用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 8月香港讀完中二升中三,出年2月去New Zealand 讀year ...
go

[澳紐] 8月香港讀完中二升中三,出年2月去New Zealand 讀year 幾? [複製鏈接]

好多不同回覆,想知究竟是怎樣呢!Thanks
   1    0    0    0

醒目開學勳章

yanmmm 發表於 22-8-2 15:06

阿女今年中三升中四,10月插班 year 10 term 4,出年2月係year 11
你小朋友出年2月應該係year 10

yanmmm 發表於 22-8-2 15:06

佢year 13畢業嗰年應該係18歲,咁你可以計返。至於香港form幾應接去嗰邊year 幾,其實冇乜關係,你係留學生,學校可以俾你讀低一年,但你諗吓以佢能力有冇咁嘅需要。嗰邊NCEA制度係三年都有評估,year 13都可能要考level 1嘅嘢,相反如果佢叻,year 11時某D考卷都可以考level 3或Scholarship等級。如果升學,越高level成績越有用,level 1及2成績可能會小小幫到升本地大學,但升其他國家大學都以level 3及Scholarship 成績為主。好多細分課程卷就算level 1冇乜學過,都可以考level 2,只要老師覺得佢ok,俾佢考就得。當然有D學校要求某D科要響低level 時學過及有返咁上下成績先可以報,同埋如果year 11或之前冇學過,駁year 12係會辛苦D,因為低level內容,上到高level未必太仔細講,但勤力係可以搭救。
8-)

我女都預計明年初去讀year 10

yiyiyuen 發表於 22-8-3 11:52
我女都預計明年初去讀year 10
我剛揾緊學校ja.你女去哪區?

回覆 yanmmm 的帖子

你好, 我們應該好大機會會去dunedin.

yiyiyuen 發表於 22-8-3 16:34

你好, 我們應該好大機會會去dunedin.
我仲揀緊報邊間,你經agent 定自己找學校?

我找agent搞

yiyiyuen 發表於 22-8-3 23:26

我找agent搞

可有介绍?thanks

我建議自己搞.  其實每間學校回覆都好快好清楚亦好容易.  揾AGENT 佢地只會推薦佢地手上有聯系的學校比家長選擇.  從而減低了小朋友機會.  我囡剛剛七月到了NZ 讀YR 10, 其實整個過程好簡單.  

FP602 發表於 22-8-10 12:29

我建議自己搞.  其實每間學校回覆都好快好清楚亦好容易.  揾AGENT 佢地只會推薦佢地手 ...
請問你女揀左邊區學校?

其實咁多學校也難決定。
個人建議: 首先諗住單一性別學校 定係 男女校,其次你想homestay 定 boarding, 第三,你想學校多華人與否?
第四 睇下排名作參考

我個時係決定完第一及第二個point 來狹窄自己選擇範圍。

Agent 好多時比d 佢哋有聯繫 及多佣金的學校。不過經agent 就方便小朋友入學後,跟學校的聯繫。
但其實家長也可以直接跟學校聯繫。

你好, 我囡去咗WELLINGTON AH, 讀女校HOMESTAY
‹ 上一主題|下一主題