用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學banding
go

中學banding [複製鏈接]

請問各位,我可以係邊到找到各中學嘅banding?
   4    0    0    0

回覆 kman3 的帖子

大考, 但未更新 2022

soulsorrow 發表於 22-7-28 15:47
回覆 kman3 的帖子

大考, 但未更新 2022
其實每年一般幾月份大考網會更新? thx!

kman3 發表於 22-7-28 14:48
請問各位,我可以係邊到找到各中學嘅banding?
呢個雖然唔太update 但係會比大考準確好多

2020年全港B1中學名單 (以2013-2019年DSE成績和入U率評估)https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718&extra=page%3D32

回覆 pccw2017 的帖子

咁點先知道自己屬邊一個banding? 點計出嚟㗎? 睇學校? 學校呈分試?但間間學校嘅卷都唔一樣架喎。

kman3 發表於 22-7-28 21:40
回覆 pccw2017 的帖子

咁點先知道自己屬邊一個banding? 點計出嚟㗎? 睇學校? 學校呈分試?但間間學校嘅 ...
學生的banding係由師兄師姐的Pre-S1成績所決定. Pre-S1係入讀中一前的統一考試. 正常會計算早四年雙數年分的師兄師姐的Pre-S1成績的平均分. 例如今年應該用2018及2020年的成績平均. 不過由於2019開始有社會運動同疫情, 所以近4-5年都係用 2016年同2018年的Pre-S1平均成績去計一個加權比重.
詳情參考hkpapa852的解說

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473
‹ 上一主題|下一主題