用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 地區 band1 與 傳統 band 1
樓主: ckktmy
go

地區 band1 與 傳統 band 1   [複製鏈接]

f00130 發表於 22-8-9 11:29
除非一個人可以同時讀兩間學校做比較 否則點去評邊間優於另一間?
男仔是否讀男校較好, 對部份人來說可能係  ...
我就係其中一個。以前讀男校,讀得幾開心,學校有舊生活動,大家都會返母校參加,好多人搞 mentor program,而家間中仍會出嚟踢吓波,大家歸屬感都強。我唔知呢啲係咪叫 brotherhood, 我覺得可能係大家一齊成長建立出嚟嘅關係,讀男女校嘅學生畢業後大概都有類似嘅情誼,男女校學生畢業後,應該都會一樣返學校幫手。
讀咗六年和尚寺,我其實想小朋友讀男女校多啲,感覺平衡少少。純個人感覺。

我不是就某一題目參與辯論,要分勝負。

我只憑直覺感覺到樓主的誠意,提一個觀點角度去「參與討論」,不代表我全部,我無說的也不是我不懂或者否定。

有朋友對我有不好印象,那是他們真實的感受,我不必去改變,也不覺得重要/但尊重的。

明白的,我祝福大家,不接受的,那有緣再下回分解。

TKLC 發表於 22-8-9 16:24
回覆 ANChan59 的帖子

世上沒有巧合和僥倖,你兒子的成功成長路是由你們仨通過努力、付出和堅持一步步走出 ...

兒子的初步成功,除了少少聰明及努力,運氣及恩典係都好重要。

之前說了,分享的內容不重要,態度及語氣最關鍵,影響其他家長願不願意聽或者接受另一個角度的資訊。

TKLC    發表於 22-8-9 21:05
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

#兒子的初步成功,除了少少聰明及努力,運氣及恩典係都好重要。

之前說了,分享的內容不重要,態度及語氣最關鍵,影響其他家長願不願意聽或者接受另一個角度的資訊。#

我個人看法,平常心去提供觀點建議,是回應樓主個人,不可能主觀覺得要別人願意聽甚或接受另一個角度的資訊呢?

那是人家家長的個人選擇,我不是在做訓導主任啦,拜託。

議事論事的情況下,是交換意見容讓大家有進步空間,不看內容先做對人不對事的態度值得回應嗎?担當裁判角色的自然就地位超然又有成就,這個我看得懂的,但不是我的茶。

在EK,這是可以好好深思的教育議題。

ANChan59 發表於 22-8-8 16:36
成績作參考係可以,但不是重點,理念是非常重要。

我們喜歡A校,他喜歡及選擇B校,最後入B校,而我覺得B ...
理念好像是很"玄"及"虛幻"的說法,亦感覺好像衹有香港教育獨有.

ABC-DAD 發表於 22-8-10 09:22
#兒子的初步成功,除了少少聰明及努力,運氣及恩典係都好重要。

之前說了,分享的內容不重要,態度及語氣 ...

我將內容及態度語氣分別出來,第一部份的意思是如果后部份處理不好,前面內容几好,但后者處理不好,對方聽不入耳。

在第二部份補充了內容不是不重要,重點在聽入耳,不入耳,再好都冇用。

以前在跨國公司的訓練,know your audience,同一番說話內容,我跟你說和跟其他網友說可能風格完全不同。又真係好有用,所以吹吓。

當然純吹水內容,我也不會太著意。

各師各法,你可以不理會我的方法!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-8-10 10:41
我將內容及態度語氣分別出來,第一部份的意思是如果后部份處理不好,前面內容几好,但后者處理不好,對方 ...
謝謝。小人我當慣。

chitchit0520 發表於 22-8-10 17:27
贊成!
不過現在既一代人,越來越多看態度看主觀感,多於看內容了!
可能因為心胸窄,容不下其他聲音其他 ...

回看我回樓主的帖,我也沒太使人反感吧?其他的已經番編(篇)了,不提也罷。
也謝謝你的發言。

其實說話技巧,大家都看對象,別人態度好,相對就會以禮相待。

chitchit的發言也很思路分明,條理結構都簡潔清晰,有重心。

回覆 ABC-DAD 的帖子

始終都係有一定既歷驗,回應及談吐都沒什麼反感,最多都係深奧些.
這亦都係論壇宗旨,各人有各人的發言及回應,啱既便吸收及思索有用地方,唔啱便過眼雲煙不用太著緊.

天外之人 發表於 22-8-11 10:24

始終都係有一定既歷驗,回應及談吐都沒什麼反感,最多都係深奧些.
天兄你看得清,我不是說深奧的話,本意就避重就輕,留個空間吧了,少少同理心我是有的。

大家平常心就可以了,各自有不同價值觀也正常。

有社交就少不了碰撞,花dd時間溝通就可以慢慢交朋友。

.........我是孩子的媽........

天外之人 發表於 22-8-11 10:59

.........我是孩子的媽........
Sorry,會記住的
天外之MaMa

傳統名校可以係value added 亦都可能加重別人對你的期望。朋友係專業人士,最近黎左個靚仔實習生,高大望落又smart, 某神校畢業生。朋友都話掂!點知過左一段時間,朋友話呢個靚仔交唔到功課又多多藉口,表示失望。所以話傳統名校個名有時可能令人對你有過高期望,也未必係好事

ABC-DAD 發表於 22-8-11 00:55
回看我回樓主的帖,我也沒太使人反感吧?其他的已經番編(篇)了,不提也罷。
也謝謝你的發言。

碰巧有时间逛逛,看到一段颇有趣的对话,看到众生相。

相信问题应该由“55楼”开始讲起。

DD仔问:總括來講,荃官/林護/曾記/鄧顯一要同傳統名校比較,就會被比下去

ABC-DAD的回答:我是按看得到的學生能力去建議,而你是一心用比較學校嘅高下去刁難大家

其实我也看不出DD仔如何刁難大家。在EK,经常都看到XX vs YY什么是vs? 就是比较啦。OK, 如果你不喜欢这样的vs,请问ABC-DAD有没有在每一个vs post都进去反对?如果有,我buy你的坚持。如果你没有,就是说你是在这里只是针对性的回复。

接着,DD仔回复:其實我嘅問題並唔係要去challenge你,請勿誤會。
我見到家長們對傳統名校嘅評價,通常提到舊生網絡,眼界開濶等等,就似乎一定力壓地區名校,即使成績上地區名校可能更有睇頭,但似乎都係會輸.

我个人觉得DD仔是尝试缓和气氛,也服软,解释一下他所比较的东西是什么。

然后ABC-DAD回复:你不外關心輸贏。我無評價學校。我唔建議考慮人脈/舊生網

你还是认为他只在乎输赢,fine, 各抒己见而已。

DD仔回复: 唔用輸贏呢兩個字,但事實上選校就係取一間,捨一間,我又真係唔識點樣扮清高,真係要向你學習

他觉得你咬着这两个字“输赢”不放,就反击你扮清高。

ABC-DAD回复:答埋你今次啦,用「扮清高」呢類詞去找下台階,我一定畀你嘅,不過好肉酸

DD仔回复:唉,EK就係充斥住呢一類自覺高高在上,吓吓對其他人作出批判嘅家長,可能佢哋嘅仔女係名校出身,就往往有佢哋講,冇人哋講,講真,就算仔女係Harvard MIT畢業都要識得尊重別人㗎,係咪

我个人觉得已经进入骂战的阶段了。

之后ANChan59 君子风度,持平地讲出想法,加分!

反而chitchit0520在这时插嘴:唔同學校有唔同強弱,選學校唔係比賽,大家只係陳列不同特點去俾意見,點解你要用輸贏去定論呢?
你覺得成績重要,有人覺得體驗重要,點定輸贏呢

这就是很X人的做法,好像是“怕你不死,踩多一脚”。她的品格之“高尚”,实在是有目共睹。

chitchit0520 發表於 22-8-12 13:11
你詳細列出各項,就係為了反對ABC說我高尚嗎?

這個你可以不必擔心,我並沒有自覺清高,亦相信每個人有自 ...
"因為我只係其中一個俾意見既人,佢不一定要採用我建議
我亦不會理會佢是否聽入耳"

‹ 上一主題|下一主題