用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問依家暫緩熔斷,上機前PCR係陽性係咪都唔可以上機? ...
go

[英國] 請問依家暫緩熔斷,上機前PCR係陽性係咪都唔可以上機? [複製鏈接]

如果陽性,可以點做?
   4    0    0    0

Grace1010 發表於 22-7-24 04:07
如果陽性,可以點做?

要有 negative report 才可上機,熔唔熔斷都要

如果陽性,可以點做?

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/inbound-travel.html

染疫14天後,不用PCR, 只要24小時RAT 陰性可登機:

康復人士的相關安排

從海外地區或台灣來港而曾感染病毒的康復人士,如持有以下文件證明其登機來港前14天至90天內曾感染病毒並已康復,以及其登機前24小時內進行的快速抗原測試結果為陰性,亦可例外獲准登機來港:

• 中文或英文的醫生證明書或有關當局發出的康復紀錄,證明其在登機前的14天至90天內曾感染2019冠狀病毒病並已康復(文件須與到港人士的個人資料相符)(詳情請參閱[color=blue !important]常見問題B2);
  • 一份由化驗所或醫療機構發出的中文或英文檢測報告,當中載有相關到港人士姓名(所載姓名須與相關到港人士的有效旅遊證件所示的姓名相符),並顯示以下資料:
    • 相關到港人士已接受2019冠狀病毒病檢測,而檢測樣本是在指明航班的預定起飛時間前24小時內取自相關到港人士的;
    • 對該樣本進行的檢測是2019冠狀病毒病快速抗原測試;
    • 相關到港人士的2019冠狀病毒病的檢測結果呈陰性;及
  • 如相關檢測報告並非採用中文或英文撰寫或並無載有上述所有資料,則須額外提交一份由該化驗所或醫療機構發出的中文或英文確認書,確認書須載有相關到港人士的姓名(所載姓名須與相關到港人士的有效旅遊證件所示的姓名相符)及上述全部資料,並與檢測報告一併呈交。

如果陽性,可以點做?
一係報nhs攞recovery 等14日後回港,如果唔係朋友試過大約一星期已經可以陰性報告,自己試過,PCR陽性,但快測陰性,即刻搵第二間再做,又變番陰性。

回覆樓主:

最好報NHS 等14日攞recovery report, 到時24小時快測negative 已可以上機。搏一星期後PCR negative 有一定風險,過唔到又要重新撲酒店機票。而且返到hk,過唔到PCR 就要去檢疫設施。

回覆樓主:

謝謝各位
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

回覆樓主:

但我無NHS, 亞囡第一次寄宿,所以陪佢過去,但諗緊響機場PCR中咗, 應該點樣做,可能睇怕要等陰性先得

Grace1010 發表於 22-7-24 14:35
但我無NHS, 亞囡第一次寄宿,所以陪佢過去,但諗緊響機場PCR中咗, 應該點樣做,可能睇怕要等陰性先得 :too ...

私人機構都可以出 recovery certificate,唔一定要 nhs

pauline_c 發表於 22-7-24 15:26
私人機構都可以出 recovery certificate,唔一定要 nhs

係,康復證明+快測陰性報告即得,可以在同一家機構取番

回覆樓主:

哦......明白,謝謝你們

要上機前14日已經變回陰性?抑或是上機前14日至90日感染,而上機時有recovery cert   快測便可?
E.g. 31/7上機,17/7快測positive, 咁31/7上機ok嗎?

如果陽性,可以點做?

陽性仲走出嚟害人?!

回覆樓主:

留毛,阿大遲D返,要兩手準備。

Umi 發表於 22-7-24 19:31
要上機前14日已經變回陰性?抑或是上機前14日至90日感染,而上機時有recovery cert   快測便可?
E.g. 31/7 ...
政府網站有提到的.
登機來港前14天至90天內曾感染病毒並已康復,以及其登機前24小時內進行的快速抗原測試結果為陰性,亦可例外獲准登機來港:

英文的醫生證明書或有關當局發出的康復紀錄,證明其在登機前的14天至90天內曾感染2019冠狀病毒病並已康復

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/inbound-travel.html

cfs 發表於 22-7-25 09:24
政府網站有提到的.
登機來港前14天至90天內曾感染病毒並已康復,以及其登機前24小時內進行的快速抗原測試結 ...

Many thanks
‹ 上一主題|下一主題