用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

...   [複製鏈接]

已解決,謝謝!
   17    0    0    0

saetang 發表於 22-7-26 10:08
我女中五,原本選修Phy + Chem + Econ + M1,老師建議佢drop其中一科,以集中精力去讀其餘7科。

佢已決定 ...
其實都好睇你期望呢科攞乜 grade 嘅.…

我女中五,原本選修Phy + Chem + Econ + M1,老師建議佢drop其中一科,以集中精力去讀其餘7科。

佢已決定 ...
考慮的方向:-1. 她大學有沒有心儀科目。該科目有什麽要求?
2. 她本身對哪一科較有興趣?
3. 她哪一科較有把握?

假如以上都沒有明確答案,drop Phy。Phy 付出的時間 比 M1 多得多。而且,今年後,大部分大學都視M1為一獨立科目了。

佢已決定 ...

drop邊一科會令另外一科有所提升?

ECON十M1大學商科完美配搭

醫療方面就keep phy較好,理大4寶有phy好啲。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

佢已決定 ...

Drop phy 因M1 有用

小鹿揀學校 發表於 22-7-26 10:24
其實都好睇你期望呢科攞乜 grade 嘅.…

暫時估計Phy & M1都係Level 4左右, 但考慮緊應否drop其中一科, 以提高另外幾科嘅成績

ok_ko 發表於 22-7-26 10:51
考慮的方向:-1. 她大學有沒有心儀科目。該科目有什麽要求?
2. 她本身對哪一科較有興趣?
3. 她哪一科較有 ...

1. 佢首選醫科, 其次就係其他同醫療相關嘅科目2. 佢對兩科嘅興趣差不多
3. 佢對兩科嘅把握也差不多

佢都認為Phy付出嘅時間比M1多好多, 但無奈大學選科, 又似乎讀Phy多選擇過讀M1

gracelam 發表於 22-7-26 10:56
drop邊一科會令另外一科有所提升?

ECON十M1大學商科完美配搭
佢覺得drop Phy可令M1成績有所提升, 相反, drop M1就可令Phy成績有所提升, 但擔心兩科繼續一齊讀, 可能會導致兩頭唔到岸
另請教理大4寶, 不是要同時選修Phy + Bio嗎

tkhhung 發表於 22-7-26 12:46
Drop phy 因M1 有用

請教點解M1有用過Phy

saetang 發表於 22-7-26 13:34
請教點解M1有用過Phy

有M1 對國外升學才當完整maths 另外phy 在醫方面 非指定選修科目 當然工程另計

saetang 發表於 22-7-26 13:33
佢覺得drop Phy可令M1成績有所提升, 相反, drop M1就可令Phy成績有所提升, 但擔心兩科繼續一齊讀, 可能會導 ...

不是同時要求。

M1花時間少過phy, 如果時間緊迫,我會drop phy。

不過想讀醫療,chem+ phy就最好,drop M1。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

佢已決定 ...

兩樣都唔drop

saetang 發表於 22-7-26 13:27
1. 佢首選醫科, 其次就係其他同醫療相關嘅科目2. 佢對兩科嘅興趣差不多

除非你已經有心儀嘅方向。否則,你這句説話:但無奈大學選科, 又似乎讀Phy多選擇過讀M1,未必正確。

先掀開這兩科的抉擇。你話你女想讀醫科, 其次就係其他同醫療相關嘅科目。這是你女的決定?爲何在中4選科不選擇bio?這不是夠唔夠分入醫科的問題了。假如她根本就不喜歡bio,讀醫的六年,都幾難挨。

假如你搞清楚她的意向,現在要立志行醫或醫療工作。你最好先了解各醫療科目的收生要求。就如醫科,目前只有兩所大學。中大計算6科。除了core的3322外,要有Chem。就算drop了一科,你女也算是過了関。但中大算7科,原來目前M1都未能獨立計算。你女drop Phy,差不多代表放棄中大了。

saetang 發表於 22-7-26 13:16
暫時估計Phy & M1都係Level 4左右, 但考慮緊應否drop其中一科, 以提高另外幾科嘅成績  ...

若 target 4,我就會 drop phy ,因為 M1 要攞4 要花的時間遠比 phy 小 …
若 target 5*+ ,我就會 drop M1,因為這已經不是慳唔慳時間的問題,而是困難度的問題⋯⋯

ok_ko 發表於 22-7-26 14:14
除非你已經有心儀嘅方向。否則,你這句説話:但無奈大學選科, 又似乎讀Phy多選擇過讀M1,未必正確。
先掀 ...

欣賞你的分析。的確,有心讀醫護,Bio係試你興趣的指南針。連修3年也不想修,好難想像讀4-6年

saetang 發表於 22-7-26 13:27
若想讀醫,就一定揀 drop M1
若 drop phy ,是不可能入到 中大醫的!!!

小鹿揀學校 發表於 22-7-26 14:19
若 target 4,我就會 drop phy ,因為 M1 要攞4 要花的時間遠比 phy 小 …
若 target 5*+ ,我就會 drop M ...

我女現時估算Level 4,現想drop一科,希望可以集中時間提升另一科至Level 5*+

請教你為何target 5*+嘅話,M1會比Phy困難?

saetang 發表於 22-7-26 14:35
我女現時估算Level 4,現想drop一科,希望可以集中時間提升另一科至Level 5*+

請教你為何target 5*+嘅話 ...

ok_ko有講,中大還未當M1/M2是一科,所以你drop phy, 就只得6科。你以6科分數去和狀元們的7科鬥,是鬥不到的

nicolemummy 發表於 22-7-26 14:07
兩樣都唔drop

請教為何你認為兩科都唔drop?

saetang 發表於 22-7-26 14:35

請教你為何target 5*+嘅話 ...
香港真係有好多數學神童,但就甚少聽聞有 physics 神童!
個人覺得 M1 攞星遠比 phy 困難…

其實你看看歴屆狀元,只有少部份 M12可以星星到,就可以想像其難度!
‹ 上一主題|下一主題