用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 有用家嗎 真心求教
go

德望 有用家嗎 真心求教   [複製鏈接]

有冇人知道德望DSE成績?網上有公佈但係主要係主科
他們的elective成績如何
3322率好似唔係太高 係咪即係話 學生質素唔係太平均?
由於直資學校 要做好成績吸引學生 會不會 老師嘅attention 會集中喺啲精英分子上 冇咁叻嘅 可能就得唔 到attention 呢会自卑呢, 對一啲冇咁叻嘅同學佢哋有冇支援? 補底班呀之類

真心求教

32    0    0    0

3322有94%都唔係太高

gabejang    發表於 22-7-27 09:55

https://www2.ghs.edu.hk/achievement/hkdse/3/2022
GH2022 DSE成績

hunterhk 發表於 22-7-27 08:44
3322率好似唔係太高 係咪即係話  ...

校網已update左,有各科成績公佈,其實老師attention 比非精英班同學仲多,但精英班功課多,老師要求特別高,其他班有同學有參加補底班,初中每班兩個或以上班主任,分大細班上堂,其實唔會被忽視架

gabejang    發表於 22-7-27 11:48

hunterhk 發表於 22-7-27 08:44
3322率好似唔係太高 係咪即係話  ...

德望2022年主科5+持續向上
3322 94% 有進步破九成
選修5+ 據棒形圖%供參考

2022年 | 2021年 | 2019年
考生[155人^] | 175人 | 190人

中文5+ 32.9% | 29.5% | 18.5%
英文5+ 63.9% | 63.0% | 56.8%
數學5+ 38.1% | 39.9% | 30.5%
--------------------------------------------------
CEM5+ 45.0% | 44.1% | 35.3%
通識5+ 49.0% | 42.2% | 30.5%
--------------------------------------------------
主科5+ 46.0% | 43.7% | 34.1%

3322 94% | 88.4% | 89.9%

2022年 德望 | BPS
考生 [155人^] | 112人

主科5+
中文5+ 32.9% | 25.5%[28/110]
英文5+ 63.9% | 43.2%[48/111]
數學5+ 38.1% | 45.5%(51/112)
CEM5+ 45.0% | 38.1%
通識5+ 49.0% | 36.6%(41/112)
主科5+ 46.0% | 37.8%

3322 94% | 97.3%(109/112)

選修5+
M1 5+ ~64% | 25%
M2 5+ ~26% | 12.5%
中國文學5+ ~50% | -
英語文學5+ ~42.5% | 37.5%
經濟5+ ~47.5% | 32.6%
倫宗5+ ~40% | -
地理5+ ~52% | 45%
歷史5+ ~33% | 40%
生物5+ ~59% | 48.1%
化學5+ ~65% | 72.1%
物理5+ ~33% | 40%
BAFS(A) 5+ ~50% | 77.8%
BAFS(B) 5+ ~29% | -
資通5+ ~33% | -
FST5+ ~18% | -
音樂5+ ~33% | 100%
視藝5+ ~42.5% | 28.6%
中史5+ ~50% | 12.5%
旅款5+ - | 0%

^ 據各主科5+推算
~棒形圖%

HKDSE Results 2022
https://www2.ghs.edu.hk/achievement/hkdse/3/2022

https://www2.ghs.edu.hk/sec_web_cms/uploads/editor/2022_HKDSE_Reuslts_Bar_Charts.jpg

2022年中學文憑試成績列表 #6
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869526&pid=49132513

回覆 ok3 的帖子

可能睇左之前年份有一年好似88 percent

回覆 hunterhk 的帖子

多謝各位資訊

hunterhk 發表於 22-7-27 11:01
回覆 ok3 的帖子

可能睇左之前年份有一年好似88 percent

就算88%都已經算高架啦! 好多EK被評為B1A嘅中學3322%都係80+%

明白謝謝

回覆樓主:

之前幾年有咁詳細公佈嗎?

kubbrick 發表於 22-7-27 11:34
之前幾年有咁詳細公佈嗎?
好似冇,不過呢兩年成績幾好,叫做襯返佢名校嘅朵。不過聽講功課勁多,不過又諗如果功課唔多,又怎會出成績呢?不過Ek有寓學於玩嘅都市傳說,信唔信好考驗個人智慧。

回覆樓主:

有此DSE成績,校長老師學生都應該下了不少功夫

qiaobobo 發表於 22-7-27 12:41
有此DSE成績,校長老師學生都應該下了不少功夫
一定,一分耕耘 一分收穫

中一240人,考DSE有155人,可能走左啲人,如果唔係可能成績仲好

Face3366 發表於 22-7-27 12:20
好似冇,不過呢兩年成績幾好,叫做襯返佢名校嘅朵。不過聽講功課勁多,不過又諗如果功課唔多,又怎會出成績 ...
其實就算唔計呢兩年, 我覺得就算以佢過去嘅成績, 都襯得起名校嘅朵, 好多喺EK受追捧嘅學校成績都不比GH好. 至於功課量, 谷唔谷, 我覺得要出成績, 嚟嚟去去就嗰幾個因素, 冇捷徑的. 分別只係自己嚟定人地嚟

好似冇,不過呢兩年成績幾好,叫做襯返佢名校嘅朵。不過聽講功課勁多,不過又諗如果功課唔多,又怎會出成績 ...

可能換左校長,作風唔同左。
以前個女校長,好似不問世事咁

回覆 WSCWMN 的帖子

走左85人差唔多兩班喎

WSCWMN 發表於 22-7-27 13:00
中一240人,考DSE有155人,可能走左啲人,如果唔係可能成績仲好

每年都有人移民,留學,跳校
今年中3有200學生
呢兩年走得特別多,高中都走得多,我都計劃緊

朋友女讀HY, chur 過GH 好多, 但成績又係好嘅,一分耕耘,一分收獲喇

hunterhk 發表於 22-7-27 13:55
回覆 WSCWMN 的帖子

走左85人差唔多兩班喎
GH 不嬲高中都走得多人好多年之前已經係咁
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊