用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

[美國] SAT [複製鏈接]

請問大學要求SAT 1380(E 680,M 750, 19E),  其中19E是什麼?

0    0    0    0

lwi 發表於 22-7-24 14:32
請問大學要求SAT 1380(E 680,M 750, 19E),  其中19E是什麼?
唔係100%肯定,但我估係essay score,3個數加埋,最高24,大學要求19/24。

不過而家好多大學係 SAT essay optional,你申請大學之前佢哋有冇寫明要essay score?你有冇考?

Wow 1550  好叻!

上年在美國考 SAT , 冇得報 SAT Essay

giver 發表於 22-7-25 05:00
Wow 1550  好叻!

上年在美國考 SAT , 冇得報 SAT Essay
網上截圖嚟咋

giver    發表於 22-7-25 13:17

回覆 ckh689 的帖子

就是覺得奇怪 , 明明 RW 爆分 , why essay 甘少分 , 未考過 , 十分好奇 !

giver 發表於 22-7-25 13:17
回覆 ckh689 的帖子

就是覺得奇怪 , 明明 RW 爆分 , why essay 甘少分 , 未考過 , 十分好奇  ...
係啦,個SAT score 咁高分,但個 essay score 又咁低分,好 odd。

giver    發表於 22-7-25 14:46

講開又講吖,很後悔因為 test optional (藉口),沒有好好陪伴孩子準備 SAT,見到兩個都係求求其其甘轆過,真係有啲遺憾…  阿女間中學仲要「不鼓勵」部份同學報考,阿女又多一個藉口偷懶,我都話咗唔關佢事… 唉… 算啦!唯有搵個電話亭,立刻變身阿Q:塞翁失馬…

ckh689 發表於 22-7-25 04:18
唔係100%肯定,但我估係essay score,3個數加埋,最高24,大學要求19/24。

係網上睇到,唔知係什麼,問吓(emoji)

lwi 發表於 22-7-25 14:48
係網上睇到,唔知係什麼,問吓(emoji)

現在甚少學校會睇essay, 建議不用考essay. 如果係international student 最好唔好test optional.

barque 發表於 22-7-25 16:12
現在甚少學校會睇essay, 建議不用考essay. 如果係international student 最好唔好test optional.
...
好唔好 test optional?  我女 high school's college counselor 有另類睇法,仲會長篇大論同家長* 辯論,佢好認真㗎!  

我慢慢開始明白佢係肉緊啲學生,since the choice does make or break an admission,取捨要視乎所報科目、院校、州郡、SAT / AP 得分等等。

* 個家長唔係我,佢對於我女考 SAT,又冇咩意見呀,只提醒我們留意 個別院校的 lower average 要求,如果相對得分太低,要記得選 test optional

giver 發表於 22-7-25 17:39
好唔好 test optional?  我女 high school's college counselor 有另類睇法,仲會長篇大論同家長* 辯論,佢 ...

同意!通常如果考到學校top50%, 75% percentile 就用SAT報。但是如果SAT below 學校50% percentile, 而本身的GPA 又高,就行Test Optional.

barque 發表於 22-7-25 19:01
同意!通常如果考到學校top50%, 75% percentile 就用SAT報。但是如果SAT below 學校50% percentile, 而本 ...

我嘅經驗係較為competitive 嘅大學,要達到 75 percentile先穩陣,除非其他條件好突出,例如傑出運動員,或某方面嘅弱勢。

近幾年我先知道美國有 High schools會將所有4.0 GPA嘅學生,都當成Valedictorian,呢個名銜傳統上每年只有一位學生,通常係年級考第一,對於報考大學有好正面作用,結果係有啲學校一年有幾十個Valedictorians,佢哋仲會成班學生齊齊上晒報紙,真係幾可笑,只可以講有啲學校會為咗有多啲學生入好大學而無所不用其極,所以我覺得校內表現,包括GPA其實係可以manipulate。

Test optional對亞洲學生其實唔著數,通常亞洲學生考試都高分,test optional 等於將優勢放棄,而用弱項與其他學生比較。我認為UC不需要SAT/ACT成績,美其名係唔想太側重考試分數,實則係降低亞裔學生比例的一種手段。我覺得Test optional唔代表唔去考,而係考得唔理想就唔報成績上去。

ckh689 發表於 22-7-25 20:36
我嘅經驗係較為competitive 嘅大學,要達到 75 percentile先穩陣,除非其他條件好突出,例如傑出運動員, ...

美國超過21000間中學, 每一間有一個Veledictorian、又有 Salutatorian, 合共42000人, 大學只能把這些做參考, 如果名牌大學入學Counselor 看一下某高中學profile , 沒有SAT成績, 沒有ACT成績, 沒有學生考AP, 沒有IB, 又或者這間高中完全不能提供Profile, 大學Counselor 睇完呢D數據將會不考慮這間學校畢業生私的申請。
如果一個有SAT / ACT成績, 而一個沒有的, 那麼Counselor 先考慮有SAT成績的一位, 如果一有個考埋essay 而一個沒有的話, 也是先考慮有essay的一位, 如果只考SAT而沒有AP的, 那麼代表學生不願接受挑戰, 名牌大學也考慮這個學生有沒有能力把學位完成。

據我所知, 現在大學比較喜歡優先取錄有Research經驗的高中畢業生。

回覆樓主:

想問吓SAT係唔係可以重考很多次? 抑或大學有record 你考咗幾次?

回覆 healthybaby 的帖子

以我所知,SAT係可以重考多次,不過一般覺得考3次已經係極限(考再多都唔會improve)。

唔同美國大學有唔同SAT/ACT考慮方式。
- 有大學係test optional,即係唔考都冇問題
- 有大學係必須submit all test scores,即係考幾多次都要呈報
- 有大學係接受super score,即係考多次,佢接受你只提交最好嗰次嘅英文score同埋最好嘅數學score
- 有大學要求你呈交所有test score,佢哋自己幫你做super scoring

邊間接受邊種,你要自己上網搵喇。
‹ 上一主題|下一主題