用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田band one中學選擇
go

沙田band one中學選擇

林裘謀、蘇浙 、沙循、呂明才
除DSE成績外,邊間校風 ,學校周圍環境,以上4間邊間比較好啲

校風呢4間都唔錯,成日係區內見到都正正常常,至於環境,林裘謀附近係私樓,置富又多嘢食;蘇、呂係瀝源禾x, 始終舊村,老人較多,之前有單中學生踢另一間學校學生入黑社會就係禾x商場後樓梯,個邊比較雜
至於沙循自成一角係角係新田圍村,出名百無地方,又無乜餐廳,地方比較偏僻,基于治安問題,如果放6pm我會比較擔心,所以最終無揀
唔知幫唔幫到你

2009kid 發表於 22-7-23 20:52
校風呢4間都唔錯,成日係區內見到都正正常常,至於環境,林裘謀附近係私樓,置富又多嘢食;蘇、呂係瀝源禾x ...
多謝你的分享,好詳細的分析我揀學校除咗DSE成績外, 都會睇埋校風 ,周圍嘅環境 , 唔想出面環境太雜,始終要係度讀6年, 如果多啲餐廳 ,出去食飯都會方便啲
請問你小朋友,最後入了邊間中學呢?

瀝源個間自一,因為想揀間英文深d又有嘢食
自二就一城個間,所以食嘢都好緊要
結果誤打誤撞入自一

2009kid 發表於 22-7-24 08:50
結果誤打誤撞入自一

請問瀝源那間是哪一間?

上面樓主講果間

2009kid 發表於 22-7-24 08:50
結果誤打誤撞入自一
多謝回覆

自行2間……我會揀第一城嗰間,另一間要再諗諗

第一城哪一間應該相對另外三間最少活動
最為注重學業

禾輋哪一間比較多普通話 食肆都應該好多

chitchit0520 發表於 22-7-24 14:46
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23598718

關於沙田B1中學,在BK有關學校選 ...
謝謝告知

Happykidss 發表於 22-7-24 14:44
最為注重學業

第一城個間收曬我地考頭十的2位同學,考十幾有活動獎都無收。所以收得幾學術,反而沙循有收一個十幾同廿幾,有課外活動獎。樓主可考慮1A1B各一間做自行

Happykidss 發表於 22-7-24 14:44
最為注重學業
第一城嗰間,舊年轉了新校長,聽聞話動多了

2009kid 發表於 22-7-24 15:34
第一城個間收曬我地考頭十的2位同學,考十幾有活動獎都無收。所以收得幾學術,反而沙循有收一個十幾同廿幾 ...
多謝你意見,我會揀第一城嗰間,另一間會再諗諗,一間1A,一間1B………我都諗住咁填

回覆樓主:

delete

2009kid 發表於 22-7-24 17:24
提外話,朋友揀左沙循,話門口有車直到屋企,好方便,佢1A成績非頭5,照揀呢間,佢話要選理科,唔選咁大競 ...
多謝你嘅意見, 我都有諗過選科呢個問題,名次考得前啲……可以揀科先,可以讀自己仲意嘅科目,將來考DSE呀,升大學呀,都有優勢

樓主一定要考慮英文底,因為英文越好,處理科學、歷史、地理會相對好d,因為牽涉大量生字、概念嘅演繹等等,唔係一定話你小朋友一定鳳尾,我有個朋友嘅細路遇強越強,上學期尾個25%,到下學期跑到中上,睇個勢似越嚟越得心應手,所以如果當初個細路入低半格,都好大機會做top 25%….所以你都要切身處地諗下你個細路,考到有名次堅開心兼有幹勁,定明知呢間臥虎藏龍,亦願意一試,憑實力展現才能

2009kid 發表於 22-7-24 19:45
樓主一定要考慮英文底,因為英文越好,處理科學、歷史、地理會相對好d,因為牽涉大量生字、概念嘅演繹等等 ...
明白,  多謝你的分享

dandan2006 發表於 22-7-23 22:34
多謝你的分享,好詳細的分析我揀學校除咗DSE成績外, 都會睇埋校風 ,周圍嘅環境 , 唔想出面環境太雜,始 ...
曾培蘇呂係4間瀝源禾輋, 商場多野食, 屬BAND 1

EMMA88 發表於 22-7-26 13:33
曾培蘇呂係4間瀝源禾輋, 商場多野食, 屬BAND 1

明白,曾記太勁,唔敢揀,驚壓力大,會揀林裘謀,再揀一呂、蘇浙、沙循(  其中一間)填自一、自二,希望不用大抽獎, 冇乜抽獎運