用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 地區 band1 與 傳統 band 1
樓主: ckktmy
go

地區 band1 與 傳統 band 1   [複製鏈接]

ckktmy 發表於 22-7-27 12:07
各位 ,  請幫忙給小小意見 , 朋友的小朋友派乙一地區 band1 ( 荃灣區 ) , 叩門自一 band1 ( 中西區 ) , 如 ...
睇小朋友既性格

多謝各位

乙一都要35 分鐘先返到學校,都幾遠

回覆 honick 的帖子

咁佢可能唔係住荃灣區,只係插班或其他原因跨區上學

ckktmy 發表於 22-7-27 13:46
補充如下..

男仔, 性格好動多言, 自律學習 ,中文強 ( A+ ) , 英數一般 (A)  , 自身在小學成績BAND 1B , 將 ...
荃官已夠好. 一般人謂荃官係荃灣既QC.
英皇雖然係名校, 但又聽唔到如"細個讀到大" 果種傳統男校既氣氛!

retriever 發表於 22-8-3 10:13
荃官已夠好. 一般人謂荃官係荃灣既QC.
英皇雖然係名校, 但又聽唔到如"細個讀到大" 果種傳統男校既氣氛!
...
何謂 "細個讀到大" 果種傳統男校既氣氛? 這是什麼樣的氣氛 ?

回覆 ckktmy 的帖子

我會㨂荃官

津校小學如果入到精英班,想問大家還會去考直資小學嗎?

ok3 發表於 22-7-27 15:45
一間男校, 一間男女校, 我覺得除非你可以將間男女校嘅成績分返開男同女咁去比較 (當然冇一間男女校會咁得閒 ...

醒目,心水清。

俾我选一定係英皇,我不会睇会考或者DSE成绩选校。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-8-8 05:38
醒目,心水清。

俾我选一定係英皇,我不会睇会考或者DSE成绩选校。
我覺得睇前人成績選校.衹會令自己小朋友壓力更大,且更會因此令教育性質走向偏門,所以從不鼓勵家長參考學校成績及理念去選校,按孩子能力選出那些理想學校,比佢地選擇自己鐘意既就夠(當然亦都可能不是家長選的那些).

天外之人 發表於 22-8-8 16:28
我覺得睇前人成績選校.衹會令自己小朋友壓力更大,且更會因此令教育性質走向偏門,所以從不鼓勵家長參考學校 ...

成績作參考係可以,但不是重點,理念是非常重要。

我們喜歡A校,他喜歡及選擇B校,最後入B校,而我覺得B校係最適合他的性格及能力。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-8-8 16:36
成績作參考係可以,但不是重點,理念是非常重要。

我們喜歡A校,他喜歡及選擇B校,最後入B校,而我覺得B ...
討論一下其它方式去稔,孩子對B校理念十分適應,但接觸唔到A校模式,咁咪學唔到唔知既那種模式?咁可能對將來出來社會少了這方面應對能力? 的確如你所講適合性格及能力會容易上位,但既然適應到為何還要去適應?學野應該係學唔識既野,既然識為何仲要去學? 亦見好多所為理念合適去入讀,但結果也有不盡自己所願,那是否那些小朋友根本唔啱呢種理念.

天外之人 發表於 22-8-8 17:40
討論一下其它方式去稔,孩子對B校理念十分適應,但接觸唔到A校模式,咁咪學唔到唔知既那種模式?咁可能對將來出 ...

一個建議,將你的回應適當地分段,較容易理解你的觀點。

兒子已經大學畢業了5年,我講最適合他,不是假設的。

英皇好吖,男仔中文好,入去主科有一科可以站一席位,去荃官男女校,一半女同學,中文嘅優勢唔突出。

傳統校嘅英文一定係有返咁上下,仔仔初中頭兩年專心學習好英文,打好個英中底,升學選科有好處。

唔係荃官唔好。純參考個人強弱功能去睇。

入到大學,傳統學校嘅師兄支援要考慮埋。

其他,樓主有興趣討論可以提出。

ABC-DAD 發表於 22-8-8 19:46
英皇好吖,男仔中文好,入去主科有一科可以站一席位,去荃官男女校,一半女同學,中文嘅優勢唔突出。

傳統 ...

我想問下,總括來講,荃官/林護/曾記/鄧顯一要同傳統名校比較,就會被比下去?

DD仔 發表於 22-8-8 21:32
我想問下,總括來講,荃官/林護/曾記/鄧顯一要同傳統名校比較,就會被比下去?
...

地區龍頭亦各有所長
以中英文為例 林護英文明顯較佳
荃官/鄉中/鄧顯中文佳 伊中較平均

2022年
科目(%) 荃官 鄉中 伊中 鄧顯 林護
-------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------
選修5+ 30.4 50.7 50.3 [···] [···]
整體5+ 33.4 39.3 44.1 44.8 [50]

DD仔 發表於 22-8-8 21:32
...
那是你的諗法。
我是按看得到的學生能力去建議,而你是一心用比較學校嘅高下去刁難大家。

見到分別嗎?

決定權在家長和學生。

加菲 發表於 22-7-27 14:47
回覆 chitchit0520 的帖子

但荃官今年DSE 5以上的成績比前兩年差,亦比其他學校拋離很多(林護、伊中), ...

荃官2022年整體5+為2015年後低位
2015年整體5+ 30.9% 歷屆最低
2016年生源(今年畢業)可能受影響

2022年 | 2021年 | 2020年 | 2019年
中文5+ 37.0% 42.1% 38.8% 45.0%
英文5+ 19.3% 26.1% 32.4% 28.5%
數學5+ 50.4% 51.1% 61.9% 53.1%
CEM5+ 35.6% 39.8% 44.4% 42.2%
通識5+ 34.8% 41.8% 25.2% 37.7%
主科5+ 35.4% 40.3% 39.6% 41.0%
選修5+ 30.4% 38.5% 39.0% 42.0%
整體5+ 33.4% 39.6% 39.3% 41.4%

ABC-DAD 發表於 22-8-8 23:39
那是你的諗法。
我是按看得到的學生能力去建議,而你是一心用比較學校嘅高下去刁難大家。

其實我嘅問題並唔係要去challenge你,請勿誤會。
我見到家長們對傳統名校嘅評價,通常提到舊生網絡,眼界開濶等等,就似乎一定力壓地區名校,即使成績上地區名校可能更有睇頭,但似乎都係會輸.
‹ 上一主題|下一主題