-advisories/testing-requirements.html

回覆樓主:

謝謝資料

請問一下,
我囝8月21日Express 做PCR TEST RESULT positive,
8月22日最後上唔到泰航返港。
從8月21日開始計 Day 0 是嗎?
8月30日係Express 申請Recovery certificate, 當天有report。

8月31日係Express做左Rat test 快測,好快有結果,係Rat negative report.
去,另外即日做多個4hrs fit to fly ,以防萬一。唉!點知我地計錯數 唔夠14日,航空公司 叫佢等多陣有另一份fit to fly 如果係negative,就幫佢盡快check in, 點知....都係postitive。 上唔到機返香港。機票no show 無得再改   。我同佢都好down.

現在已重新book左9月8日 坐CX 12點機返港,立刻都book左機場酒店住多8日。希望上到機。

想請教下你 到時佢 upload文件 上CX做fly ready. 係唔係以下文件
1.PCR TEST positive result 係唔係8月21日個份?

2. 8月31日 Recovery certificate

3. Book 8月7日 做多次 Rat test, 等有result ,先 一齊upload去CX?

唔好意思,咁多問題 查詢。因為佢自己一個,現在無朋友及同學陪同,我個邊又無親戚幫手,我好擔心佢。無覺好瞓

回覆 norton 的帖子

穩陣起見8月21日計 Day 0 , 9月4日才第14日

如果你book98
CX 12點機返港, 9月7 日下午已經可以做RAT test (起飛前24小時內), 見議下午2點後!

要等齊3樣文件一次過upload to CX fly ready:
1. PCRTEST positive result (821日個份)
2. Recoverycertificate
3. RAT negative test result (9月7日)

connielcl 發表於 22-9-2 14:36
回覆 norton 的帖子

穩陣起見8月21日計 Day 0 , 9月4日才第14日

多謝你    ,我話比囝知道 先。Thank you so much !
‹ 上一主題|下一主題