用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急:MCS vs 港同 vs 英華女
樓主: ppoon1001
go

急:MCS vs 港同 vs 英華女   [複製鏈接]

回覆 200904 的帖子

莫講話你,正常所有自己小朋友既家長都不希望會發生,最可怕可能係發生咗家長都唔知(因FB或IG可以唔比家長睇到),感覺喺呢個教育制度下,容易發生到呢啲情況.  我見到都嚇了一跳,喺適當時間同自己小朋友分析利害,孩子好喜歡同我睡,我們睡前都傾計傾好耐(因同先生交談過,為小朋友佢好樂意主動做廳長).

天外之人 發表於 22-12-30 09:36
起碼我真係見到有四位小朋友係咁成長,三位仲要係身在名校,讀唔讀得開心就唔講,但對家中父母既不滿,在小朋友 ...
會係IG講都還好, 至怕收收埋埋最後屈到出問題先大鑊

天外之人    發表於 22-12-30 10:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

200904 發表於 22-12-30 09:48
回覆 天外之人 的帖子

這是我最最不希望在我家發生的。孩子如果在青少年階段家庭沒有家庭的依靠,會成長地 ...

同意!家庭是人生成長的重要支柱,失落受傷時的休養生息處,如果家庭是孩子不願回去的地方,實在是可悲!

作為父母都希望孩子飛得高望得遠,所以更應該給予他們機會、導向、分析各項選擇的可能結果。最後讓孩子自己選擇飛幾高望幾遠,結果可能或驚或喜!但孩子就應有他們自己的人生,越早教懂他們考量選擇,應該是正確的

回覆 hkpapa852 的帖子

今日嘅學生,開一個FB Account 畀屋企人add,再開一個ig account for public。家長add 到ig 已經好好。

然後再多一個private ig account,家長add唔到的,都係常態。

大家有空間,再令佢覺得可以同你坦白甚麼,好過問到底管到底 (即係逼佢手機開追蹤功能畀你track,或者air tag 就too much 了)

回覆 ucw 的帖子

所以科技令人又愛又恨,我相信所有中學生都會有最少一個private ig account家長add唔到,小朋友用手機比你睇下,你應該係十分高興,因為你對孩子既家庭教育比較係十分好,雙方都担誠交心.

天外之人 發表於 22-12-30 10:53
回覆 ucw 的帖子

所以科技令人又愛又恨,我相信所有中學生都會有最少一個private ig account家長add唔到,小 ...
有時仲迫你睇,煩到死!這也是開心的煩,總好過你一行過就熄機遮住

天外之人    發表於 22-12-30 11:19

回覆樓主:

我可以接受小朋友開ig 不給我看或者有瞞著我的地方,因為畢竟每個孩子成長中都有自己的想法,可能他們自己都覺得很幼稚很小孩,但是就是想試試,又不想家長擔心或者教育。我自己都經歷過這種成長階段。我女給我一個她展示自己繪畫作品的ig,但我不知道她有沒有其他private account,費事知,免得自己心中難過。但我始終都敞開交流渠道,她們不開心,需要我聽她們訴說,我就聽。她們需要靜一靜,我就不說話。考試考的不好,在我這兒,永遠都是安慰,而不是指責。

回覆 200904 的帖子

能知道係好,不比你知道唔代表唔好,始終香港太祟尚自由,這都是孩子一個私人空間(等同日記薄意思). 最緊要係小朋友覺得家中係最溫暖最安全,唔好令佢覺得屋企及家人係最唔想返去及唔想面對既人就好.

200904    發表於 22-12-30 11:26

kirstyau 發表於 22-12-29 19:10

妹下學期都唔補了,初中冇急切需求。大S5當去操下數。鍾 ...

初中係無逼切需要,我啲仔都係高中開始操DSE作準備。

‹ 上一主題|下一主題