用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF KGV Vs RC Year 7
go

[中學] ESF KGV Vs RC Year 7 [複製鏈接]

打算報ESF Year 7, 唔知KGV同RC會有幾多位呢?
若冇foreign passport, 是否報RC會大d機會有位?
是否報左都唔一定有得做assessment同interview?
   0    0    0    0

兩邊都有自己的小學,Y7 for 校外生學額都不會多,報名不一定有assessment 機會。
冇foreign passport,咁RC可能會好少少;不過唔講得上機會大好多。
報名是個起點,唔報唔知行邊條路。好想好想轉入的話,買NR是一個方法。

回覆樓主:

謝謝你的資料!報名就一定會,所以問下大家多些資料,睇下放RC 定KGV在First choice會機會大d

如果小孩已讀緊國際學校小學,可以一邊申请再報讀其他國際學校。因為升上secondary year 7很少人走。 但去到9年班後會家庭原因而有空位。 由於學校一定要有原校reference letter來評估,呢個都好重要。反而本地學校其實唔會同國際學校有慣性溝通。

回覆樓主:

現讀緊local school,有報左ESF插班,但職員話機會渺茫,提我們要報埋Year 7

star128 發表於 22-7-30 13:50
現讀緊local school,有報左ESF插班,但職員話機會渺茫,提我們要報埋Year 7

你報咩year ?職員有冇話year 7 機會大啲?

回覆樓主:

職員話Year 7唔知,因9月先Central Application

插班試只考英文,所以小孩要口語同writing 要非常有信心。因為ESF好多分校其實其他IS tutor or senior 亦有唔少由ESF 過去。所以估計大家都係IS association 會考慮。 佢哋admission staff 好nice 但家長要有plan B. 因為比咗費用亦有可能係1年後。就算有1個名額我估計都通知所有人去考。唔參加當放棄或waiting list until 有next vacant.

star128 發表於 22-7-30 08:41
打算報ESF Year 7, 唔知KGV同RC會有幾多位呢?
若冇foreign passport, 是否報RC會大d機會有位?
是否報左都 ...

KGV以前外人Y7真係好難入,因為幾間ESF小學排住入,而家移民潮反而有機,聽到有人local schoolY8都入到, IS較少Y8轉校。
傳統RC會易過KGV, 尤其冇passport, 不過而家愈來愈多local 申靖/移民,local又鐘意繁中可能相差冇咁大。
看有報道話呢兩年香港IS「降低了要求」收多了local school 生,長遠語境會有點影響尤其中學,不過華人讀書方面成績相信不用擔心。
疫情過後(唔知幾時)如果多外國人來港,加國內人target IS (佢哋在大國內冇得讀),香港IS尤其冇護照就變返難入了。

...

RC 係 private independent school (PIS) 而唔係IS, 所以要收70% local residents, KGV 係IS, 要收 70% foreign passport holder. 如果冇foreign passport, RC 機會應該大啲。其實Y7 係mass intake central application, 又有Y6 升上去,其實唔多位;想增加interview 機會,可以買nomination rights (當然價錢唔平)。

puiyima 發表於 22-8-1 12:36
近年入ESF中學容易咗, 因為隨時都可能有空缺(except y7),小朋友報Y8, 前後年半入咗KGV, 都係no ppt/no prio ...

請問即Y9先收嗎?是否在local school轉過去?

請問如果grade 7 central application 好彩收咗,可唔可以postpone 到grade 8 先轉(因為小朋友好想完成local school 小學)?

positano 發表於 22-8-9 17:02
請問如果grade 7 central application 好彩收咗,可唔可以postpone 到grade 8 先轉(因為小朋友好想完成loc ...

如果收即刻轉啦,Y7 mass intake 識朋友適應各方面都最好,何必仲留戀, 梗係冇得postpone Y8要再考過再等位。

無咩可能會空一個位黎等一個年後讀嘅學生。

即使家長照交學費,但一年後果位學生的資素可能都會變左。

回覆樓主:

唔好講一年,一個月都唔俾hold,朋友仔女早年讀英基,臨放暑假前三日都有新生返學,就係為咗下年個位

‹ 上一主題|下一主題