用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大留學討論區
樓主: 祖兒媽
go

[加拿大] 加拿大留學討論區   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-4 16:47
PM 你
我都想要開戶資料, 唔該晒洋蔥頭媽咪,

PINKAVA 發表於 22-8-24 13:34
我都想要開戶資料, 唔該晒洋蔥頭媽咪,

已PM你  

補充,每次匯款 RBC 入戶口會收 CAD17.

請問有冇多倫多核酸檢測中心介紹?

祖兒媽 發表於 22-8-24 14:26
請問有冇多倫多核酸檢測中心介紹?

我冇做過,不過見人分享,呢兩間都有得做,你上網睇下

Shopper Drug Mart / Medione Rx

祖兒媽 發表於 22-8-24 11:28
回覆 twhkleung 的帖子

有2款,請問邊款先啱用?

两款都可以

sa2005 發表於 22-8-3 22:24
多倫多RBC 係每一日提錢/debit/online shopping 上限$100,高配printer 都買唔到。

更新一下.

我仔話佢張卡 ATM 提現每日上限係1千,購物2千,轉數1千,如果冇特別嘢要買,應該都夠用嘅

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-25 11:01
更新一下.

我仔話佢張卡 ATM 提現每日上限係1千,購物2千,轉數1千,如果冇特別嘢要買,應該都夠用嘅 :fu ...

謝謝。
不過我上次回覆,主要係解決16歲以下香港出發而沒有信用卡傍身的問題。

請大家幫忙睇下準備的文件啱啱啱

學生入境加拿大帶以下文件:
1. Passport
2. SP letter
3. 出發前72小時內上網填ARRICAN

同行父母帶以下文件:
1. Passport
2. Print eTA email
3. 出發前72小時內上網填AARICAN

父母回港:
1. Passport
2. 48小時核酸測試報告出
3. Hotel confirmation
4. 起飛前48小時內上網填衛生署健康申報表

各位媽咪, 想參考一吓, 你地買機票是否買來回給囝囡, 幾$, 通常搭咩飛機?

祖兒媽 發表於 22-8-25 16:08
請大家幫忙睇下準備的文件啱啱啱

學生入境加拿大帶以下文件:

好似要帶埋正本打針證明

johnmamama 發表於 22-8-26 14:17
各位媽咪, 想參考一吓, 你地買機票是否買來回給囝囡, 幾$, 通常搭咩飛機?
我哋係來回票,因為買唔到直航,喺仁川轉機,KOREAN AIR,2萬幾

回覆樓主:

亞仔買來回學生機票。

國泰直航, 差不多 $20,000

我哋其實今年4月已買來回機票,非直航9千幾,7月時所有飛機重新編排,細仔由於時間有變,最後我地 cancel flight ,重新買過張單程,$12xxx,冇揀直航唔想連續坐十幾個鐘咁辛苦,我哋買日航原因係服務比較好,之前聽人講如果有問題加航係極難聯絡,好彩我哋買日航,更改同cancel都比較容易揾到人幫手。

請問係自己搵學校 定經 agent? 或去到先搵 thx

想請問蓮花淸瘟同必理痛可以入境加拿大嗎?

1209yoyo 發表於 22-8-28 22:51
想請問蓮花淸瘟同必理痛可以入境加拿大嗎?

8月中入境加拿大,以上提及的自用藥物放在行李箱,完全無問題。另外我仔還帶備跟身的哮喘藥都OK.

1209yoyo    發表於 22-8-29 08:39

想confirm多次, 入境加拿大不用做核酸測試?

入境加拿大不用做核酸(假設已經fully vaccinated), 但要填妥ArriveCAN

祖兒媽 發表於 22-8-29 16:39

Fully vaccinated 不用預先做核酸檢測,但會抽人做。剛陪阿女入境,阿女被抽中要做。個request會send去ArriveCAN 填嘅email, 入境第2日晚之前要去做.

祖兒媽 發表於 22-8-29 16:39

加拿大航空網站www.aircanada.ca提供的資料, 實用.

點擊 Find the latest entry requirements and Covid-19 measures for your destination

選了fully vaccinated, one-way, Hong Kong passport, 香港飛多倫多, 入境日期, 便會彈出入境要求.
確是如上所說, 入境後有可能被抽樣做測試, "Travellers who qualify as fully vaccinated and who are selected for mandatory random testing will receive an email notification within 15 minutes of completing their customs declaration. The email will contain information to help them arrange for their COVID-19 test with a testing provider in their region."  
反過來, 從加拿大返港, 也可看到香港方面的入境要求.  

最近這21個月內, 我两次分別從香港及中國大陸入境加拿大, 今年二月及七月孩子两次美加往返, 都有用這個網站確定不同目的地的入境要求, 網站信息準確.

1209yoyo    發表於 22-8-30 17:29
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊