用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跑馬地聖保綠中學vs瑪利曼
樓主: siu-don-edu
go

跑馬地聖保綠中學vs瑪利曼   [複製鏈接]

sherrybi 發表於 22-8-5 18:06
請問Spss 一下唔公開DSE成績,咁點知佢好唔好?
雖然曾經出過狀元,但狀元尼d特别case,一般靠自己多過靠學 ...

sherrybi 發表於 22-8-5 18:06
請問Spss 一下唔公開DSE成績,咁點知佢好唔好?
雖然曾經出過狀元,但狀元尼d特别case,一般靠自己多過靠學 ...

SPSS 2021年主科/CEM4+ 約70%
MSS 更佳 主科/CEM4+ 達74%

2021年 SPSS | MSS
中文4+ ~59% | 54.4%
英文4+ ~85% | 97.7%
數學4+ ~67% | 69.0%
------------------------------------------
CEM4+ 70.3% | 74.3%
通識4+ ~70% | 74.4%
------------------------------------------
主科4+ 70.3% | 74.3%

~棒形圖數字

SPSS
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3859158&pid=49044571

MSS
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3859158&pid=49092205

回覆 piyohk 的帖子

thank you

回覆 Poyau 的帖子

Thx for sharing. 雖然差少少,但我還是like spss 多 d 😝😝

回覆樓主:

大家以和為貴。

數據王Poyau 有各間中學的公開試成績,學術方面有這個客觀的比較,不用鬧。

最叻帶人遊花園,總之就係人地問題,人地問aa vs bb 因為個人喜好,不分理由答人讀cc都好過bb,如果人地住港島區,叫人揀地區cc成績仲好過bb,即叫人去鄧顯,林護?九唔搭八。自己有興趣既,排除萬難(期待你分享)噢噢噢!

人地講狀元都係靠自己,老實說,邊個會只靠學校,突然又要拉他校落水,××冇出過狀元咁點呀?有好多都出過狀元,咪讚下人叻囉,做人做到咁小家,唔抵得人唔抵到出哂面。

spss mss兩間完全唔同類型的學校,因應小朋友揀就得啦,唔駛一定呢間好,果間差既,好彩唔係spss家長,否則真是令人大跌眼鏡到得真是要認認真真考慮,(係呀,考得入先講啦)ok,收到,好彩冇機會一齊讀,我叫小朋友要再努力啲先 ,thx!

piyohk 發表於 22-8-5 20:15
DSE成績,最好問會員Poyay,我估佢有全港中學嘅database

spcc 起碼有3個狀元出身mps

Poyau 發表於 22-8-5 20:39
SPSS 2021年主科/CEM4+ 約70%
MSS 更佳 主科/CEM4+ 達74%
5+ mss 好好多

WFH 發表於 22-8-6 00:05
最叻帶人遊花園,總之就係人地問題,人地問aa vs bb 因為個人喜好,不分理由答人讀cc都好過bb,如果人地住港 ...

cafeva 發表於 22-8-6 07:55
spcc 起碼有3個狀元出身mps

piyohk 發表於 22-8-6 08:46
先恭喜SPCC 那三位狀元。如果大家都認同狀元是靠自己努力,若SPCC也不未能佔光,MSS更沒有關係。
mps教育 ...

Marymount 中小學教育宗旨一致。並不是什麼什麼沾不沾光,而是妳上文講到Marymount 咁多年無出狀元所以先補充資料。學術的確不是瑪記唯一注重既。同小學有無關係各家長心中自有答案。

cafeva 發表於 22-8-6 07:56
5+ mss 好好多

回覆樓主:

回覆樓主:

piyohk 發表於 22-8-6 08:46
先恭喜SPCC 那三位狀元。如果大家都認同狀元是靠自己努力,若SPCC也不未能佔光,MSS更沒有關係。
mps教育 ...
MSS係相對自由既學校,比較難出狀元,九龍既MCS情況類似。

你算把啦,連續出幾個post想搵人鬧交,都冇人想應你,兩間學校既家長都費事出聲,影衰自己學校,我勉為其難應你最後一次

你提出意見時,唔該睇下有心人做既統計先講,唔該你唔好做代言人喇,因為你啲小朋友冇咁叻(你自己講㗎)入到spss or mss,唔需要再做分化同對立面,亦唔需要自以為是以為自己好熟,睇完數據先講,唔好帶人遊花園,帶人入你既局,擾亂人方向,令外人對其他你個人唔鍾意既學校仇視一番

最後,你都算資深會員,應該好多冇方向既會員都曾經pm問你問題,唔該,spss mss加spcs呢三間學校既事都唔關你事,唔好再亂講喇,唔該!
‹ 上一主題|下一主題