用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 轉校?唔轉校?
樓主: mandy_520
go

轉校?唔轉校? [複製鏈接]

小曳人 發表於 22-9-1 21:18
聽朋友講,SPCC 小學嗰班一般般,唔會話過半人係GC嗰d(朋友係教師,佢小朋友讀緊小學部)

中一入嗰班+插班 ...
上堂搞事,情緒波動>>> 點會呢, HKAGE D course 都無人係咁.
神人頂唔住神校係咩原因?

醒目開學勳章 貢獻勳章

cafeva 發表於 22-9-2 12:10
上堂搞事,情緒波動>>> 點會呢, HKAGE D course 都無人係咁.
神人頂唔住神校係咩原因?
HKAGE d course 如果同學校一樣,就無需要佢啦~
神校玩全人教育,神人點可能頂得住呀?!
有個去咗SPCC 嘅好似話d老師唔係教書,d同學唔係聽書
其他嘅,多數係頂唔住悶,無野學

不過話說回頭,我最近問仔都覺得d老師點,佢話公平d講,有d係唔錯嘅,無咁好嗰d都未去到好衰

恐龍家

iloveapplepie 發表於 22-8-13 11:49
學棋真係好多好處
記憶力,  邏輯, 計算, 創意解難, 情緒管理, 社交等.......
我仔仔由第一日學棋到現在年 ...

學棋是那一款棋?謝謝!

小曳人 發表於 22-9-1 21:18
聽朋友講,SPCC 小學嗰班一般般,唔會話過半人係GC嗰d(朋友係教師,佢小朋友讀緊小學部)

中一入嗰班+插班 ...
好奇問下其他學校願意怎樣幫助佢地?

小曳人 發表於 22-9-3 01:20
HKAGE d course 如果同學校一樣,就無需要佢啦~
神校玩全人教育,神人點可能頂得住呀?!
有個去咗SPCC 嘅 ...
又討論下照計全人教育有咁多樣野玩, GC最多叻1,2樣, 應該點都有5,6樣係識唔哂可以學架, 因為無興趣?

如果無好似你仔咁係出面學深D, 都要跟學校課程, 自己未學過都唔會話無野學架
有好多問題唔明.

醒目開學勳章 貢獻勳章

cafeva 發表於 22-9-6 11:38
好奇問下其他學校願意怎樣幫助佢地?
其實每個孩子都唔同,需要嘅野都唔同
有d真係唔駛人點幫,但亦d真係學習上,頂唔到同齡一齊學習
最簡單嘅,係為有需嘅嘅孩子安排跳班,同時有老師跟進學習進度

當年旭日兄弟家長响HKAGE 分享過,學校為跳班孩子補細仔較弱嘅英文
呢個係聽返响嘅一個例子

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

cafeva 發表於 22-9-6 11:47
又討論下照計全人教育有咁多樣野玩, GC最多叻1,2樣, 應該點都有5,6樣係識唔哂可以學架, 因為無興趣?

如果 ...

多野玩唔等於有興趣,有無興趣亦要睇教嗰位點deliver

學得深係因為佢自學能力強,加上停課時間亦唔短,無得出去 (連棋比賽都停咗兩年),唯有自學囉~
其實我仔仲自學好多野,e.g. 法文,佢亦對國際時事有興趣,但都係可以一個人做嘅野 (i.e. 唔係學校教)

我仔現時修法文、business management, food  technology, history.  可能未有考試同功課嘅壓力,校園生活開心好多(開學3個星期喇),起碼唔會同我講唔想返學,佢會話老師好有趣!

從少,就教小朋友:learning is fun~
可惜,同一間學校讀,兩個仔一個話開心,一個話唔開心
就算同樣係GC,每個人需要同性格都可以好唔同
IQ越高嗰d,相對上,似乎係比較無耐性對住d無趣味嘅野

恐龍家

小曳人 發表於 22-9-6 19:46

學得深係因為佢自學能力強,加上停課時間亦唔短,無 ...

你仔宜家讀緊乜野?Foundation果類? 開心就容易讀得好.

醒目開學勳章 貢獻勳章

cafeva 發表於 22-9-7 09:57
你仔宜家讀緊乜野?Foundation果類? 開心就容易讀得好.
唔係呀,都係讀中四咋,呢邊好麻煩,佢未夠16歲,想跳班都唔得,高年級d老師唔教得<16
不過今年會報大學,希望有心儀學校收啦~

stillgood20    發表於 22-9-8 15:26
恐龍家

小曳人 發表於 22-9-6 19:46

學得深係因為佢自學能力強,加上停課時間亦唔短,無 ...

你孩子不再在香港讀書了嗎?看來個課程好有趣。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Radiomama 發表於 22-9-10 21:40
你孩子不再在香港讀書了嗎?看來個課程好有趣。
剛暑假過咗英國喇~可能因為唔係熱門學校,唔駛追業績,選科好自由,暫時返學幾開心

恐龍家

小曳人 發表於 22-9-12 02:44
剛暑假過咗英國喇~可能因為唔係熱門學校,唔駛追業績,選科好自由,暫時返學幾開心

在EK 讀你有關培育資優孩子的路,明白他們在香港本地學校讀書真不易。

回覆帖主,在國際學校IB的框架下,資優生較易生存。

小曳人    發表於 22-9-15 13:38

小曳人 發表於 22-9-12 02:44

去到可以放下名校光環,反而更找到適合的學校。

醒目開學勳章 貢獻勳章

964000 發表於 22-9-13 17:40
去到可以放下名校光環,反而更找到適合的學校。
佢去到係考試年,所以好難揾學校 (私校),問d 出名少少嘅,唔係唔覆email,就係話佢地唔會有學生考試年退學
所以,有學校收就算,主要係想佢試下寄宿生活,又可以見到屋企人
渡過呢一年適應期
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

你個仔一人去英寄宿OR 一家人去走?

醒目開學勳章 貢獻勳章

wong0723 發表於 22-9-16 16:00
回覆 小曳人 的帖子

你個仔一人去英寄宿OR 一家人去走?
yes or no...
佢一個人飛去英國,讀屋企附近半個鐘距離嘅weekly boarding.

有d 複雜....
恐龍家

可以介紹你醫生比我嗎

Radiomama 發表於 22-9-12 12:09
在EK 讀你有關培育資優孩子的路,明白他們在香港本地學校讀書真不易。

回覆帖主,在國際學校IB的框架下, ...

你地小朋友好叻呀,我女有講學校教得慢..請問如何處理小朋友跟同學不同步?課餘有參加比數學比賽挑戰下,但平時上堂點算呢?可以分享下嗎?

mandy_520 發表於 22-7-27 09:37
我都好想知點樣培育先對孩子最好。我都冇諗過小朋友會喺資優。係被學校老師一次次投訴,由當初以為喺ADHD, ...

睇到你嘅描述,你們一家人都好懂得處理兒子的問題(happy problem)。

你兒子如果幾個細分都好平衡係好事,但我嘅忠告係 IQ係dynamic 而不是static ,即使現在資優,不等於一世都係。適度的鼓勵、刺激,引導係有需要嘅!

你哋記得無忘初衷係非常重要的事情。我們有考慮過轉校,跳級,最後乜都冇做。讓他順其自然。

當時兒子嘅反應跟小曳人兒子的反應好似,返學係開開心心同朋友玩,課外活動才是學習新知識,要自己安排及我們夫妻幫手引導及教導。

小曳人講嘅學校係兒子的母校,兒子的感觸係入中一半年,就搵到自己的position ,還有如何展現出嚟,但絕對不是一個模,有學術,有音樂,體育或者冷門知識及技能。懂得跟這批精英(不是績優精英)如何相處互動,已經不簡單。

現實上,很多life skills跟學術冇乜關係,但係人生就會不一樣,吸引不少啱咀型的朋友。

你哋繼續母忘初心,加油!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

樓主可以上網搵多元智能(multiple intelligences)的參考資料,你可能比1Q更有體會。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題