用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急:MCS vs 港同 vs 英華女
樓主: ppoon1001
go

急:MCS vs 港同 vs 英華女   [複製鏈接]

woooiiii 發表於 22-12-28 11:16
家長經歷過,知道點玩個遊戲自然就成竹在胸

我同意,其實家長對事情的認知才是最重要的。只有自己經歷過,才知道怎樣選。

2jkidsfather    發表於 22-12-28 12:00

jiljill 發表於 22-12-28 11:07
明白,很多家長也不認同「贏在起跑線」這說法,認為愉快學習最重要。這是個人選擇,自己孩子當然自己決定 ...
正確

woooiiii 發表於 22-12-28 11:16
家長經歷過,知道點玩個遊戲自然就成竹在胸
所言甚是。

回覆樓主:

我自己是坊間所說的「野雞學校」出身,當年學校也差點出了個狀元 (會考8A1B)。所以我從不否認野雞也可出鳳凰,這只是機率和持續性問題。

現在身邊大多數同事都是名校出身,對子女升學問題至為關心,當然話題也離不開傳統名校和地區成績好學校的分別,和是否應該安排子女入讀名校這些爭議性問題。結果卻出奇地一致。

為了避免觸及某些家長的神經線,我並不打算在此深入討論這個問題。有些事情,明白的自然明白,不明白的討論也沒意思。

還是那句話,自己的孩子自己負責。

jiljill 發表於 22-12-28 11:04
英華女成績遠在英華男之上,雖然紀錄欠全,但個人認為 MCS 比英華女更勝一籌。

港同雖然有一兩位學生 DSE ...
做人不要坐井觀天,YWGS只係名大於實,係中西區小霸王而且
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主:

其實3間風格大不同,合適最緊要。

題外話,數返自己年代新界人,只識聖喇拔,到大升中,又甘岩YWG係SSP先識(其實好早同事係YWG畢業都冇為意,只知名校一間)小學係九龍區就湊熱鬧佢聽下升中講座,一聽大人細路就愛上。 當時 EK高人前輩已經提點過成績下跌, 但同拍拖一樣鍾意就鍾意。最後女有幸入讀。可以講學校一定冇完美,但女讀得開心就好了。

hkpapa852 發表於 22-12-28 12:59
做人不要坐井觀天,YWGS只係名大於實,係中西區小霸王而且

我坐井觀天了幾十年,見證著無數學校起起落落,有些學校屹立不倒。

還是那句說話:自己的孩子自己負責。

Rpp 發表於 22-12-28 13:05
港同Vs. MCs點會相比較?一間1A 女校同b1b男女校點比較?除非小朋友堅持讀男女校先選港同,同我女當女笨七 ...
港同近年係新派直資中增值相對快同勁,加上起EK內搵到關於港同既資料亦比MCS容易,所以真係啲人會寧買當頭起㗎,不過今年傳統名校VS 港同既post好似少咗?定未開始VS呢?

到底英華YWGS係傳統名校定地區名校? 無研究過唔熟祗係知道係新校舍?

Rpp 發表於 22-12-28 13:10
到底英華YWGS係傳統名校定地區名校? 無研究過唔熟祗係知道係新校舍?
如果唔係重建同上EK成日聽網友分享,我都唔識英華女,只識英華男同MCS ,LS,DBS,DGS呢類學校

PTL_L 發表於 22-12-28 13:12
如果唔係重建同上EK成日聽網友分享,我都唔識英華女,只識英華男同MCS ,LS,DBS,DGS呢類學校 ...

我又係。

5個band時,是B2

如果用 22間香港補助學校議會定義咪係算係

回覆樓主:

聖士提反女好似都出名過英華女

jiljill 發表於 22-12-28 11:04
英華女成績遠在英華男之上,雖然紀錄欠全,但個人認為 MCS 比英華女更勝一籌。

港同雖然有一兩位學生 DSE ...

謝謝資訊
到小朋友升高小我也開始注重選校,當然也知道英華女好叻。
mcs係傳統名校這個毋庸置疑,自行階段競爭非常大,級五內才有機。

kirstyau 發表於 22-12-28 13:18
如果用 22間香港補助學校議會定義咪係算係
循道:我又係22之一啵

adriantai 發表於 22-12-28 13:19
聖士提反女好似都出名過英華女
呢幾年被EK網友蓋過了

如果唔係住喺中西區,就算住係港島幾十年,都未必會識YWGS。
同YWC一樣,上一輩既家長,普遍都認為佢哋只係歷史悠久嘅地區名校,並非傳統名校。

近年因興健新校舍而被迫搬去深水埗而聲名大噪後,更被不少人吹噓為B1A水平既學校。

熟我嘅會員一早都知,我絕不認同YWGS係B1A中學。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 22-12-28 13:20
循道:我又係22之一啵

通常呢22間都被冠以傳統名校,連st clare都在名單內
‹ 上一主題|下一主題