用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正小學歧視細B
樓主: Rosepudding
go

培正小學歧視細B   [複製鏈接]

Ladyfafa 發表於 22-7-27 18:39
有D小學你交晒申請表同portfolio 之後連interview 既機會都無,報多幾間你就會麻目㗎啦!
...

冇錯,好似真道小學叫人交portfolio ,完全冇見過小朋友,就唔俾人面試!咁咪仲唔公平!!

Rosepudding 發表於 22-7-27 16:35
作為一間好的學校,應該有教無類,唔應該對於學童年齡上有所規範。
學校為何要歧視細B,不讓31/10/2017年之 ...

我明白細b由報n班開始一直受很多限制
我大女都係十二月細b,n班報六間,仲要係屋企附近都報曬,只有一間有面試,但都話唔收,之後索性唔讀n班
考k又入到屋企附近免費happy school
到考小一時全軍覆沒
派唔到第一志願
最後都叩到心儀小學及第一志願
其實人睇上去,做細b有更多選擇
但作為細b媽媽,係心情複雜的

當年申請名幼N班,發覺只接受前一年10月1日至翌年8月31日出生嘅小朋友申請。我打電話去該名幼,問小女9月出生可以點樣申請N班,佢答:你可以下一年申請K1,果一刻我真係好想向平機會投訴(emoji)

Ladyfafa 發表於 22-7-27 18:39
有D小學你交晒申請表同portfolio 之後連interview 既機會都無,報多幾間你就會麻目㗎啦!
...

喱啲真係無仇報..

ahtat 發表於 22-7-27 19:37
當年申請名幼N班,發覺只接受前一年10月1日至翌年8月31日出生嘅小朋友申請。我打電話去該名幼,問小女9月出 ...
講緊SC 嗎? 記憶猶新 :)

Rosepudding 發表於 22-7-27 18:01
我要補充:
出生年月日係先天條件,唔係10月前出世不是小朋友的錯;如果能力不足係後天問題,通過intervie ...

其實呢個世界並没有你講既絕對公平。其實點解interveiw 先叫做公平呢?間間學校interview 睇咩都唔一定一樣,佢可以係睇你邊年出世0架,有學校更加唔一定人人有得 in. 培正而家就係講明佢要求你知。呢個係私校可以自主收生唔同既地方。

冇人話出世遲或早係錯。佢唔俾你申請(因為外表,性別,宗教),一D改變唔到既野,我會認同係歧視。但而家人地唔係以後唔俾你小朋友讀,如果你想讀你下年一樣可以報。如果佢要求係咁,你唔符合,咪報過得二間 law 。 但下下話人歧視,我覺得over 左啲law 。

gabejang 發表於 22-7-27 20:15
講緊SC 嗎? 記憶猶新 :)

無錯,我完全唔明白點解唔俾9月出生嘅小朋友讀N班

Rosepudding 發表於 22-7-27 16:35
作為一間好的學校,應該有教無類,唔應該對於學童年齡上有所規範。
學校為何要歧視細B,不讓31/10/2017年之 ...

我記得開始填form前已經有寫收到10月31日,而且今屆當年考K1時,都已經唔收10月31日後。

ahtat 發表於 22-7-27 19:37
當年申請名幼N班,發覺只接受前一年10月1日至翌年8月31日出生嘅小朋友申請。我打電話去該名幼,問小女9月出 ...

n班是因為教署有要求要滿兩歲才可讀。我仔是12月出世的細B; 當年報讀N班,也是到十月十一月時去其他私幼「執死雞」的。

唔好唔開心,唔好激氣。與其改變唔到世界,不如改變自己心態。
去考到一間比培正更好的學校,證明咁嘅政策係會錯過叻的小朋友。

其實佢算好,可以收咗你報名費然後打你入冷宮

lambeanmama 發表於 22-7-27 21:18
n班是因為教署有要求要滿兩歲才可讀。我仔是12月出世的細B; 當年報讀N班,也是到十月十一月時去其他私幼「 ...

我知道要滿兩歲,咁申請資格可以改為前一年9月1日至翌年8月31日出生嘅小朋友都得架!點解要排除9月出世嘅小朋友?

超能爸爸 發表於 22-7-27 21:31
唔好唔開心,唔好激氣。與其改變唔到世界,不如改變自己心態。
去考到一間比培正更好的學校,證明咁嘅政策 ...

你講得好岩,我一定會同小朋友全力以赴,考其他好學校。

有冇必要re 一年。。 我識一個sfa 考中間嘅都插入小二

ahtat 發表於 22-7-27 21:34
我知道要滿兩歲,咁申請資格可以改為前一年9月1日至翌年8月31日出生嘅小朋友都得架!點解要排除9月出世嘅 ...

咁咪即係唔收同年的細B囉。你早一年的九月一日至十二月三十一日出世是可以報讀的。

你明白嗎?

lambeanmama 發表於 22-7-27 21:53
咁咪即係唔收同年的細B囉。你早一年的九月一日至十二月三十一日出世是可以報讀的。

你明白嗎?

係早一年的10月1日至12月31日出世先可以報讀,9月1日至9月30日唔可以報,你明白嗎?

ahtat 發表於 22-7-27 22:09
係早一年的10月1日至12月31日出世先可以報讀,9月1日至9月30日唔可以報,你明白嗎?
...

無講緊培幼定培小?我仔係能力不高的細B,所以細B個年我無睇過。
如果是SC,我肯定同學仔K1有九月超大;我地無讀N,所以也不清楚。

但真係咁神奇N班會無九月份B?

回覆 Rosepudding 的帖子

加油啊!我仔仔係12月細b , 當初考幼已好討厭培正, 佢地分明懶湊細b

我地其實1歲半個片就識哂Ato Z , 識哂圖形顏色生果中英文
佢地片都唔睇/唔俾報,就知唔係學校應有風骨!

最後SC有正選offer ,呢家k1完我地都叫追得到哂SC普通大b 進度
所以我地細b都要努力考d 好小學
就算未來要repeat k1 都唔會考慮培正呢d

培正中學係好好,但小學都未到最top⋯

回覆樓主:

其實好多小學同幼稚園一向都係鍾意收大B, 個個都知ga la,唔係得培正一間係咁
只不過一d報名時講明,一d 唔講照收報名費但無得in/offer
如果唔係,就唔會咁多重讀k或讀住小一再考小一啦
如果你要投訴,咁香港好多學校你都要投訴啦……

小朋友既前途父母當然著緊,揀到或者入到咩學校都係緣份遊戲。
你如果覺得培正係一間唔適合你小朋友嘅學校,你都唔應該幫佢報名。
可能你認為讀遲一年係浪費時間,但另一角度,與其小朋友要不斷追趕,倒不如做大B,自小應付自如,加強自信,呢啲唔會係浪費。

不過每個人都有自己嘅路,祝你小朋友搵到合適佢嘅學校。
‹ 上一主題|下一主題