用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大留學討論區
樓主: 祖兒媽
go

[加拿大] 加拿大留學討論區   [複製鏈接]

新手一問,想送女兒去留學,係咪搵agent 去跟好啲呢?嗰邊冇親人朋友

siujanjan 發表於 22-10-5 18:18
新手一問,想送女兒去留學,係咪搵agent 去跟好啲呢?嗰邊冇親人朋友

囡囡幾大?個人覺得如果中學以下可以揾 agent ,大學可以自己攪,不過冇親人朋友在加就要做下功課, 例如有啲 agent 會搵自己慣用嘅學校畀你但未必啱你, 出國升學唔好淨係睇學校排名 ,所以就算會揾agent 都唔可以信曬人哋,要自己揾下資料

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-6 13:09
囡囡幾大?個人覺得如果中學以下可以揾 agent ,大學可以自己攪,不過冇親人朋友在加就要做下功課, 例如 ...

有啲大海撈針嘅感覺呢,咁多間學校都唔知邊間好⋯ 又唔可能去school visit

siujanjan 發表於 22-10-6 15:02
有啲大海撈針嘅感覺呢,咁多間學校都唔知邊間好⋯ 又唔可能去school visit
...

中學?

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-6 15:51
中學?

係呀,中三

回覆 siujanjan 的帖子

首先你要鎖定想去邊個省區,有D人鐘意多華人e.g. Toronto/Vancouver,我就幫仔仔揀咗比較靜D嘅Edmonton,因為Alberta少1個tax
之後就可以去睇吓果區有咩學校,睇吓學校website,上網google吓, check吓排名
https://www.compareschoolrankings.org/

另外都要留意返報嘅校區有幾多間學校收international student,個ranking相差幾多,因為同香港大抽獎一樣,你可以揀最多3間心水學校,如果touch wood學校唔收,就會由校區派比你

揀好晒其實自己上網攪都好簡單,照單執藥,step by step做就OK,當然搵agent幫手都可以,不過其實佢哋都係照交上網,有D位如果你要佢幫手就會收費咁囉.

mytsoi 發表於 22-10-6 17:54

首先你要鎖定想去邊個省區,有D人鐘意多華人e.g. Toronto/Vancouver,我就幫仔仔揀咗 ...

謝謝你 ,而家有個概念,去做吓功課先

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

可唔可以到機check in時加錢買第2件行李?

祖兒媽 發表於 22-10-7 15:18
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

可唔可以到機check in時加錢買第2件行李?

可以,不過唔同航空公司唔同規定,你可以上佢官網睇。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-4 07:25
叻咩丫,響香港呢科幾乎被人當為水泡科

學爸爸話,衹要仔仔鍾意又讀得開心,無論佢揀咩科 揀 ...

唔係話外國嘅月亮就特別圓,只係趁年青又有能力嘅話,好應該外闖見識下, 擴闊自己嘅眼界。
我大仔今年去讀 Master, 識咗啲印巴籍嘅同學 一齊做program,佢話人哋啲電腦知識真係好勁。

2jkidsfather    發表於 22-10-15 13:02

孩子報名申請讀明年的香港、英國及加拿大大專/大學事宜,截止今天為止99%完成,只餘中文大學一間未申請,孩子申請最後一個國家 - 加拿大,剛剛亦已按下submit 並交了報名費。

加幣,上星期五亦兌換了少量作為未來之用。

大家各懷不同期望及理想,祝願大家心想事成,一切順利。

PINKAVA    發表於 22-10-31 13:36
butterflylili    發表於 22-10-12 16:51
洋蔥頭媽咪    發表於 22-10-10 07:50

啱啱申請加拿大 嘅agent 通知,其中一間 College 出咗 conditional offer 俾孩子,11月14日前交 deposit,  應該會交deposit 留位費去加拿大讀書2年後申請PR時同步申請銜接報讀大學year 3

PINKAVA    發表於 22-10-31 13:37
twhkleung    發表於 22-10-16 06:28
洋蔥頭媽咪    發表於 22-10-15 14:17

https://www.youtube.com/c/MissNillisClassroom

Youtube上有幾十個Miss Nilli's Classroom視頻, 她是香港出生的加拿大安省註教師, 我現居温哥, 也曾在多倫多居住多年, 無意中發現這個, 約略看了其中幾個視頻, 覺得內容豐富實用, 她也願意回答問題, 對新手來說, 很值得一看.

洋蔥頭媽咪 發表於 22-9-26 15:28
好耐冇入嚟,分享下先,加拿大數據一向都好貴,就算最近 Back to school 優惠,平極幾乎都要$45 10-15GB甚 ...
數據出街時用香港帶過去嘅年卡,請問在哪裡買, 網上攪唔到3hk 365日 50GB?

johnmamama 發表於 22-10-29 18:58
數據出街時用香港帶過去嘅年卡,請問在哪裡買, 網上攪唔到3hk 365日 50GB?

張年咭係30GB外遊+5GB社交共 35GB數據,不是50GB, 我響3HK網上買,出發前寄到我屋企,我有 mon 住啲仔到而家都係用咗唔多過 3GB,而且亦問過用完可以再買延續落去,所以真係好抵用

https://www.three.com.hk/prepaid/DIY/tc/offer/travel

小時了了 發表於 22-10-15 12:44
啱啱申請加拿大 嘅agent 通知,其中一間 College 出咗 conditional offer 俾孩子,11月14日前交 deposit,   ...
呢個方向好好, 又趕到尾班車, 太理想了。
我女而家先中學, 2026就趕唔到了, 希望stream A後面會有延長。

dlam141231 發表於 22-10-16 04:54

https://www.youtube.com/c/MissNillisClassroom
Miss Nillis 的資訊真係好有用, 昨日聽佢講歧視個Topic 都好中肯。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-30 17:44
張年咭係30GB外遊+5GB社交共 35GB數據,不是50GB, 我響3HK網上買,出發前寄到我屋企,我有 mon 住啲仔到 ...
唔該曬

學校叫買學校指明保險, 但會包平日出街嗎?

johnmamama 發表於 22-11-8 15:06
學校叫買學校指明保險, 但會包平日出街嗎?

學校指明買嘅一般係包睇醫生/入院,佢哋醫藥分家藥一般就唔包,不過有啲可以額外加錢就包,冇分返學定出街。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊