用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMCespc 聖瑪加利男女英文中小學
樓主: MLPW
go

SMCespc 聖瑪加利男女英文中小學   [複製鏈接]

回覆樓主:

我小朋友話上到去老師一路有介紹左幾間班房,入到去就單獨一個個見,其他人響出面坐,好似有張圖,用英文問佢圖入面有乜。

zaba 發表於 22-7-31 10:18
暫時救恩同港同
你哋呢?

英華同呢間

SMC 2022 DSE
Level 5 or above (%)
Eng 63
Math 24.3
Liberal studies 16.7
Physics 76.9
Chemistry 70
Biology 55.6
ICT 16.7
M2 50
THS 22.2
French 100
German 100
Japanese 100
Eng lit 23.1
Geog 28.6
BAFS 33.3

twhkleung    發表於 22-8-9 11:22

73662710 發表於 22-8-8 20:04
Eng 63

謝謝分享
請問有無 SMC 2022年中文5+

2022年
中文5+ [···]
英文5+ 63%
數學5+ 24.3%
----------------------------------------------------
CEM5+ [29.1-32.3%^]
通識 5+ 16.7%
----------------------------------------------------
主科5+ [26.0-28.4%^]

^ 假設中文5+ ≤日校9.6%

Poyau 發表於 22-8-8 20:23
謝謝分享
No. Likely below average

Poyau 發表於 22-8-8 20:23
謝謝分享

請問如睇這個成績是屬band 1邊個grade?

73662710 發表於 22-8-8 20:32
No. Likely below average

Thank you
Even if assume Chinese 5+ 0%
Core 5+ > B1B threshold 25%

ystmama 發表於 22-8-8 20:33
請問如睇這個成績是屬band 1邊個grade?

SMC 2022年據5+估算達 B1B 水平
英文5+ 高過不少B1A中學
物理/化學/生物5+ 媲美港同

2022年
SMC | 港同
中文5+ [≤日校9.6%?] | 19.2%
英文5+ 63% | 59.4% ← SMC > 港同
數學5+ 24.3% | 46.2%
通識5+ 16.7% | 41.5%

英語文學5+ 23.1% | 42.9%

M1 5+ [?] | 45.5%
M2 5+ 50% | 59.3%

物理5+ 76.9% | 71.0% ← SMC > 港同
化學5+ 70% | 70.0% ← SMC = 港同
生物5+ 55.6% | 54.5% ← SMC > 港同

中史5+ [?] | 33.3%
歷史5+ [?] | 40.0%

經濟5+ [?] | 53.2%
地理5+ 28.6% | 83.3%
旅款5+ 22.2% | -

BAFS 5+ 33.3% | A 38.5% BM 15.4%
資通5+ 16.7% | 30.8%

體育5+ [?] | 33.3%
視藝5+ [?] | 25.0%

法文A 100%
德文A 100%
日文A 100%

[?] 無公布 / 無人應考?

港同
https://www.hkugac.edu.hk/explore/our-updates/what-s-on/2022-hkdse-results

https://www.hkugac.edu.hk/f/news/769/2574/HKDSE_2022.pdf

Poyau 發表於 22-8-8 21:45

謝謝解答

73662710 發表於 22-8-8 20:04
Eng 63

真係奇怪,英文咁好,但係英國文學咁差嘅

Poyau 發表於 22-8-8 21:45
今年HKUGA的5+成績入唔到全港十大都入十五大,SMC與之比較差別還是相當之大!

SMC 整體5+ 都係 25-30% 左右. HKUGA 45, 係仲有一段距離, 但英文 5+ 真係好勁, 舊年50%, 今年63, , 暫時只見到 SPCC DGS 80+, GH 63.9, 未見有其他神校好過SMC, 應該好大機會全港TOP 5 (英文)

celinechan117 發表於 22-8-9 00:29

英文好=/= ENG LIT 讀得好...
再睇學校擺到幾多資源落ENG LIT 呢科,呢方面好難同幾間名女校比較

celinechan117 發表於 22-8-9 00:29

1. Eng Lit唔係語文科, 而且, 只有少数人是自願選Eng Lit做option, 通常係成绩冇咁好, 科科options都唔夠top, 冇選擇下而選的
2. SMC是理科較強, 所以大多成績好的同学都是選Phy/Chem/Bio, 有時多人到同一科要开两班才能滿足需求, 相反, 其它option 唔夠人,开唔成或得很少人, 如Eng Lit

所以你見到好似Phy/Chem哩類, 就算开两班, 但5+仍然咁高%

yusuiwai 發表於 22-8-9 09:59
SMC 整體5+ 都係 25-30% 左右. HKUGA 45, 係仲有一段距離, 但英文 5+ 真係好勁, 舊年50%, 今年63, , 暫時只 ...

SMC很难同港同(或其它~100% B1生源中學)比的, 人地生源就算B1生都好多入唔到, 而SMC through-train 果批都有B2B3生, S1外來生, 好多時B2都入到, 整體S1 時B1生可能得~70%, 而未到S6又走了一批, 到S6果批, 本來的B1 S1 生唔知重有冇一半, 但景然Eng 5+ 有超过60%, 即本來S1時的B2生,英文已进步到5+水平. 相反, d ~100% B1生源中學而沒有~100% 英文 5+, 一比之下SMC其实真的很了不起了.
如真要問, 点解d生源咁好的B1校, Eng 5+ 得咁低???

MLPW 發表於 22-7-22 18:14
收到7月30號 first interview ,開個page大家分享下

請問知唔知幾時有second in

回覆樓主:

我7月尾申請左,1st in都未有通知

MLPW 發表於 22-7-22 18:14
收到7月30號 first interview ,開個page大家分享下

收到信嗎,我地收到waiting list

minacalvinbb 發表於 22-9-1 17:37
收到信嗎,我地收到waiting list

你都係30/7in? 我未收到信喔

我都冇收到信件,要打去问一下?我前年个大仔系email second in 通知。
‹ 上一主題|下一主題