用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 坑真 vs 救恩
樓主: AveL
go

坑真 vs 救恩 [複製鏈接]

回覆 Sing13 的帖子

係呀我都有留意坑真數據~ 近年坑真都係過八成入band 1,比起救恩過六成入band 1 (根據幾年前有公佈實質數字時的數據)及一般地區一線小學約四成入band 1,都有好明顯嘅升中優勢。

睇過以前啲舊post, 救恩幾年前加埋係得少過10個人入到聖提女/英華女,今年仲無人入到聖提女...就算好彩抽入到,中小學銜接都係問題。識人救恩升到英華女,雖然未至於跟唔上,但要適應完全唔同嘅校風文化同教學方式都唔容易啊。

救恩似乎較適合入直資,但最top果幾間好難考入,所以最大機會係入匯基東九龍(如屬band 1生)。如果係咁我寧願入真光中學~

回覆 SLHongkonger 的帖子

多謝回覆。救恩以happy school來講已經做得好好!

但要留意返救恩升英中的中學名單內係包括了band 2 中學及國際學校/海外升學的,人數亦無列出。所以係睇唔到確實幾多人入到band 1...

https://kauyan.edu.hk/primary/wp-content/uploads/2022/08/2021-2022%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%A6%82%E6%B3%81-%E4%B8%AD%E6%96%87.jpg

AveL 發表於 22-8-10 15:03
回覆 SLHongkonger 的帖子

多謝回覆。救恩以happy school來講已經做得好好!

如果極著緊升中, 咁真係坑真比到你既安全感會比較高
呢兩間學校太唔同, 好似橙同蘋果比咁
到最後, 都係要問下自己想要乜嘢, 同埋小朋友性情/學習風格適合點既教學.

回覆 zaba 的帖子

最後樓主揀左邊間?

回覆樓主:

其實用樸素文具都好架!同事個女返學會遇到同學睇中佢把LOL間尺,然後:「如果你唔送俾我就唔同你玩!」。
仲有2-3包貼紙想送一人一張俾同學,點知其中一個攞走哂一包,另一個見到又有樣學樣攞走另一包。
唔帶返學就煩少d!
‹ 上一主題|下一主題