用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正小學歧視細B
樓主: Rosepudding
go

培正小學歧視細B   [複製鏈接]

樓主點睇D鋪頭唔請男只請女?
可唔可以告佢性別歧視?

其實學校鍾意大B有原因的,特別傳統學校,外國好多主張七歲以前不寫字,過早的寫字訓練,不但扼殺幼兒的寫字興趣,小手肌肉的發展、空間感及手眼協調能力,也未能配合。

所以點解讀寫障礙要六歲後才能確診

可惜家長都係鍾意超前教育……小朋友唔早啲返學就係浪費時間…….

回覆 Rosepudding 的帖子

雖然我唔認同分大細b,不過確實第一步已經寫咗唔收10.31以後。。
注意事項:
  • 此申請系統預設時限為45分鐘。任何在限時未能成功遞交的申請,須重新輸入。
  • 填寫須知:
    • (一)申請人之個人資料。
      (二)家長/監護人/兄弟姐妹之個人資料。
      (三)父/母/兄弟姐妹/親戚為培正畢業生/學生之在學年級及級社名稱。
      (四)申請人之出生證明書及近照。
    •              (學齡:二零一七年十月三十一日或以前出生者)

回覆 ahtat 的帖子

LH都係。。作為小b媽媽,我明呢種心情。只可以話,學校同家長都係雙向選擇,如果對自己小朋友有信心,就按返自己時間表去做

回覆 bearxxr 的帖子

No need to care, small bb will make people more impressed for how they can pick up sooner or later. And those schools which screened out small bb should not be really considered as  schools. Shame for them and good for you!

我反而不明白有些人覺得大B浪費了一年。點理解?因為一世人流流長,遲一年畢業遲一年搵錢?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

多鬼餘。

有能力,又好鍾意間學校,下年去考插班!我自己都係細B,一日可以插到好多學校,睇開D,小朋友裝備多啲插班。

咩會有人會為咗培正 浪費一年做大B?唔會掛!
培正中學 係中中

好多人卻步喎

ahtat 發表於 22-7-27 20:55
無錯,我完全唔明白點解唔俾9月出生嘅小朋友讀N班

開學前要足歲數
間間N班都係咁
出年都可以選擇報N/K
無咩唔公平既說法
其實同截日期差唔多,你係截止日期後既咪等出年囉!
但有d學校N班就俾你遲少少足左歲數可以開學。即係人地9月開學,你就11月先開學。

Rosepudding 發表於 22-7-27 16:35
作為一間好的學校,應該有教無類,唔應該對於學童年齡上有所規範。
學校為何要歧視細B,不讓31/10/2017年之 ...

其實教育局有冇明確指引入學年齡係點計呢?如果無,學校係咪有權自己決定呢?

回覆樓主:

Delete

shadeslayer 發表於 22-7-29 22:54
我反而不明白有些人覺得大B浪費了一年。點理解?因為一世人流流長,遲一年畢業遲一年搵錢? ...

認同。。點解會浪費一年時間?浪費係邊?反而我自己覺得遲一年仲好,超前教育,疫情下,小朋友會掌握得好啲

reizloui 發表於 22-7-28 08:52
佢而家講到明咪仲好,你今年派得唔好仲進可攻退可守添啦。我地10月b唔上唔落仲慘
...

10月都可做大b,只要9月小一時唔超過7歲就得

香蕉煎餅 發表於 22-7-31 19:45
認同。。點解會浪費一年時間?浪費係邊?反而我自己覺得遲一年仲好,超前教育,疫情下,小朋友會掌握得好 ...

我諗諗吓,拎啲家長想法可能係明明嗰個小朋友兩歲八個月可以讀書,為什麼「浪費」一年等到三歲八個月先至開始讀書?呢一年咪係咁玩,仲唔係「浪費」咗?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-7-31 20:45
我諗諗吓,拎啲家長想法可能係明明嗰個小朋友兩歲八個月可以讀書,為什麼「浪費」一年等到三歲八個月先至 ...

哂氣,人生漫漫長路,一年算係啲咩?我覺得比小朋友輕鬆玩多一年,都唔係壞事。。。不過唔同人唔同睇法,都係分享討論下

b3410    發表於 22-8-2 00:02

今非昔比啊,呢間小學流失都幾嚴重。可能是以前設定的,今年都未改,被細心的你發現左。畢竟一年能比到咁多學費的受眾越來越少。以前本來想去的,看學費還行。那年搞去美國的遊學團,費用好似要近10萬,而且同學都是競相報名。我地就放棄左,覺得不是我地家庭負擔得到的。當然好多公*員子女讀都係可以報銷學費,佢哋都唔在意那些的。那時還是疫情前,運動前。

我b都係12月, 報唔到係學校政策所限, 玩得呢個遊戲都預咗, 如果咁都要玻璃心, 如何能協助子女面對日後的學習壓力?

況且, 坦白講, pc亦未必係樓主杯茶吧

Rosepudding 發表於 22-7-27 16:35
作為一間好的學校,應該有教無類,唔應該對於學童年齡上有所規範。
學校為何要歧視細B,不讓31/10/2017年之 ...

我記得根德園都好似係要求10月31日,又聽講DBSPD亦都係收好多大仔。其實「被逼」做大仔都可以係一種福氣,我見好多大仔的確表現出色,更有自信。
依家好多小學課程比較艱深,大仔真係比較易啲掌握

我印象上培正不摟都有寫明係細B不考慮,當年未用電子版,一入佢網頁CLICK招生通告,有張用中文寫的通告已講明年齡要求,唔知而家仲有冇呢張通告。
我女都係細B
如果你真係好想入培正,你可以下年先報,或下年插小二
同埋其實培正收完自己幼稚園,已經冇咩位俾其他人

你可以選用細B身份,又可以選用大B身份, 對某啲人黎講都係唔公平

放鬆啲。間間學校都有規則,佢寫明唔俾你申請其實咪幾好

‹ 上一主題|下一主題