用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 蘇浙,匯知,啟思,堅樂
樓主: asd456
go

蘇浙,匯知,啟思,堅樂 [複製鏈接]

mamingyin72 發表於 22-8-2 00:03
可以試下聖道迦南,Band2直資英中,校風幾好的。

聖道迦南不輕鬆呀

回覆 asd456 的帖子

不如試下九龍塘學校 (中學部), 這學校數學是用中文教, 可能能夠令你小朋友容易明白多一點

九龍城區中學校風, 讀書風氣, 好似比觀塘好D

asd456 發表於 22-8-1 17:54
小朋友就讀BAND 1B 中學讀得辛苦,需要高中轉校。

家住將軍澳,求大家比意見,想轉校風好啲嘅學校,感謝大 ...
啟思有IB,今年有2位學生攞45、1位44

coco209 發表於 22-8-4 17:53
啟思有IB,今年有2位學生攞45、1位44

IB 好似唔係,所有人都可以讀,有一半係讀 Dse, 如果 DSE 又好似唔需要比咁多錢讀咁?

tung0409 發表於 22-8-2 16:38
直資中學里2年走好多人, 真係可以試考uccke, 朋友個孩子本身讀b2中二都考到今年插中三, 只要你孩子操行ok可 ...

請問,如果堅樂 vs 林大輝
應如何選擇?

堅樂筆試後,老師話佢成績該校屬中上成績,可以讀到佢喜歡科目。 bio, geo, his,但全部科是中文教學,感覺教會學校,老師好關愛學生。

林大輝未回覆有咩科目可以選擇。

kl2010 發表於 22-8-4 10:30

不如試下九龍塘學校 (中學部), 這學校數學是用中文教, 可能能夠令你小朋友容易明白多 ...

KTSSS 近年成績進步中

九龍塘學校(中學部)
2022年 | 2021年 | 2020年 | 2019年
中文2+ 93% 90.4% 85.3% 76.7%
英文2+ 83% 81.9% 77.3% 65.6%
數學2+ 96% 90.4% 93.3% 91.1%
-------------------------------------------------------
CEM2+ 91% 87.6% 85.3% 77.8%
通識2+ 97% 92.8% 96.0% 92.2%
-------------------------------------------------------
主科2+ 92% 88.9% 88.0% 81.4%

https://www.ktsss.edu.hk/

https://www.ktsss.edu.hk/sites/default/files/styles/slide_show/public/slide_show/1920_x_700_pt.jpg

Poyau 發表於 22-8-7 11:21
KTSSS 近年成績進步中

九龍塘學校(中學部)

謝謝你介紹,但小兒唔係太上進,唔想比佢讀太谷嘅學校。

tpmon 發表於 22-8-2 17:34
如果每年付$9x,xxx 學費不是問題,應選啟思。

如果要免學費,就選堅樂。

請問啟思是不是大多數都是外籍教師及學生? 日常對答是否差不多全英語?thx

sukudo 發表於 22-9-10 19:11
請問啟思是不是大多數都是外籍教師及學生? 日常對答是否差不多全英語?thx
...
除中文、中史外,其他科都是由外藉老師任教。啟思學生大多英語强,日常同學間多用英語溝通,間中都會講廣東話。

回覆樓主:

慕德/王華湘都校風好。

回覆樓主:

直資基督教崇真中學會考慮嗎?識人本身 B1A 校,成績麻麻,考插班中三收咗
‹ 上一主題|下一主題