用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 地區 band1 與 傳統 band 1
樓主: ckktmy
go

地區 band1 與 傳統 band 1   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 22-8-9 10:22
多謝分享,不過在EK,現在講季度業績,非經常性溢利,比遠境及核心價值,核心能力有市場!

你講明係名 ...
呢啲先唔會係死讀書有才幹更有歸屬感,教育理應就係咁,唔一定要高分.

除非一個人可以同時讀兩間學校做比較 否則點去評邊間優於另一間?
男仔是否讀男校較好, 對部份人來說可能係 當中包含家長主觀看法和經歷 看法可以好個人 經歷可以好唔一樣 無話邊個啱 不過身邊都真係有認識男仕小學讀男女校, 中學升讀傳統男校而表示唔鍾意及唔想自己小朋友入單性別學校的
始終都要睇返做人性格, 意向去做選擇  

ANChan59 發表於 22-8-9 10:31
再重複一次,如果能夠選實力差唔多級數嘅學校,男仔最好選男校,而不是男女校。

男仔鐘意玩,打機,玩電腦 ...
我係認同,聽到好多人講男女校某些科男強女弱,有些就男弱女強,對自己會有所得益,其實有咁既心態就已經唔太好. 仲有啲人講少了什麼PUPPY LOVE機會..............

天外之人 發表於 22-8-9 11:23
回覆 ANChan59 的帖子

你所指的正正就是我所感想, 你和某幾位家長已脫離孩子學習生涯,所以各人的想法總有 ...

我十多年前開始上BK,都係盲毛一個,什麼呈分試,選擇學校,升中面試,初中,高中都獲益良多,間中都分享一下過程中的得與失的經驗。

所以之前我在EK都評論現今教育政策及制度幾奇怪/畸型,讓家長不安,缺乏安全感,所以寧願做多些,被迫更攻利,我覺得家長在無更好辦法中的水泡一個。

但大部分家長都在現今教育體制內掙扎,三五年改一次球例及龍門,他們都很不安,這一批到升大學嘅時候,JUPAS 可能已經人面全非。又唔敢嘈EDB,唯有嘈Non-JUPAS。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

讀地區名校俾孩子讀咩學校?
可以的話,傳統名校

因為我自己知道分別在什麼地方,加上兒子有能力。兒子都係讀街坊幼稚園及小學都係街坊津貼學校。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

chitchit0520 發表於 22-8-9 11:07

揀傳統名校,捨地區名校,呢個唔係必然架喎!

Ok嘅,你嘅意見我不是太在意,因為知道EK內同你有牙齒印嘅家長多的是。

天外之人 發表於 22-8-9 11:33
我係認同,聽到好多人講男女校某些科男強女弱,有些就男弱女強,對自己會有所得益,其實有咁既心態就已經唔太好 ...

現在小朋友早熟,Puppy Love 太容易啦,地鐵,網上,社交媒體。在學校識家長可能更安心啲。

ANChan59 發表於 22-8-9 10:22
算啦

喺度大家各自發表意見而已,有禮貌地表述,據理講解便可

ANChan59 發表於 22-8-9 10:31
再重複一次,如果能夠選實力差唔多級數嘅學校,男仔最好選男校,而不是男女校。

男仔鐘意玩,打機,玩電腦 ...

我並不完全同意。例如某男神校,校風比較狂野,讀書氣氛見仁見智,對一d本身性格不太強,自律性不太足嘅男生,不一定是最適合

如果唔係中學時玩得開心,鬼有時間心機過咗廿幾三十年仲返母校幫手咩?讀書從來都係靠學生自己,學校嘅幫助唔大。但係其他方面,學會/制服團體/運動就對向心力大有幫助/關係。
而且我哋舊生圍埋一齊(就算不同年代),永遠都係講邊個先生有咩笑料,邊個出咩洋相,邊個特別惡。從來唔會講邊個教書掂,邊個啲notes幫我哋考到好成績...

DD仔 發表於 22-8-9 12:05
我並不完全同意。例如某男神校,校風比較狂野,讀書氣氛見仁見智,對一d本身性格不太強,自律性不太足嘅男 ...

唔完全同意,非常正常,合理。選擇適合自己孩子的學校就可以,咁多間可以選擇!

我在EK都聽不少,最初都有些疑問,跟舊生,用家家長及用家詳細了解,以訛傳訛較多,個別負面例子被放大,咁大個人應該識判斷。

兒子小學時性格不太強,自律性也不足,六年后改變不少。他大學時做intern ,畢業之後做freshman 的時候,同事問最多係邊間中學畢業。

你會問點解唔問大學?因為同期也有同大學,好參差,所以問中學。

DD仔 發表於 22-8-9 12:02
喺度大家各自發表意見而已,有禮貌地表述,據理講解便可

同意

ANChan59 發表於 22-8-9 08:57
其實冇乜所謂嘅,各人有喜好都好正常。

我初初入Bk的時候,主流分析選校較全面,較少只考慮公開試成績, ...

Quoted:-

DSE成績最大功用可能是入大學,決定什麼大學,什麼學科,that’s it。在大學讀書又如何?畢業之後又如何呢?三大神科一級榮譽畢業,除咗搵第一份工之外,who cares?

咁,你請新畢業生夥計,同事,你考慮什麼因素,邊度畢業?幾多粒星?神科?3大?醒目,team player,quick learner,語文能力強,會唔會你更優先考慮呢?如果係,咁邊一間中學更容易培養學生到這種水平呢?

- - - - - - - - - - - - - - - -

絕對正確, 現實就係咁!!!

新人入職, 睇學術背景, HR可能特別留意咩名校之類.

當入職, 實戰能力, 才是真章.

細囝由DS畢業, 入職IT/做銀行Program.
醒目,team player,quick learner... 特別重要.

一個 system, 拆開, 不同同事組別去砌.
能力高低好容易睇得出. 唔似考試, 分數自己知.

-----

做得到, 做得好, 好快就帶頭.

beastiebistro 發表於 22-8-9 12:11

如果唔係中學時玩得開心,鬼有時間心機過咗廿幾三十年仲返母校幫手咩?讀書從來都係 ...

完全同意。

我哋都係咁上下,但局限於同屆或者前後一兩屆。

ANChan59 發表於 22-8-9 12:00
現在小朋友早熟,Puppy Love 太容易啦,地鐵,網上,社交媒體。在學校識家長可能更安心啲。
...

教育素質都攪唔好情況下,更加攪到學校亂七八糟, 有幾多真係可以維繫到至成年人甚至一起終生,將情愛更如玩樂,視誓言如垃圾般隨便可丟棄,更何來做到校訓那些字本意. 最近重睇國內某套以高中生為主既劇,現今喺香港有幾多個真係做到維繫咁好.

stillgood20 發表於 22-8-9 12:28
Quoted:-

Begin with the end in mind.

“Seven Habits of highly effective people. “ - Stephen Covey.

教育成果是什麼?社會需要什麼人才?知道答案,倒推- 就會思路清晰很多。

chitchit0520 發表於 22-8-9 12:31
我認識既都係咁既選擇

不過,我唔想說明,始終這只是我自己認識的例子,免得又被人說是吹捧或怎樣的,大 ...

你問,我答。前題係有offer 在手!

我個人冇乜所謂,不喜歡政治正確嘅答案!可能我都好多牙齒印㗎,不過皮厚兼肉靭,冇乜感覺!

‹ 上一主題|下一主題