用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024 DSE 備戰分享區—加油
樓主: wonderbaby
go

2024 DSE 備戰分享區—加油   [複製鏈接]

Icyanson0609 發表於 24-3-18 23:24
今日亞女考完speaking,見佢心情輕鬆咗。

linglingba 發表於 24-3-18 13:44
請問今年考speaking 要唔要戴口罩? 我行山朋友嗰女明天考,阿媽叫佢戴口罩(非常時期以免惹到病毒細菌… ...
我女既老師叫,最好唔好戴口罩考oral ,因為考官其中一個分,係會睇臨場表情。

大家小朋友點溫中文?

happyfamilybaby 發表於 24-3-21 23:28
大家小朋友點溫中文?
未見阿女開始溫中文,依家日日返學溫書,補課,操卷,pre-mock test,當溫書了,好少晌屋企溫書,佢地應該知道點溫,放手了。

happyfamilybaby 發表於 24-3-21 23:28
大家小朋友點溫中文?

中文 半放棄狀態 ,語文唔係一時三刻可以攪掂,女弱中求穩, 閱讀卷尚算穩定, 作文:實用文ok另一篇 好飄忽 ,而家唯有溫返坊補習老師教嗰啲什麼框架套路攞分,因為框架套路都有好多款。

kirstyau 發表於 24-3-22 15:38

中文 半放棄狀態 ,語文唔係一時三刻可以攪掂,女弱中求穩 ...
Yy lam notes有用嗎?不知點幫?

happyfamilybaby 發表於 24-3-22 21:33
Yy lam notes有用嗎?不知點幫?

阿女補文靜冇YY咁出名,但啱家姐嘴型,升中六暑假補到而家。都冇乜退路,希望真係幫到手。阿女唔會自己攞notes溫,女要人塞野入佢腦。冇興趣嘅科目就咁。

YY阿女睇過佢嘅片,但係女又麻麻哋

大家小朋友都考晒speaking, 仲有兩個半星期就考啦!其實自己都開始緊張,不過又唔可以俾小朋友知道

mami42 發表於 24-3-23 06:38
大家小朋友都考晒speaking, 仲有兩個半星期就考啦!其實自己都開始緊張,不過又唔可以俾小朋友知道
...

自己要佢開始調整起身溫習時間,盡量早睡早起,因為考試都要一早起身。

回覆樓主:

阿囡都仲有学校網课,需然少佐但幾乎去到開考前幾日。現在冇咩可以幫,我最多問伛有咩想要有咩想食,係咁多。見伛比之前作息有規率,但又吾多覺伛好緊張,間場鐘意睇周星星电影,仲有吾多就快考,可能未到最緊張嗰刻,吾識驚住。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 24-3-23 08:56
阿囡都仲有学校網课,需然少佐但幾乎去到開考前幾日。現在冇咩可以幫,我最多問伛有咩想要有咩想食,係咁多 ...

係我家長緊張,淨係嗰日考speaking 嗰個鐘我都十五十六。 唔敢想像到正式開考

回覆樓主:

整個中學都係為佐個公開試,實在太長,也浪費佐好多少年人话動,真想快些考完,家長可以畢業
妹妹豬 齊來做個好朋友)

其實坊間補習社的 mock exam 係咪一般會比較深呢?
因為阿女學校的 mock PG 不錯,但出邊報考嘅成績反而仲低,搞到佢有少少失去信心。
唔通係學校太淺?

zitaeric 發表於 24-3-23 11:13
整個中學都係為佐個公開試,實在太長,也浪費佐好多少年人话動,真想快些考完,家長可以畢業
...

好認同呀,希望考完之後佢哋可以用多啲時間喺其他方面,享受多啲少年人活動。

happyLC2006 發表於 24-3-23 23:36
其實坊間補習社的 mock exam 係咪一般會比較深呢?
因為阿女學校的 mock PG 不錯,但出邊報考嘅成績反而仲 ...
我女剛相反,之前考會計師公會果個mock,佢result係5,但學校果個mock PG都只係得3

妹妹頭 發表於 24-3-24 08:51
我女剛相反,之前考會計師公會果個mock,佢result係5,但學校果個mock PG都只係得3 ...

我見多數人分享都係咁,但我女就剛好相反,學校考英文、數學、Bio都有5,但全部出邊考完都係得4。
雖然佢都知呢個只係參考,但都有少少擔心,唔敢掉以輕心。

仔學校predicted grade比actual 低左8分... 所以當初見到學校比嘅PG, 都得啖笑.. 仔同學LS校內成績差過佢, 但PG高過仔.. 所以都知唔可信.. 不過我地用仔校內排名同近幾年DSE成績去估計, 計出來高分D.. 同actual差一分.. 所以都唔知當初學校用咩機制去出個PG

lojo11 發表於 24-3-24 14:45
仔學校predicted grade比actual 低左8分... 所以當初見到學校比嘅PG, 都得啖笑.. 仔同學LS校內成績差過佢,  ...

是5** 作七分計總共低咗八分?咁都幾多喎,希望我囝都 actual 比 predicted 高分啦

KY3 發表於 24-3-24 17:09
是5** 作七分計總共低咗八分?咁都幾多喎,希望我囝都 actual 比 predicted 高分啦
...
我女學校,上年多數學生都估低左4-5分

kirstyau 發表於 24-3-23 10:48
係我家長緊張,淨係嗰日考speaking 嗰個鐘我都十五十六。 唔敢想像到正式開考
...

我都超緊張,仲要係兩個,兩個都唔拖唔水,焦慮指數攀升呀我。唯有頻頻上來看看大家分享,舒緩一吓。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊