用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 地區 band1 與 傳統 band 1
樓主: ckktmy
go

地區 band1 與 傳統 band 1   [複製鏈接]

Poyau 發表於 22-8-8 23:47
荃官2022年整體5+為2015年後低位
2015年整體5+ 30.9% 歷屆最低
2016年生源(今年畢業)可能受影響

Poyau, 謝謝你的數據!這個中英數主科5+表好有用,你會唔會考慮做一個所有Band1學校嘅列表?

DD仔 發表於 22-8-8 23:54
其實我嘅問題並唔係要去challenge你,請勿誤會。
我見到家長們對傳統名校嘅評價,通常提到舊生網絡,眼界 ...
你不外關心輸贏。我無評價學校。
我唔建議考慮人脈/舊生網絡,我以前強調過,所謂人脈,唔係在乎出自那個中學大學,而在人嘅自身能力同待人接物。人脈係建立返嚟,小學升中考慮這東西係浪費時間。

反而當上到大學時,師兄弟嘅交流,傳統學校會存在分別,其他學校絕對無?唔知,我亦無法一一求證。

樓主這個情況,我會咁去建議。

ABC-DAD 發表於 22-8-9 00:13
你不外關心輸贏。我無評價學校。
我唔建議考慮人脈/舊生網絡,我以前強調過,所謂人脈,唔係在乎出自那個中 ...

唔用輸贏呢兩個字,但事實上選校就係取一間,捨一間,我又真係唔識點樣扮清高,真係要向你學習吓

DD仔 發表於 22-8-9 00:18
唔用輸贏呢兩個字,但事實上選校就係取一間,捨一間,我又真係唔識點樣扮清高,真係要向你學習吓
...
答埋你今次啦,用「扮清高」呢類詞去找下台階,我一定畀你嘅,不過好肉酸。

ABC-DAD 發表於 22-8-9 00:22
答埋你今次啦,用「扮清高」呢類詞去找下台階,我一定畀你嘅,不過好肉酸。 ...

唉,EK就係充斥住呢一類自覺高高在上,吓吓對其他人作出批判嘅家長,可能佢哋嘅仔女係名校出身,就往往有佢哋講,冇人哋講,講真,就算仔女係Harvard MIT畢業都要識得尊重別人㗎,係咪?

DD仔 發表於 22-8-8 23:54
其實我嘅問題並唔係要去challenge你,請勿誤會。
我見到家長們對傳統名校嘅評價,通常提到舊生網絡,眼界 ...

其實冇乜所謂嘅,各人有喜好都好正常。

我初初入Bk的時候,主流分析選校較全面,較少只考慮公開試成績,近年多咗數據幫,就較多(只)看數字,公開試成績的家長,較少分析初中,NSS對學生長遠的利與弊。

如果NSS有根本性目標,例如當年希望打破會考高考的精英制(個人覺得真正目的係去殖民地化),破除高分低能,減少公開試壓力,而事實是否如此呢?

傳統名校特別是男校,老師較多放手俾學生去統籌,執行不少活動及項目,多數是由學長帶學弟,落手落腳,經歷種種問題,這些歷煉係在大學,社會工作,非常有用,遠比狀元星星更重要。

個人覺得近年高分低能比新高中改革前更嚴重。當然你可以認為唔高分入唔到大學或者神科重大鑊,咁就恭喜你嘞,你已經決定咗。

不過,我自己咁諗,之前公開試的成績是否代表6年后學生的成績?狀元真的有關係?如果唔係之話,我寧願成績全港中上,多些活動及願意承擔責任,健康快樂的孩子。

如果講網絡,ABC 講係大學畢業之後的事,我有限嘅經驗係大學,高中已經有影響,例如,兒子住中大宿舍,他的mentor被安排是經濟學家大大大師兄,舍監推荐的,原因就係師兄弟。

DSE成績最大功用可能是入大學,決定什麼大學,什麼學科,that’s it。在大學讀書又如何?畢業之後又如何呢?三大神科一級榮譽畢業,除咗搵第一份工之外,who cares?

咁,你請新畢業生夥計,同事,你考慮什麼因素,邊度畢業?幾多粒星?神科?3大?醒目,team player,quick learner,語文能力強,會唔會你更優先考慮呢?如果係,咁邊一間中學更容易培養學生到這種水平呢?

啱聽就聽,唔啱聽就算,選擇學校責任及權力都係在你及兒子手上。話時話,你兒子自己點睇呢?他才是真正用家,將來的受惠者。

天外之人    發表於 22-8-9 11:23
chitchitboy    發表於 22-8-9 09:53
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

DD仔 發表於 22-8-9 00:41
唉,EK就係充斥住呢一類自覺高高在上,吓吓對其他人作出批判嘅家長,可能佢哋嘅仔女係名校出身,就往往有 ...

我反而覺得他是跳躍式表達,冇乜舖排,所以引起誤會,因為我都試過跟他有不同意見,睇清楚,講清楚就冇事,不用扣帽子的。

利申:俾我揀,一定係KC,6年齋讀書都好慘㗎,我個仔肯定選擇一間成績唔錯又好玩嘅中學。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

chitchit0520 發表於 22-8-9 09:20
唔同學校有唔同強弱,選學校唔係比賽,大家只係陳列不同特點去俾意見,點解你要用輸贏去定論呢?

你覺得 ...

Deleted

chitchit0520 發表於 22-8-9 09:20
唔同學校有唔同強弱,選學校唔係比賽,大家只係陳列不同特點去俾意見,點解你要用輸贏去定論呢?

你覺得 ...

我之前咪講咗囉,唔用「輸贏」,用「取捨」好唔好?正如你自己,取SPC, 捨SJC, YW咁,點解揀SPC, 唔揀其他?呢三間都係傳統男校,當中分野當然冇咁明顯。
但往往荃官林護這類學校vs傳統名校,就差唔多一定被KO, 就算一間近,另一間長途跋涉,都係會被捨棄的。
所以我問,呢個係咪必然?
咁問有乜唔喏呢?仲要個個走出嚟站喺所謂嘅「道德高地」嚟批判一番?

回覆 ANChan59 的帖子

陳sir,我又答下嘴。你知我哋對選校理念類似。

我純粹講講我個人對中學人脈關係嘅認知。我正係中西區傳統男子band 1學校舊生暨前校董,專責負責幫學校搞mentorship programme。連續15年每年安排上百F5學生跟唔同師兄job shadowing一個禮拜,mentor當中不乏上市公司話事人,投行領導層,專科醫生,創科公司創始人,大律師及法官等。

我諗幾樣嘢。第一,傳統名校有較多比例校友進入社會各行業領導階層。第二,雖然未至於一呼百應,但係我每年recruit舊生mentor都有唔少舊生校友踴躍參加。第三,我同呢啲舊生mentor交流,佢哋都會話通常有申請加入公司,佢哋多數都會俾機會母校畢業生(未至於必請,但起碼有得in下先)。

所以喺我角度,傳統band 1中學喺人脈方面絕對有優勢,而我睇我同你仔學校亦如是。

ANChan59 發表於 22-8-9 09:17
我反而覺得他是跳躍式表達,冇乜舖排,所以引起誤會,因為我都試過跟他有不同意見,睇清楚,講清楚就冇事 ...

這不是亂扣帽子,只要看看雙方對話,就睇到,我一直有禮貌地回應,但ABC就好似食錯藥咁,咁我就算有品極都要反駁吓㗎,我不嬲都唔向惡勢力低頭嘅

DD仔 發表於 22-8-9 09:41
我之前咪講咗囉,唔用「輸贏」,用「取捨」好唔好?正如你自己,取SPC, 捨SJC, YW咁,點解揀SPC, 唔揀其他 ...

我個人覺得遠近都睇讀果個點睇,佢覺得遠,而且是貓頭鷹,選擇「近果間」,你都冇符。

我果個選擇1:15分鐘,不選擇30分鐘內的,只可以接受,他唔鍾意,迫佢讀盞搞。他自己揀心甘命抵,冇得怨。

如果3間差唔多,可以擲公字。如果兩間的特色不同,就要了解多些。問吓真正用家家長可能有幫助。

beastiebistro 發表於 22-8-9 09:44

陳sir,我又答下嘴。你知我哋對選校理念類似。

多謝分享,不過在EK,現在講季度業績,非經常性溢利,比遠境及核心價值,核心能力有市場!

你講明係名校校董,更加唔信你所講嘅嘢啦,你實俾KO,你幫倒忙!

倒開米,我加多幾両油鹽。我印象最深刻的是中三下學期,學校舉辦University Day,有60+師兄來到幫手,有不同國家,不同大學,不同學科的舊生參與分享及小組討論。

最令我感到奇怪嘅係,十幾三十年過去,他們最懷念嘅係好多嘢玩,好開心,讀書考試大學反而其次。Closing,都係叫家長嘗試放手,讓啲仔玩多啲,讀書幾時都可以讀,而且現在有很多機會進修。

DD仔 發表於 22-8-9 09:47
這不是亂扣帽子,只要看看雙方對話,就睇到,我一直有禮貌地回應,但ABC就好似食錯藥咁,咁我就算有品極都 ...

算啦

係喎冇緊要啦,明就明,唔明算數。

回覆樓主:

再重複一次,如果能夠選實力差唔多級數嘅學校,男仔最好選男校,而不是男女校。

男仔鐘意玩,打機,玩電腦上網,遲開竅及語文較女仔遲少少發力,到中三升中四好多選科已經爭輸咗?最想讀理科,最後去咗文商科,唔鍾意嘅科目,點會好成績。

如果係男校,肯讀書,選到合適科目組合機會高些,對較遲發力嘅男仔有好處,在男女校中四,中五發力,太遲了。

雖然會影響季度業績及教育行政安排,傳統男校會較多理科位,男仔揀到機會多些,組合選擇也可能多些,彈性一些。

beastiebistro 發表於 22-8-9 10:26

係喎冇緊要啦,明就明,唔明算數。

盡人事 聽天命!

一定會有人聽得明嘅!

beastiebistro    發表於 22-8-9 10:40

你所指的正正就是我所感想, 你和某幾位家長已脫離孩子學習生涯,所以各人的想法總有獨特及高深見解.還有好多孩子在求學階段中既家長意見,所以才到這些所謂論壇了解一二及發表,我更是普普通通家長之一,都係太直接有什麼說什麼,所以一些見解都係普通意見.

但的確如你所講現今既高分低能真係嚴重好多,其實孩子教育,入唔入到大學唔係重點,因為入到大學唔代表將來都一樣順順利利,教育本質係孩子學到什麼便運用什麼,唔能夠強求及催谷,不論在課堂,亦在其他方面活動吸取知識充實自己,由不熟識不適應的環境成長中做個快樂既人去面對去適應,對將來投身社會孩子先係最重要. 呢啲所謂高分低能好多都由幼稚園已經開始形成,所以孩子點會從快樂中成長去享受學習樂趣.

‹ 上一主題|下一主題