用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 讀理工大學的物理治療好抑或港大的測量系好? ...
樓主: Greenlove
go

讀理工大學的物理治療好抑或港大的測量系好? [複製鏈接]

回覆 Unclejt 的帖子

Yes,確實如此

Greenlove 發表於 22-7-27 13:05
回覆 October. 的帖子

40.5分,但去年數據港大醫科要42分。舊年沒有選港大醫科為首選志願,所以冇收到面試 ...
我仲未熟讀JUPAS 計分法, 有錯請原諒, 不過上年CU 醫科, 唔係最低40 ? 點解唔試下中大醫科?

回覆 mimi1102 的帖子

Cu醫科嘅計分方法仲唔係咁高分,因為唔同計法

Greenlove 發表於 22-7-28 14:41
回覆 mimi1102 的帖子

Cu醫科嘅計分方法仲唔係咁高分,因為唔同計法
明白, 因為識人上年38分, 差兩分入唔到中大醫科, 我以為40.5 入中大醫科, 卓卓有餘添.....

回覆 Greenlove 的帖子

投考公務員不同職級有不同要求, 現在文員都好多大學生爭, 我唔覺得港大畢業會有特別優勢, 你仔仔大學畢業, DSE成綪上游, 機會更大及可投考不同職位, 當然也要各方面條件配合.

預祝你仔仔入選心儀科目讀得開心, 將來回饋社會!

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

回覆 Greenlove 的帖子

有無選修物理及生物? 有就機會好大.
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

Greenlove 發表於 22-7-27 10:19
另外,是否到時可以陪同囝囝一齊去面試呢?

係可以,但建議唔好,教授見到負面多於正面。

兒子當年見中大醫學院,下午紅色暴雨警告,我開車送佢到門口,然後去泊車,我坐喺咖啡店等。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

For poly U physio, if they invite you for interview, they would accept you if you act normally during the meeting. My child got an offer an hour after the interview. I think the interview looks more like a process to them.

多謝大家。我仔仔已經入左理大的物理治療系

2jkidsfather    發表於 22-8-15 10:29

Greenlove 發表於 22-8-13 15:16
多謝大家。我仔仔已經入左理大的物理治療系

恭喜晒
‹ 上一主題|下一主題