用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大留學討論區
樓主: 祖兒媽
go

[加拿大] 加拿大留學討論區   [複製鏈接]

祖兒媽 發表於 22-8-25 16:08
請大家幫忙睇下準備的文件啱啱啱

學生入境加拿大帶以下文件:
1. 學生都有eTA letter, 要print出來比入境彤睇2. covid疫苗針紙正本
3. 出世紙, 証明父母關係
4. 出發前做定電子登機
5. 帶定原子筆填行李帶

想請問iPhone 產品去到加拿大如何叉電?旅行插頭可以嗎?謝謝

1209yoyo 發表於 22-8-31 13:44
想請問iPhone 產品去到加拿大如何叉電?旅行插頭可以嗎?謝謝

用旅行插頭就可以,但手機就要留意,部份手機加拿大未必用到。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-31 17:23
用旅行插頭就可以,但手機就要留意,部份手機加拿大未必用到。
吓,咁樣請問12&13用到嗎?

1209yoyo 發表於 22-8-31 22:53

我冇用開 I phone ,你 check 下香港買嘅手機嘅頻譜果邊用唔用到,應該問題不大嘅。之前見人分享過,香港買咗手機過到去經常收得唔好甚至斷線,後來先知原來關部機事,有少量電訊商用亞洲版機接收力會大打折扣,啱頻譜應該冇問題掛。

我啲仔就特登響 Amazon 訂啲手機拎過去用,就係費事香港買嘅機收得唔好唔啱用,有啲人就會到當地先出電話。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-9-1 00:08
我冇用開 I phone ,你 check 下香港買嘅手機嘅頻譜果邊用唔用到,應該問題不大嘅。之前見人分享過,香港 ...
原來如此,謝謝資訊

想問吓如果passport有效期唔夠半年,由加拿大返香港,上唔上到機?

LikLik 發表於 22-8-3 23:14
我女上年8月尾入境時是有在passport 上 stamp 的

想問你哋今年入境仲有冇蓋印在 Passport?我仔未蓋,佢問職員官員答佢而家唔再蓋印。

而家唔再在passport 蓋印嘞. 佢哋每次入境要出示張study permit (約A4紙咁大).

mamacc 發表於 22-9-3 06:58
而家唔再在passport 蓋印嘞. 佢哋每次入境要出示張study permit (約A4紙咁大).

但好奇怪,我大仔有印細仔冇印,唔同時間入境。之前唔記得睇過話申請啲咩,如果PP冇印要去移民局申請張紙,好煩,唉.... 啲人做嘢真係個個手勢都唔同

洋蔥頭媽咪 發表於 22-9-3 06:37
想問你哋今年入境仲有冇蓋印在 Passport?我仔未蓋,佢問職員官員答佢而家唔再蓋印。
...

應該係要入border office攞SP先有印仔,如果已在網上續咗SP, 入境時唔會有印的

沙律 發表於 22-9-4 12:50
應該係要入border office攞SP先有印仔,如果已在網上續咗SP, 入境時唔會有印的
...

唔係呀,我仔SP都冇印,所以好奇怪,不過佢一批就批到4年大學畢業,應該冇問題掛,但日後申請其他嘢其實都要填入境日期, 所以我覺得啲官員做嘢真係人人唔同,好唔清晰,如果佢暑假返港再返去唔知有冇影響

我女有蓋印在 passport, 也有SP  A4文件兩樣

PINKAVA 發表於 22-9-6 13:37
我女有蓋印在 passport, 也有SP  A4文件兩樣

其實我仔已經醒目,即時問個職員,但個官員答佢不用/無須要蓋,唔肯同佢蓋印,激死

洋蔥頭媽咪 發表於 22-9-6 15:56
其實我仔已經醒目,即時問個職員,但個官員答佢不用/無須要蓋,唔肯同佢蓋印,激死
...
我個話有蓋印passport

洋蔥頭媽咪    發表於 22-9-8 07:59

1209yoyo 發表於 22-8-31 22:53

香港買嘅iPhone 12 & 13 都用到、冇問題,放心

1209yoyo    發表於 22-9-7 21:32

請問做PCR Test是計起飛前48小時,還是計到港前48小時呢?

祖兒媽 發表於 22-9-12 05:30
請問做PCR Test是計起飛前48小時,還是計到港前48小時呢?

計起飛前48小時

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-23 12:55
用電子 eTA ,你全部編定出嚟登機前會睇,針卡都要 show正本,唔接受電子針卡,我哋所有嘢都編曬出嚟。
...

我想問下申請eTA嘅網頁係乜嘢?我係Canada.ca網頁申請唔到, 填咗好多次, 成日話incorrect page and overdue session  

sckc 發表於 22-9-14 20:50
我想問下申請eTA嘅網頁係乜嘢?我係Canada.ca網頁申請唔到, 填咗好多次, 成日話incorrect page and overdu ...

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/eta/apply.html
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊