用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想安排去英國讀書,有冇好agent介紹
樓主: llc001
go

[英國] 想安排去英國讀書,有冇好agent介紹   [複製鏈接]

哈比族 發表於 22-8-3 16:22

咪係!好似買保險一樣,Agency必定有好壞之分,唔明點解要咁 ...

真係睇跟果個consultant好唔好,有冇心,甚至可以話同公司本身冇乜大關係

FennieMan 發表於 22-8-3 12:46
如果中學,來來去去都係嗰幾間,你要貨比3家,搵多一兩間問,agent 唔會收你錢,但有啲agent 可能會推一啲 ...

唔收學生錢,淨係收學校錢,呢個就係最大嘅問題,佢會照顧學校利益定學生利益多啲呢

我用英國本土嘅agent想知多啲information 可以PM我

sleung2020 發表於 22-8-4 03:17
唔收學生錢,淨係收學校錢,呢個就係最大嘅問題,佢會照顧學校利益定學生利益多啲呢
...

所以公平啲講,要有合理期望。
始終一盤生意不是義工服務,不可能單纯以學生角度出發,更何況學生根本冇付出相應服務費?
等於獵頭公司,不可能佢介紹份工你就一定要做/適合做吧? 介紹完你自己绝对有责任弄清楚各項细節才跟某公司簽顧傭合約吧?
而且,學校付出commission高低跟學校質素不是必然反比的,本身學費較高的學校付出的commission自然較高,只要自己稍為上學校網址看一看,是否自己杯茶基本上已經一目了然。
如果咁都懒,绝对係咎由自取,也怪不得旁人吧~

sleung2020 發表於 22-8-3 07:30
agent十呃九騙

同意

yuyueng 發表於 22-8-3 16:53
其實一開始毫無頭緒既,我覺得揾Agent比下意見先都無壞,貨比三家,遇到跟得好既Agent系好,跟得唔好既系唔 ...

確實服務很差

其實好多人都係咁,又唔願做功課一有問題就又左怨右頼,Agent點差點差,服務點唔好,這些麻煩家長生意真係唔好做過做啦

longlokma 發表於 22-8-4 09:00
所以公平啲講,要有合理期望。
始終一盤生意不是義工服務,不可能單纯以學生角度出發,更何況學生根本冇付 ...

同意呀!其實好多好既學校例如:CLC , Oundle , Eastbourne,Tonbridge , Sevenoaks ,Rugby , Roedean , Leys Lancing……Agent 都有&可以介紹,唔通呢D又全部都系中伏?Agent對好多學校都有好詳細既資料,你問佢要資料又唔使錢既,甘你自己完全唔做功課,人地比咩學校你,你就報咩,自己又唔跟系好易中伏,一盤生意當然會積極推銷傭金高既學校。

yuyueng 發表於 22-8-5 10:25
同意呀!其實好多好既學校例如:CLC , Oundle , Eastbourne,Tonbridge , Sevenoaks ,Rugby , Roedean , Ley ...

自己做足功課,使鬼揾agent咩

sleung2020 發表於 22-8-6 03:29

有啲家長對海外升學,開始嘅時候真係茫無頭緒,需要盲公竹幫助。 尤其對英國嘅學校零知識,自己做功課,起步都唔知由邊度開始。
agent 有好多學校嘅資料,亦有經驗可以導引家長去搵一間接近心水嘅學校, 對部分家長係有一定嘅幫助。 至於最後用唔用agent,係咪信得過,就係另一回事, 家長喺agent度得到基本資料後,就應該有方向,可以亦必須自己做功課。
搵agent要貨比三家,要自己過濾資料 再做功課,喺海外升學版已經無數人講過無數次。 以前有家長有不快經驗亦都會喺呢度分享,等大家避之則吉。你成日留言話agent呃人,點解唔分享下大概情況係點?等其他家長都留意下,而唔係斬腳趾避沙蟲,完全唔用agent。

坦白講 你真係比較偏激。
「自己畀心機讀書,使鬼揾補習咩」
「 自己買餸煮飯,洗鬼出街食咩」
其實兩者根本冇抵觸,甚至係相輔相成。

做功課+揾agent问資料/意見
温書+補習學考試技巧/操卷
煮飯+出街食拍拖/娛樂

其實全部可以共存,效果可以更加好。

longlokma 發表於 22-8-6 11:36
坦白講 你真係比較偏激。
「自己畀心機讀書,使鬼揾補習咩」
「 自己買餸煮飯,洗鬼出街食咩」

完全有抵觸喇,同一餐飯,自己煮完食咗,點解仲出街食,個胃好大?

etoile 發表於 22-8-6 10:02
有啲家長對海外升學,開始嘅時候真係茫無頭緒,需要盲公竹幫助。 尤其對英國嘅學校零知識,自己做功課,起 ...

你都講咗喇,有家長有不快經驗

sleung2020 發表於 22-8-6 14:14
完全有抵觸喇,同一餐飯,自己煮完食咗,點解仲出街食,個胃好大?

你應該誤會咗呢個比喻.  
即係話就算你煮飯叻都可以揀出街食飯。
唔會因為你識煮飯就永遠都唔出街食飯, 亦唔會認為出面街嘅餐廳全部係呃錢

sleung2020 發表於 22-8-6 14:15
你都講咗喇,有家長有不快經驗

結婚都有人會離婚, 係咪人人都唔應該結婚呢?

起毫無頭緒一張白紙下點做功課啫,唔使錢起agent度攞資料然後自己再做功課就容易得多,因應自己需要再決定報咩學校,到時可以自己報,反正三分agent 七分功課,agent 有佢好處,只要唔好旨意晒佢地。前年我仔話想Y12 轉校,因Covid 原因,學校只安排視像面試同考test , 面試自己處理到,但視傷考試係agent 做監考角色,agent 又無收我錢同我做監考,所以agent 又唔係一無事處嘅。

若然已鎖定心水大學(University of Bristol),咁呢個UCAS過程
應該自己跟番還是搵番同呢間大學有聯繫的香港代表呢?
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

longlokma 發表於 22-8-6 14:43
你應該誤會咗呢個比喻.  
即係話就算你煮飯叻都可以揀出街食飯。
唔會因為你識煮飯就永遠都唔出街食飯,  ...

就係出面啲餐廳大部份都呃錢

longlokma 發表於 22-8-6 14:44
結婚都有人會離婚, 係咪人人都唔應該結婚呢?

如果真係好多人呃對方而結婚呢?

yuyueng 發表於 22-8-6 15:01
起毫無頭緒一張白紙下點做功課啫,唔使錢起agent度攞資料然後自己再做功課就容易得多,因應自己需要再決定 ...

你自己都話可以自己報喇
‹ 上一主題|下一主題